![]() |
Besinlerin Tazeliği Paketlenmiş Besinler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerin Tazeliği Paketlenmiş BesinlerBesinlerin tazeliği paketlenmiş besinler Besinler vucudumuzda en etkili kriterlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taze besinlerin ve temiz besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir ![]() ![]() • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir ![]() ![]() • Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir • Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir ![]() • Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir ![]() • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir ![]() • Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir ![]() • Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir ![]() öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır ![]() örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak saklanmalıdır ![]() ![]() • Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır ![]() • Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır ![]() • Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır ![]() • Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır ![]() • Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır ![]() • Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır ![]() • Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır ![]() yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır ![]() • Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir ![]() bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır ![]() • Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir ![]() Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır ![]() • Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir ![]() • Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır ![]() • Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır ![]() • Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir ![]() • Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır ![]() • Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır ![]() • Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır ![]() • Tarhananın besleyici değeri yüksektir ![]() havuç eklenmesi değerini daha da artırır ![]() süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır ![]() • Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır ![]() kullanılması besleyici değerini daha da artırır ![]() • Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır ![]() sütleri kullanın ![]() • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar ![]() • Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır ![]() • Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır ![]() • Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır ![]() • Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır ![]() ![]() • Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir ![]() • Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır ![]() süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur ![]() • Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz ![]() kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız ![]() • Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır ![]() • Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz |
![]() |
![]() |
|