10-05-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Pirinç Tarımı
Pirinç Tarımı
Pirinç başlıca, 45° kuzey, 35° güney enlemleri arasında kalan tropik, astropik ve ılıman bölgelerde yetiştirilir Pirinç tarımında sulu ve kuru olmak üzere iki yöntemden yararlanılır Yaygın olarak kullanılan sulu yöntemde ürün suyun içinde yetiştirilir Bu yüzden akarsu ve göl kıyılarındaki alüvyonlu, düz topraklar yeğlenir Oysa bazı yüksek yerlerde, aynı öbür tahıllar gibi, suda bekletilmeksizin doğrudan toprağa ekilen pirinç çeşitleri de vardır
Pirinç, birbirinden alçak setlerle ayrılan ıçı su dolu bölmelerde yetişimin lava denen bu bölmeler yakındaki akarsulardan arklarla akıtılan suyla doldurulur Önceden özel çamurlu yataklarda çimlendirilen pirinç fideleri ortalama 15 cm uzunluğa eriştiğinde asıl yerlerine, yani tavalara dikilir Fideler bol su ve güneşin etkisiyle hızla büyüyüp gelişir Bu süreç içinde ara sıra tavaların suyu boşaltılarak yabani otlar temizlenir Pirinç tarımını tehdit eden en önemli öğelerin başında kuraklık, yabani otlar, kuşlar ve böcekler gelir
Pirinç yaklaşık 6-9 aylık bir süre sonunda, yaprakları sararmaya başladığında hasat edilir Hasat, tavaların suyu boşaltılıp toprak kuruduktan sonra yapılır Tarlada kalan saplar genellikle mandalara yedirilir Pirinç tan-mı ABD gibi bazı ülkelerde makinelerle yapılıyorsa da, aslında pek çok bölgede genellikle insan gücüne dayanır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|