![]() |
Bakteriler Yararları Ve Zararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakteriler Yararları Ve ZararlarıBakteriler yararları ve zararları Bu canlılardan bazıları hastalıklara yol açmakla birlikte, çoğu türleri zararsızdır,hatta doğrudan insanın yararına sonuçlanan birçok biyokimyasal süreçte etkin biçimde rol alır ![]() ![]() Kullanma sularına karışan kanalizasyon ve sanayi artıklarındaki bakteriler de su kirlili-ğinin başlıca sorumlusudur ![]() ![]() ![]() Bazı bakteriler besinlere bulaşarak hızla çoğalabilir ve mide bozukluğunda ölüme kadar varabilen hafif yada ağır besin zehirlenmesine yol açabilir ![]() ![]() süte bulaşmış bakteriler de pastörizasyon yöntemiyle yok edilir ![]() ![]() ![]() Hastalık yapıcı bakterinin toksin salgıladığı olgular dışında,genellikle bakterilerin hastalık yapma gücünü artıran etkenlerin neler olduğu henüz tam olarak açıklanamamıştır ![]() ![]() ![]() Çürükçül bakterilerin ölü organizmaları ve organik artıkları parçalaması ,çevrebilim açı sından yaşamsal önem taşır ![]() mesi içim gerekli olan azot, karbon, fosfor gibi elementlerin doğadaki çevrimi de gerçek- leşmezdi ![]() Çürükçül bakterilerin azot çevrimindeki katkısından başka,bazı bakteriler de atmosfer-deki serbest azotu bağlayarak, bu elementi bitkilerin yararlanabileceği bileşiklere dönüştü- rür ![]() ![]() Bazı bakterilerin konak canlı üzerindeki asalak yaşamı,karşılıklı yarar ilişkisine daya-nır ![]() koyun gibi tüm gevişgetiren hayvanların otları sindirebilmesine yardımcı olur ![]() sindirim kanalının son bölümlerine yerleşen ve K vitamininin bireşimini sağlayan bazı ya- rarlı bakterilerin konağıdır ![]() Ayrıca çeşitli sanayi dallarında ,özellikle de besin sanayisinde ayran,yoğurt,peynir, sir- ke,turşu gibi ürünlerin üretimindeki mayalanma süreçlerinde bakterilerden yararlanılır |
![]() |
![]() |
|