10-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Girişkin İletişim Kurabilmeye Yönelik Öneriler
Girişkin iletişim kurabilmeye yönelik öneriler
•Kendi bakış açınızı ya da taleplerinizi net biçimde ifade etmeye çalışın
•Nasıl hissettiğinizi karşınızdakine aktarırken, mümkün olduğu kadar “Ben dili” kullanmaya çalışın Örneğin, eşinizden etrafı düzenli tutmak için yardım istediğinizde, “Çok dağınıksın, hep böylesin zaten, düşüncesizsin!” gibi suçlayıcı ve etiketleyici bir cümle kurmak yerine, “Etrafı dağınık bırakman, bu konuda hiçbir şey yapmaman beni çok üzüyor (gerilime sokuyor), her gün, her yeri ben toplamak istemiyorum” şeklinde bir cümle ile kendinize dönük hisleriniz ve taleplerinizi dile getirmiş olursunuz
•Kendi hislerinizi ve düşüncelerinizi samimi biçimde dile getirirken, karşınızdakini de dinlemeyi unutmayın
•Ses tonunuza ve yüksekliğine dikkat edin Girişken iletişimde, ne söylediğiniz kadar, nasıl söylediğiniz de oldukça önemlidir
•Beden dilinizin söylediklerinizle uyumlu olmasına dikkat edin Karşınızdakiyle göz kontağı kurmak, yüzünüzü ve bedeninizi rahat bir konumda tutarak söylemek istediklerinizi söyleyebilirsiniz
•Girişkenliği bir beceri kazanmak gibi görün, gündelik hayatınızda sık sık bu konu üzerinde denemeler yapın ve otomatik hale gelmesi için kendinize zaman tanıyın Attığınız her olumlu adım için kendinizi tebrik edebilirsiniz
|
|
|