Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çeşitleri, oranı, tatlandırma, tatlı, tatlılar, şekerlerin

Tatlılar Tatlı Çeşitleri Şekerlerin Tatlandırma Oranı

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tatlılar Tatlı Çeşitleri Şekerlerin Tatlandırma Oranı




Tatlılar, Tatlı Çeşitleri, Şekerlerin Tatlandırma Oranı

Tatlı, şekerden zengin besinlerden yaptığımız gıdalardır Ülkemizde şeker pancarı üretimi yaygınlaştırılmadan önce, pekmez, bal gibi yiyecekler tatlılarda şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanıldığını biliyoruz

Şekerler sadece enerji verirler Başka besin değerleri yoktur Su içinde kolay erirler Nem çekicidirler, topaklaşırlar Kuru toz şeker veya yoğun sıvı şeker çözeltisi ısıtılırsa kahverengi bir renk oluşur Bu olaya karamelizasyon denir Şeker; içecek, tatlı, reçel ve marmelatların yapımında kullanılır Şurup yapılırken şeker oranı iyi ayarlanmalıdır, şeker fazla konulduğunda, şurup soğuyunca kristalleşirler

Şeker türlerinin hepsi aynı tat verici özellikte değildir Kullandığmız şeker pancarı şekerini esas alır ve buna 1 puan verirsek diğer şekerlerin tatlandırma oranları aşağıda karşılaştırılmaktadır

Şeker pancarı şekeri (sakkaroz) - 10 puan

Meyve şekeri (fruktoz) -17 puan

Kanda bulunan şeker, bal şekeri (glikoz) - 07 puan

Süt şekeri (laktoz) - 02 puan

Tahıl şekeri, parçalanmış nişasta şekeri (maltoz) - 03 puan

Sakkarin (suni tatlandırıcı) - 5500 puan

Şeker hastalarında tatlandırıcı olarak meyve şekeri veya suni tatlandırıcılar kullanılarak ve kalorisi sınırlı tutularak özel diabetik tatlılar, çikolatalar hazırlanmaktadır Bu besinlerin daha az da olsa kalori kapsadığını unutmayalım Ayrıca daha az şeker kullanarak, daha az kalorili besin

yapmak için de meyve şekeri kullanılabilir

Başlıca şekerli yiyecekler şunlardır:

Mutfak şekeri: Ülkemizde şeker pancarından elde edilir Pancar ortalama % 16-20 sakkaroz içerir Şeker %999 (sukroz) sakkarozdur

Bal Nedir: Fruktoz, glikoz ve su bileşiğidir Çok az vitamin ve protein vardır Bazı renk ve lezzet verici öğeler bulunur Sindirim işlemi olmadan doğrudan kana karışabilir, iyi bir enerji kaynağıdır

Pekmez: Genellikle üzüm suyu kaynatılarak yoğunlaştırılır Karbonhidrat olarak glikoz ve fruktoz bulunur Demir ve kalsiyumdan zengindir Az miktarda A ve B vitaminleri bulunur Tahinle karıştırılırsa besin değeri yüksek bir yiyecek elde edilir

Besinlerimizde bal, pekmez, reçel gibi tatlılar az olarak yenilmelidir Genellikle kahvaltıda kullanılmaktadırlar Pekmezin tahinle karıştırılması, tatlıların üstüne, içine fındık, fıstık, ceviz katılması yararlıdır Bu şekilde besinlerin özellikle mineral kapsamı artmaktadır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.