10-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Psikolojiden Ne İstiyoruz Ne Olabilir
Psikolojiden Ne İstiyoruz ne olabilir
Sorunların tamamına yakın kısmı kişilerin, eşleriyle, aileleriyle ve çevresindeki kişilerle veya oluşumlarla olan uyumsuzluğu ve kavgası Okuduklarımız ,duyduklarımızın dışında dile getirilmeyenler,anlatılamayanlar ve daha nice nice sorunlar…Herkes psikolojik rahatsızlık içinde mi desem? Ama değil Herkesin psikoloji bilimine ihtiyacı var mı desem? Evet Herşeyin maddeleştiği bir dünyada kesinlikle evet Ama psikoloji bilimi (Türkiye’mizde) ileriyi göremediği için sadece psikolojik bozukluklarla ilgilendi Koruyucu psikolojiyi ((Koruyucu Tıp gibi Hasta olmadan hastalığı önlemek ))(Özel hariç)hesaba almadı Şunu çok kişi anlamak istemiyor Psikoloji; sadece bir hastalık bilimi değil İnsanların ve hatta bütün canlı varlıkların doğumundan ölümüne kadar yaşamlarının tamamıdır Bütünüdür Bilhassa bu yüzden tamamen yabancı müfredatla bugünkü Türkiye’mize hizmet veren psikoloji bilimi çökmüştür İflas etmiştir Kalıpları ,teorileri ezberleyen okumuş nesiller yetişmekte Ezberci bir sürü insan Tıkandı,yığıldı kaldı Üretken de olamıyorlar Dini dışlayan ,yok sayan maddeci (Materyalist) bir sistemle… Psikoloji; bir mühendislik bilimi değil Makine imal etmiyor veya makine arızası gidermiyor Aklı, mantığı olan,düşünce üreten, duyan,hisseden,yaşayan canlı bir varlığa hizmet eden bir bilimdir İnsan; dünde insandı, bugünde insan, gelecekte de insan Sorun; insanda değil Aklı ,mantığı olan,düşünce üreten insanın bugüne ulaştırdığı çağdaşlığa, medeniyete, teknolojiye uyum sağlayabilme veya uyum sağlayamamadır Bunun için psikoloji çağın önünde gitmelidir İnsanları ve diğer bütün canlıları gelişmeye hazırlamalı ve çabuk adapte olmasını sağlamalıdır Bunun ilk adımı da ilköğretimden itibaren çocuklarımıza psikolojiyi ders olarak öğretmek ve eğitmekle başlanabilir Elbette psikolojik hastalıklar geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de olacaktır Ama toplumumuzdaki bireyler o hale geldi ki kim hasta, kim hasta değil ayırt edilemez hale geldi Bugün kolayca, herkese’’ Kişilik Bozukluğu’’ teşhisi konulabilir Konulabiliyor da… Halbuki bugün bizim toplumumuzda çoğu kişiler çağa ,medeniyete, teknolojiye uyum sorunu yaşıyor Yaklaşık 30 yıllık geçmişi olan bir teknoloji patlaması yaşıyoruz Gelenek, örf ve adet, kurallar ve kanunlar, ya çatışma içinde ya da yetersiz kalıyor Bir de ekonomik yetersizlikten teknolojiye istediği gibi ulaşamama sorunu da ayrı Daha sosyal ve birbirine kaynaşmış bir toplumdan çıkıp, bireysel ve birbirine kaynaşmaya çekinen ürkek ve güvensiz bir toplum olmaya doğru hızla gidiyoruz İnsanlarımız, üretken olamamaktan ve monotonluktan sıkılıyor ve hatta bunalıma kadar gidebiliyor Amacım kötümser bir tablo yansıtmak değil Ya da suçlu aramak veya suçlamak değil Ama lütfen etrafımızda olup bitenlere bir bakalım Bakış açım yanlış da olabilir Ya da’ ben hayatımdan gayet memnunum ‘da diyen olabilir Önemli değil Ben sade bir vatandaşım Keşke ben yanılıyor olsam…Fakat olanlara kayıtsız kalamıyorum Üzülüyorum Ümidim şu ki;bir geçiş dönemindeyiz ve kısa zamanda düzelecek Değişimin sancısını yaşıyoruz Tabi ki sıkıntıları da olacaktır diye düşünüyorum
sağlık mekalelerinden alıntıdır
|
|
|