![]() |
Kürtler, Lazlar ve Sizler-bizler |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Kürtler, Lazlar ve Sizler-bizlerGazetelere göre, Kürtlerden sonra Lazlar da açılım istemişler… Bu tür haberleri okurken nedense çocuklaşır, ilkokul günlerime dönerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlamını çıkaramayınca da soruyorum: “Ne yazıyor? ![]() ![]() “Lazca Kolu Başkanı” diyor gururla, “Başöğretmen seçti ![]() Bizim Başöğretmen (çocukluğumun ilkokullarında müdür yerine başöğretmenler vardı) Hikmet Bey seçime filan pek yüz vermez, gerektiğinde atama yoluyla işi hallederdi ![]() ![]() ![]() “Ne işe yarıyor?” diye soruyorum bu kez ![]() “Lazca konuşanları Başöğretmene şikâyet edeceğim ![]() “Yani şimdi ben Lazca konuşsam da söyler misin?” Kısa bir tereddütten sonra karşılık veriyor: “Evet, vazife vazifedir ![]() “Peki sen evinde hiç Lazca konuşmaz mısın?” Bu soruya uzun süre cevap veremediğini, sonra da kem-kümlerle geçiştirdiğini hatırlıyorum ![]() ![]() ![]() Zaten bizim köyde mecbur olmadıkça Türkçe konuşanlara “kibirli” gözüyle bakılır, ondan hazzedilmezdi ![]() Diyeceğim şu ki, yalnız Osmanlı asırlarında değil, Cumhuriyetin ilk yıllarında bile uzun süre “Lazistan” olarak anılan bölgede Lazca konuşulması yasaktı ![]() Üstelik de Laz öğretmenler bu yasağa bekçilik ediyor, Laz çocukları Lazca konuşanları ihbarlamakla görevlendiriyordu ![]() Oysa aynı öğretmenlerin kendi aile içi hayatlarında Lazca konuştuklarını adım gibi biliyordum ![]() Konu zaman içinde öylesine abartıldı ki, günün birinde tek kelime Lazca konuştuğum için Laz öğretmenimden enseme okkalı bir şaplak yedim ![]() Yıllar sonra bir köy düğününde bunun hesabını yarı şaka yarı ciddi sorduğumda gülmüş, “Vaktiyle Köy Enstitülerinde bize ‘tek lisan, tek vatan, tek millet’ diye öğretmişlerdi” demişti ![]() Bilmez olur muyum? Biliyorum ve ana dilde konuşamamanın, yazamamanın, okuyamamanın acısını bugün bile içimde hissediyorum ![]() Oysa hayatımın hiçbir döneminde “Lazcılık” diye bir dâvam olmadı ![]() ![]() ![]() Siyasi ve ideolojik saplantılara payanda yapılması dışında Kürtçe’ye de, diğer etnik dillere de böyle bakıyorum ![]() Çevremde Kürtçe, ya da başka bir dille konuşulması beni rahatsız etmiyor ![]() ![]() Peki yıllar boyu neden rahatsızlık duyduk da yasakların gölgesinde yaşadık? • Havanın sulusepken serpiştirdiği kış günlerinden birinde, Başöğretmen Hikmet Bey, beni tahtaya kaldırıyor: “Türklerin dünyaya dağılışını anlat” diyor, “hani şu büyük göçü ![]() Çocuk safiyeti içinde anlatmaya başlıyorum: "Orta Asya'da kuraklıktan deniz kurudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Peki neden Kürt olarak anılıyorlar?" "Çünkü yaşadıkları bölge çok dağlıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sözün burasında saf saf soruyorum: “Ya Lazlar? ![]() ![]() Bana kızıyor: “Bir de Laz çıkartma başımıza!” Yaranmak için atılıyorum: "Peki ya Avrupalılar, öğretmenim?" "Bütün Avrupalılar da esasında katıksız Türk'tür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu halde? ![]() ![]() "Şu halde, Türkiye Avrupa'nın, Avrupa Türkiye'nin bir parçasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Batılılaşma histerisine böyle bir kılıf uydurulmuştu, ama mızrak çuvala sığmadı işte! Yavuz Bahadıroğlu
![]() |
|