![]() |
Vitaminin Azı da Çoğu da Zarar |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() Vitaminin Azı da Çoğu da ZararVİTAMİNİN AZI DA ÇOĞU DA ZARAR Uzmanlara göre, vitaminin yalnızca azı değil fazlası da zarar ![]() ![]() Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Günümüzde yetişkinlerin çoğunun, gıdalardaki vitamin ve minerallerin vücut tarafından yeterli emilemediği veya kullanılamadığı düşüncesiyle hap ve şurup şeklinde vitamin Öz, "Bir hastalık veya eksiklik söz konusu değilse mega dozlarda vitamin alımına gerek yoktur ve mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır" dedi ![]() B3 vitamininin bira mayası, kuru fasulye, bezelye, tahıl kepeği, avokado, hurma, incir, yer fıstığında bolca bulunan ve ısı ile ışığa dayanıklı olup karaciğerde az miktarda depolanabildiğini anlatan Öz, bu vitaminin vücudun sinir sistemi ve hormonal düzeni gibi önemli fonksiyonlarını yerine getirmesinde önemli işlev yüklendiğini söyledi ![]() Öz, B3 vitaminin eksikliğinde Pellegra hastalığının (unutma ve bunama gibi tehlikeli sonuçları olan) oluştuğunu belirten Öz, ancak bu vitaminin fazla alımının da deride yanma, kızarma, kaşıntı, karaciğer hasarına yol açtığını kaydetti ![]() ![]() C vitamininin de fazlası zarar HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç ![]() ![]() ![]() B6 vitamininin, dayanıksız, alkali ortamda, güneş ışığı etkisiyle, işlenme esnasında, uygun olmayan saklama koşullarında ve pişirme sırasında kolaylıkla yok olduğunu kaydeden Gül Öz, avokado, soya fasulyesi, patates, sebzeler, kuruyemiş, et, yumurta, karaciğerde doğal olarak bulunan bu vitaminin eksikliğinde mikrositik hipokromik anemi; fazlalığında ise kalıcı sinir hasarı görüldüğünü bildirdi ![]() Folacin ve Folik Asid'in de ışık, ısı, bekleme ve pişirilme esnasında tahrip olduğunu ifade eden Öz, "Yeşil sebzeler, havuç, avokado, yumurta ve portakal doğal kaynaklarıdır ![]() ![]() Öz, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren C vitamininin de fazla alınmasının bazı sorunlar yaratabildiğini dile getirerek, "C vitaminin eksikliğinde Skorbüt Hastalığı oluşur ![]() ![]() A vitamini fazlası akciğer kanseri yapabilir Doç ![]() ![]() ![]() Bu vitaminin eksikliğinde, "Enfeksiyon riskinde artış, gece körlüğü, xeroftalmi, keratinizasyon oluştuğunu" anlatan Öz, fazlalığında ise "Bulanık görme, karaciğer bozuklukları, kemik gücünde azalma, doğum defektleri, akciğer kanseri riskinde artma, hiperkarotenemi" görülebildiğini bildirdi ![]() Öz, D2-D3 vitaminlerinin hücre farklılaşmasında rol oynadığını, yumurta sarısı, süt ve tereyağı, hayvan karaciğeri tüketimiyle edinilebildiğini dile getirerek, "Yeterli güneş ışığı alıyorlarsa, başka bir hastalıkları yoksa D vitamini eksikliği oluşmaz ![]() ![]() ![]() E vitaminin antioksidan olduğunu, hücre içeriğini sağladığını ve kalp hastalığı riskini azalttığını kaydeden Öz, tereyağı, margarin, sıvı yağlar, tavuk, yumurta, kırmızı et, fasulye, tahıl ve sebze-meyvede bulunan E vitamininin eksikliği ve fazlalığının nadir görüldüğünü söyledi ![]() HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Öz, "Yoğurt ve kefir bağırsaktaki bakterilerin K vitamini üretimini arttırır ![]() ![]() ![]() ![]() Eksikliği sorun olan vitaminler Öte yandan, Doç ![]() ![]() ![]() Karaciğer, dil, bira mayası, süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokadoda bulunan B2 vitamininin eksikliğinin "ariboflavinosis"a neden olduğunu dile getiren Öz, beyindeki kimyasal olaylarda rol oynayan "Choline" maddesinin eksikliğinin ise genelde protein azlığına eşlik ettiğini belirtti ![]() Öz, folat fonksiyonları (DNA ve kırmızı kan hücre sentezi) için önemli olan B12 vitamininin karaciğerde depolandığını, kalp, böbrek, pankreas, beyin, testis ve kemik iliğinde de bulunduğunu anlatarak, sadece hayvansal besinlerden alınabilen bu vitaminin eksikliğinde pernisiyöz anemi (megaloblastik anemi ve beraberinde sinir hasarı) oluştuğunu ifade etti ![]() Öz, diğer vitaminlere nazaran B12'nin fazla alımının zararlı etkisinin bulunmadığını ifade etti ![]() ![]() Öz, antioksidan olan A, C ve E vitaminlerinin, strese karşı savunmanın parçası olduğunu hatırlatarak, antioksidanların, hastalıktan korunmada önemli yer tuttuğunu ve bunların diyet desteklerinin çoğunun bileşiminde bulunduğunu sözlerine ekledi ![]() ![]() ![]()
__________________
|
![]() |
![]() |
|