Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ihtiyaç, istekleriniz, kişisel

Kişisel İhtiyaç Ve İstekleriniz

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kişisel İhtiyaç Ve İstekleriniz

Kişisel İhtiyaç ve İstekleriniz

Başkalarının gereksinimlerine karşı duyarlı olduğunuz kadar kendi ihtiyaç ve gereksinimlerinize de duyarlı olmayı deneyinBunun için yapacağınız ilk şey,
yaşantınızı incelemeli ve analiz etmelisiniz

-Zamanınızı nasıl harcıyorsunuz ?

-Değer verdiğiniz şeyler neler ?

-Beklentileriniz neler ?

-Yaşantınızda ne gibi değişiklikler yapmak istiyorsunuz ?

Yapacağınız günlük bir plan ihtiyaçlarınızın karşılanması konusunda size önemli ipuçları verecektir
Zamanınızı nasıl geçirdiğinizle ilgili çizelge

Saat 730 kalktım, odamı topladım

Saat 800 Kahvaltı yaptım, çocukları gönderdim

Saat 830 Mutfağı ve evi topladım, giyindim

Saat 845 işe gitmek için evden ayrıldım

Böyle bir çizelgenin faydaları

1-Zamanınız nasıl geçiyor ayrıntılarıyla görürsünüz

2-Geçen gün içerisinde karşılayamadığınız ihtiyaçlarınızın farkına varırsınız

3-İhtiyaçlarınızı karşılama yönünde ilk adımı atmış olursunuz

İhtiyaçlarınız kısa vadeli olabildiği gibi uzun vadeli de olabilir,
Psikolojik ihtiyaçlarınız ortaya çıkabilir,
Maddi ihtiyaçlarınız,
Manevi ihtiyaçlarınız ,
Karşılanmak üzere sorumluluğu üzerinize almanızı beklemektedir

İhtiyaçlarım(Örnek Listemiz)

Bir beceri kursuna gitmek

Tahsilini tamamlamak

Nitelikli arkadaş çevresini geliştirmek

Çeşitli yardım ve hizmet kuruluşlarında çalışmak

Çocuklarla nitelikli birlikteliklerini arttımak (birlikte spor yapmak, gezilere katılmak )

Para biriktirerek ev sahibi olmak

İhtiyaçlarınızı farkedip, belirledikten sonra yapılacak değişikliklere sıra gelmiş demektir

İhtiyaçlarımızın Karşılanmasında İletişimin Ve Kendimizi İfade Edebilmenin Önemi

İletişim kadınlar için önemli bir konudur Fakat bu konuda çoğu zaman bastırılmış duygularla ve kendilerine biçilmiş rollerle harekete geçerler ve kendilerini istedikleri gibi ifade edemezler
*Kendimizi ifade ederken başkaları tarafından nasıl karşılanacağımız düşüncesi önümüzde *Önemli bir engeldir
*Çatışmadan kaçarız
*Başkalarının desteğini alma isteği kendimizi ifade etmemizi engeller
*Başkalarını sinirlendirmekten korkarız
*Beğenilme ve sevilme ihtiyacımız kendimizi ifade etmede çekingen danranmamıza neden olur

Kendinize şunları sorun:
-Önemli birtakım gereksinimleriniz olduğunu düşünüyor musunuz?
-Gereksinimlerinizi karşılayamıyor ve istediğiniz şeyleri gerçekleştiremiyor musunuz?
-Kendinizi ifade etmeye çalıştığınızda dikkat çekemiyor önemsenmiyor musunuz?
-Bütün bu durumların sonunda kırılmış, kızgın ve yılmış mı oluyor sunuz?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplarla kendinizi ifade etmede ve ihtiyaclarınızı karşılamada çekingen davranıp davranmadığınızı anlayabilirsiniz

Örnek Olaylar:
Yeni taşınacağınız evi ararken eşinizin sizide götürmesini istiyorsunuz ama bunu ona söyleyemiyorsunuzOnun düşünmesini bekliyorsunuz Eşiniz siz olmadan gidince çok üzülüyor, kızıyor vekendinizi değersiz hissediyorsunuz

Yaptığınız çalışmalarla ve yeni tekliflerle oldukça verimli bir çalışma yılını geride bıraktınız Maaş artışıyla birlikte iyi bir primi hakettiğinizi düşünüyorsunuz Fakat bu düşüncelerinizi patronunuza açmıyorsunuz Karşı tarafın bunu siz söylemeden düşünmesini bekliyorsunuz Beklentileriniz gerçekleşmiyor Bütün hevesiniz kaçıyor

Çekingenlik birtakım kaygılardan kaynaklanmaktadır Bu kaygılarınızla başa çıkmadıkça içine düştüğünüz kızgınlık, kırgınlık ve yenilmişlik duygularından kurtulamazsınız
Kaygılarınızla başedebilmek için kendinizi ifade etmenin yollarını öğrenmelisiniz

Yazımızın devamında kendinizi ifade etmenin yararlarını ve yollarını göstermeye çalışacağız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com