![]() |
Besin Grupları Yağlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin Grupları YağlarBesin grupları > Yağlar Vücudumuz besinlerle aldlğımız yağı depolar, enerjiye gereksinimi olduğu zaman da bu yağ depolannı kullanır ![]() ![]() Beslenmede 2 çeşit yağ çok önemlidir; doymuş yağlar (katı) ve doymamış yağlar ![]() 1) Doymuş Yağlar Genelolarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar, kolesterol düzeyini yükseltebilir, kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluşturabilir ![]() 2) Doymamış Yağlar Doymamış yağları sadece günlük yediğimiz yağlarla almayız ![]() İki çeşit doymamış yağ vardır ![]() a) Tekli doymamış yağlar Zeytin ve kanola yağları, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları), avokado tekli doymamış yağları çok miktarda içerir ![]() b) Çoklu doymamış yağlar Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olmak üzere, iki ana gruba ayrılır ![]() Omega-3; En çok balık (ringa, uskumru, sardalya, alabalık ve somon) ve az miktarda yumurlada bulunur ![]() ![]() Omega-3 yağ asitleri vücutta: - Nabız - Kan basıncı - Bağışıklık sistemi - Yağların metabolizması - Beyin ve sinir dokuları - Koroner kalp hastalıkları ve damar sertliği gibi durumlarda olumlu rol oynar ![]() Omega-6 mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağında bulunur ![]() ![]() * Omega-6 grubu temel yağ asitleri vücutta; - Enerji üretimi - Kan akışı - Hemoglobin üretimi - Trigliserid ve kolesterol seviyeleri - İnsülin ve kan şekeri seviyeleri - Alerjik reaksiyonlar - Bağışıklık Sistemi üzerinde olumlu roloynar ![]() OMEGA-9 Yağ Asidi Çoklu-doymamış yağ asitleri grubundan önemli bir yağ asiti olmakla birlikte, temel yağ asiti değildir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|