Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besin, grupları, yağlar

Besin Grupları Yağlar

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besin Grupları Yağlar




Besin grupları > Yağlar
Vücudumuz besinlerle aldlğımız yağı depolar, enerjiye gereksinimi olduğu zaman da bu yağ depolannı kullanır Yağlar ayrıca A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminierin emilimini sağlar, vücut ısısının ve organların dış darbelerden korunmasını sağlar

Beslenmede 2 çeşit yağ çok önemlidir; doymuş yağlar (katı) ve doymamış yağlar
1) Doymuş Yağlar
Genelolarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar, kolesterol düzeyini yükseltebilir, kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluşturabilir

2) Doymamış Yağlar
Doymamış yağları sadece günlük yediğimiz yağlarla almayız
İki çeşit doymamış yağ vardır
a) Tekli doymamış yağlar
Zeytin ve kanola yağları, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları), avokado tekli doymamış yağları çok miktarda içerir
b) Çoklu doymamış yağlar
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olmak üzere, iki ana gruba ayrılır
Omega-3;
En çok balık (ringa, uskumru, sardalya, alabalık ve somon) ve az miktarda yumurlada bulunur Bitkiselolarak da keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı ve semizotunda bulunmaktadır

Omega-3 yağ asitleri vücutta:
- Nabız
- Kan basıncı
- Bağışıklık sistemi
- Yağların metabolizması
- Beyin ve sinir dokuları
- Koroner kalp hastalıkları ve damar sertliği gibi durumlarda olumlu rol oynar

Omega-6 mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağında bulunur Diyabetle, romatoid artritle, PMS'da (adet öncesi sendromlar), deri hastalıklarında ve kanser tedavisinde olumlu etki eder

* Omega-6 grubu temel yağ asitleri vücutta;
- Enerji üretimi
- Kan akışı
- Hemoglobin üretimi
- Trigliserid ve kolesterol seviyeleri
- İnsülin ve kan şekeri seviyeleri
- Alerjik reaksiyonlar
- Bağışıklık Sistemi üzerinde olumlu roloynar

OMEGA-9 Yağ Asidi
Çoklu-doymamış yağ asitleri grubundan önemli bir yağ asiti olmakla birlikte, temel yağ asiti değildir Çünkü vücudumuzda temel yağ asitlerinden sınırlı miktarda da olsa, bu yağ asitini kendisi üretebilir Zeytin, avokado, badem, yer fıstığı, fındık, susam yağı, Pecan fındığı, Antep fıstığı, Mahun cevizi, Kanola yağı, fındık yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.