Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gerekli, madenler, vucuda

Vucuda Gerekli Madenler

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vucuda Gerekli Madenler




Vucuda Gerekli Madenler

Vücudumuzda değişik miktarlarda Karbonhidrat, yağ, protein, su, mineral ve vitaminlerden oluşan çeşitli kimyasal besinler bulunmaktadır Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama; %59 Su, %18 Protein, %18 Yağ, %4,3 Madenler ve %0,7 Karbonhidrat ve diğer; %4-5 Aminoasitler , %3-4 Mineraller , %1 Yağ asitleri ve %1 Vitaminler bulunur Yeryüzünde sadece meyve en mükemmel ve fıtri olarak vücuda en uygun şekilde yukarıdaki bütün maddeleri ihtiva eden nimeti ilahidir Bir kişinin günlük kalori ihtiyacı (2000 ila 3000) kalori olmalıdır

NİŞASTA: Nişasta içeren maddeler; suda, alkolde ve eterde erimez Bundan dolayı lüzumundan fazla hububat ve beyaz ekmek (Nişasta) yiyenlerde sentez güçlüğünden (hazmı çok zor olduğundan) karaciğer sertleşmesi, Safra kesesi, böbrek taşı, Damar bozuklukları ve netice itibariyle basur, tümör, kanser vesair hastalıkların meydana gelmesinde önemli bir rol oynamış olur Bu sebeple hububat ve beyaz ekmeğe dikkat (fazla yememeli) zaten vücudun bir günlük kepek ekmek ihtiyacı 30 gr dır Fazlası yük ve hastalık nedenidir

ŞEKER: Rafine edilmiş şeker veya tatlılar (baklava, kadayıf vs) yersek vücutta ekşir ve sirke asidi, karbon asidi ve alkol oluşmasına vesile olur Malum sirke asidi ciltte ki siyillerin yakılmasında kullanılır Siz daha hassas olan bağırsakların içi ne kadar tahriş olacağını ve zararını düşünün Şeker ağızdan süratli alınırsa zararı daha artar; zira sinir dokusundaki yağla kimyasal birleşme yaparak felce varan durumlara sebep olabilir Şekerden meydana gelen alkolün zararı yukarıdakinden daha dehşetlidir Böbrekleri tahriş eder Vs Şekerin daha devam edilse en az iki sayfayı tutacak zararları yazılabilir Sağlığını düşünen için de bu kadarı da kâfidir Vücudun şeker ihtiyacı fıtri olarak tatlı meyvelerden karşılanabilir

PROTEİN: Büyümeyi, vücudun gelişmesini ve enerjisini sağlayan, dokuları onaran, kanın zehirini temizleyen başlıca unsurlardır Kırmızı veya beyaz et çeşitleri, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, mercimek, kuru meyve ve yemişlerdir Proteinin 1 gramı 4 kalori verir Protein içeren yemekler yaklaşık 3 saatte sindirilir

KARBONHİDRAT: Kas hareketleri, sindirim ve beynin çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlar Şeker, tahıllar, nişastalı sebzeler, un ve unlu mamüllerdir Karbonhidrat oranı en yüksek tahıl Pirinç en düşük olanı ise mısırdır En kolay sindirilen tahıl pirinç, en zorlarından biride buğdaydır Karbonhidratın 1 gramı 4 kaloridir Karbonhidrat içeren yemekler yaklaşık 4 saatte sindirilir

VİTAMİNLER: Organizmayı koruyucu ve vücudu mikroplara karşı koruyucu ve direnç sağlayıcı özelliğe sahiptir Vitaminler vücutta oluşmayan dışarıdan aldığımız besinlerdir Vitaminler iki grup altında toplanır;

1-Yağda eriyenler; A, D, E ve K vitaminleri

2- Suda eriyenler; B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleridir

A Vitamini: Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt için gereklidir Karaciğer, yağsız et, sut, tereyağı, yumurta, yeşil ve sari sebzelerde bulunur

B, B1, B2, B3, B6 ve B12 Vitamini: vitaminlerini içine alan gruptur İştah, sindirim ve sinir sistemi için gereklidir

B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur

B1- Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur

B2- Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır

B3- Brokoli, havuç, hurma, balık, baklagiller, fıstık, patates, domates, buğday, diğer tüm buğday ürünlerinde var

B6- Kümes hayvanları, sığır ve koyun eti, karaciğer, yumurta ve sütte bulunur

B12- Karaciğer et ve yumurta da bulunur

C Vitamini: Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve dış etlerinin sağlığı için lazımdır En çok sigara içenlere gereklidir Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşilbiber, beyaz ve kırmızılâhana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur

D Vitamini: Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır Balıkyağı, sut ve tereyağında bulunur

E Vitamini: Büyüme ve üreme için gereklidir Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bulunur

K Vitamini: Kemik oluşumuna katkıda bulunarak kemik erimesini önler Brokoli, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, domates, karnabahar, ıspanak ve karaciğerde bulunur

YAĞLAR: Hayvansal (tereyağı), Krema, Margarin ve katı yağlar kanda aşırı kolesterol oluşmasına ve kalp damar hastalıklarına ve şişmanlığa neden olduğundan özellikle bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir (Mısır özü, Ayçiçek yağı gibi) Bitkisel yağlar şişmanlatmaz ve yağları depo etmezler aksine, organizmanın fazla yağ depolarını eritmede yardımcı olurlar Kızartma yapılmış yağın tekrar kullanılması doğru değildir Yağların 1 gramı 9 kaloridir

MİNARELLER: İnsan vücudu % 5 nispetinde minerallerden oluşmaktadır Metabolizmanın çalışmasında, kemiklerin inşasında, kan basıncının ayarlanmasında vs önemli rol oynar Bol miktarda sebze ve meyve yiyerek mineral ihtiyacımızı giderebiliriz (demir, fosfor, kalsiyum, çinko, bakır, flüor, iyot, krom, kükürt gibidir)

SOĞAN VE SARIMSAK: A,B,C vitaminlerini ihtiva ederler Vücuda çok çeşitli faydaları olan bir antibiyotiktir Vücudu hastalıklara karşı korur, kalp damarlarını açar, kanı sulandırır, vücudu mikroplara ve zehire karşı dezenfekte eder Tansiyonu düşürür ve daha nice faydaları bulunan bu nebatları sıhhatli yaşamak isteyen herkese tavsiye ediyoruz

Yukarıdaki tavsiyeleri uygulayanlar ve ruhu cesedine, kalbi nefsine, aklı midesine hâkim olanlar; yaşantımızda büyük sorun olan şişmanlıktan ve kalp, beyin, karaciğer, mide, barsak

Kanser, böbrek taşı, romatizma ve birçok hastalıklardan kurtulabilirler

Sağlık İnsanoğlunun en büyük hazinesidir Sıhhatli insan bu kıymetli hazine için Rabbi’ ne şükretmeli ve bize emanet olan bu hazineyi korumalıdır Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz

Hacmi küçük fakat değeri büyük olan bu eser herkesin, Sağlıklı Beslenme hakkında bilgi sahibi olabileceği ümidi ile telif edilmiştir Öncelikle kendi nefsimi daha sonra tüm herkesi bu tavsiyelere uymaya davet ediyor ve bu vesileyle en derin saygılarımı sunuyorum

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.