![]() |
Sonbahar Aylarında Beslenme Tüyoları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sonbahar Aylarında Beslenme TüyolarıSonbahar aylarında beslenme tüyoları Yaz aylarının geride kaldığı, sonbaharın başladığı bu günlerde birçok hastalık da pusuda bekliyor ![]() ![]() Sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için ,sağlıklı ve dengeli beslenmek şart ![]() ![]() • Sonbaharın gelmesiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle hastalıklara yakalanma riski artıyor ![]() ![]() ![]() • Bu nedenlerden dolayı mevsim geçişlerinde beslenme düzenini tekrar gözden geçirmekte fayda var ![]() ![]() Şimdi antioksidan zamanı • Mevsim değişikliklerinde daha fazla vitamin, mineral ve değerli bileşiklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyarız ![]() ![]() • Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık destekleme de daha da önem arz etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bağışıklık sistemi için probiyotik • Sonbaharda ayrı bir önem kazanan bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır ![]() ![]() Sütsüz ve güneşsiz olmaz! • Bağışıklığı güçlendirmek önemli; ama bunun yanında güneş ışınlarından yararlanma süremiz de azalıyor! Bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta kullanılmasını sağlayabilmek, için de 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanmak lazım ![]() ![]() Sonbahar hüznüne karşı B vitamini • Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte, fayda var; tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü sağlamak ve bolca balık tüketmek depresyon hallerine karşı fayda sağlayabilir ![]() En güçlü ve en doğal antioksidan kaynakları A vitamini: Karaciğer, yeşil, yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta C vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt VİTAMİN VE MİNERAL YÖNÜNDEN OLDUKÇA ZENGİN OLAN KARNABAHARI 15 DK’DA HAZIRLAMAK İÇİN TIKLAYIN! E vitamini: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler ![]() Çinko: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller ![]() Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar ![]() Sağlıklı beslenmede basit ipuçları • Öğünlerinizde mutlaka ,çiğ sebzeye yer verin ![]() • Haftada 2 – 3 kez balık tüketin ![]() ![]() • Su tüketimini gözden, kaçırmayın ![]() ![]() • Yumurta, yoğurt, peynir, süt ve et grubu gibi proteinden zengin gıda tüketimine özen gösterin ![]() ![]() • Kuru baklagilleri haftada en az 2 kez tüketmeye özen gösterin ![]() • Çay, kahve gibi ihtiyaçlarınızı bitki çaylarından sağlayın ![]() |
![]() |
![]() |
|