Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdülaziz, dönemi, vmurat, yıkılış

Yıkılış Dönemi Abdülaziz ve V.Murat Dönemi

Eski 10-06-2009   #1
Şengül Şirin

Yıkılış Dönemi Abdülaziz ve V.Murat Dönemi

YIKILIŞ DÖNEMİ ABDÜLAZİZ ve VMURAT DÖNEMİ

Sultan Abdülaziz

'ABDÜLAZİZ DÖNEMİ (1861-1876)

Bu Dönemde olan önemli olaylar:
1) Rusya'nın Balkanlarda panslavizm idealini yaymaya başlamasıyla isyanlar başlamıştır (Sırp, Karadağ, Bosna-Hersek, Romen (Eflak-Boğdan) ve Bulgar isyanları ortaya çıkarak Balkan Bunalımı''na zemin hazırlandı
2) Girit'teki Rumlar ayaklanarak Yunanistan'a bağlanmak istediler Avrupalıların duruma müdahalesiyle Osmanlı Devleti HALEPA FERMANI'nı ilan etmiş ve Giritlilere vergi muafiyeti getirilmiştir
3) Mısır Hidivi(valisi) İsmail Paşa'nın gayretleri ve Fransa'nın desteğiyle 1869'da Süveyş Kanalı açılmış, böylece coğrafi keşiflerle önemini yitiren Mısır ve Akdeniz yeniden canlanmıştır

NOT: Bu durum Avrupalı devletlerin Mısıra sahip olma arzunu artırmıştır

4) Beylerbeyi ve Çırağan sarayları yapılmıştır
5) Avrupalı Devletler azınlıklarla ilgili ağır istek ve tehditlerden oluşan BERLİN MEMARANDUM'unu ilan ettiler
6) Avrupada önemli gelişmeler görülmüş, İtalya(1870), ve Almanya(1871) siyasi birliklerini tamamlayarak siyasi güç olarak ortaya çıktılar
7) Abdülaziz, GENÇ OSMANLILAR tarafından tahttan indirilmiş, yerine VMURAT getirilmiştir (Abdülaziz tahttan indirildikten sonra Feriye Sarayı'nda hapis hayatı yaşadı Burada damarları kesik vaziyette bulundu)

VMURAT DÖNEMİ

V Murat Abdülaziz'in tahttan indirilmesi sonucu padişah oldu (1876) Ancak sağlığının yerinde olmadığı görüldü Bu durum karşısında başta Mithat Paşa olmak üzere önde gelen devlet adamları V Murat'ın yerine Meşrutiyeti ilan etme sözü veren IIAbdülhamit'i tahta çıkardılar
'''

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com