Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuklarımız, için, kardeşini, kıskanan, yapabiliriz

Kardeşini Kıskanan Çocuklarımız İçin Ne Yapabiliriz

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kardeşini Kıskanan Çocuklarımız İçin Ne Yapabiliriz

Kardeşini Kıskanan Çocuklarımız için Ne Yapabiliriz

Çocuğunuza kardeşini kıskandığı için kızmayın Çünkü çocuğunuz kardeşini kıskanıyorsa önemli olan sizin ona karşı tutumunuz ve onun bu duygusuyla nasıl başa çıktığıdır Öncelikle kabul edilmesi gereken bunun normal bir duygu olduğudur Çocuğunuzun anlaşılmaya ihtiyacı vardır Dolayısıyla onun duygularını anlayıp bunları ona söylersek, bu durum hem onu anladığımızı göstermemize hem de onun kıskançlık duygusuyla başa çıkmasına yardımcı olur Örneğin: “Kızgın olduğunu biliyorum; ama kardeşine zarar vermek bir işe yaramayacak,” deyip sonra da “Seni de kardeşini de seviyorum,” diye ekleyebilirsiniz

*Öncelikle anne-baba olarak sizin, rahat olmanız gerekiyor Kardeşini kıskanacak diye endişelenirseniz, çocuğunuz bunu hisseder ve daha gergin olabilir

*İkinci çocuk olduktan sonra; anne-babanın, kendi aralarında işbölümü yapmaları ve babanın desteği çok önemlidir Böylece anne babası tarafından artık eskisi kadar sevilmediğini düşünen çocuğunuzla sürekli ilgilenebilirsiniz

*Çocuğunuza, “Kardeşin doğdu; ama sana olan sevgimizde ve ilgimizde azalma yok” mesajını vermelisiniz Bunu sadece söyleyerek değil, aynı zamanda ona özel zaman ayırarak, birlikte ortak faaliyetler yaparak ve ona sorumluluk vererek yapabilirsiniz

*“Endişelenme, seni de kardeşin kadar seveceğiz” cümlesi ne kadar iyi niyetli olsa da çocuk için bir rekabet ortamı yaratır ve anne-babanın sevgisi için kardeşle yarışmasına yol açar

*Aile yakınlarını, sadece yeni kardeşle ilgilenmemeleri konusunda uyarmalıyız

*Küçük kardeş için söylenen “Ne kadar yaramaz, sürekli beni yoruyor Ben seni daha çok seviyorum” gibi sözler büyük çocuk tarafından inandırıcı bulunmayacaktır Bu durum çocuğunuzun size olan güvenini sarsacaktır

*Bebeğe, sürekli “bebek” diye hitap etmek yerine, adıyla hitap etmek, “benim” değil, “bizim” diyerek söz etmek daha iyi olur

*Büyük çocuğu, küçük kardeşinden, zarar verecek kaygısıyla uzaklaştırmaya çalışmak en büyük hatalardan biri olur Fakat birlikte oldukları zamanlarda onları sürekli gözünüzün önünde tutmanız olası bir kötü durumu engelleyecektir

*Kıskanmasın diye büyük çocuğa aşırı hoşgörülü olmak, durumu kötüleştirecektir

*Küçük kardeşle ilgili işlerde, çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz

*Kardeşinin doğumuyla birlikte çocuk hemen anaokuluna gönderilmemelidir Bu, kıskançlığı artırdığı gibi, okulla ilgili sorunlar yaşamasına da yol açabilir Aynı zamanda bu durum çocuğun “Beni okula gönderiyorlar, onlar evde oynuyorlar,” gibi düşüncelere kapılmasına yol açabilir Fakat anaokuluna zaten giden bir çocuğun da kardeşi doğduğu için anaokulundan alınmaması gerekir Arkadaşlarıyla vakit geçirip oynayacağı, sevildiğini hissettiği başka bir ortamda bulunması çocuğun kıskançlık duygusuyla başa çıkmasında yardımcı olur

*Her şeyin eşit değil, adil olunmasına çalışılmalıdır Eşit zaman ayırmak yerine, her çocuğa gereksinimine göre zaman ayırmak gerekir Sevginizin eşit olduğunu göstermek yerine, her çocuğa sadece kendine özel bir sevgi duyulduğunu göstermek daha doğru olacaktır Örneğin çocuklarınızla paylaşımlarınız ve birlikte yaptığınız etkinlikler, ilgi alanları doğrultusunda olursa onlara ayıracağınız vakit eşit olmasa da bu çocuğunuzu mutlu etmeye yetecektir

*Ailenin bütün olduğu duygusu herkes tarafından hissedilmelidir Bu nedenle ailece, birlikte etkinlikler yapılmalıdır Alışveriş, piknik vb

*Kardeşler arasında kıskançlık hissettiğinizde; onları birbirinden uzaklaştıracak değil, yakınlaştıracak ortamlar yaratın

*Kardeşler arasındaki kıskançlık, ne kadar yoğun olursa olsun, ayrı kaldıklarında birbirlerini özlerler Bu da ilişkileri bazen bozuk olsa da, aslında birbirlerini çok sevdiklerini gösterir

*Çocuğunuzla kardeşi olmadan yaptığınız şeyleri yapmaya devam ederseniz yaşanan kıskançlığı en aza indirebilirsiniz

Unutmayın ki kardeş kıskançlığı her çocuğun yaşayacağı normal bir duygudur Önemli olan sizin çocuğunuzu anlamanız ve bu duyguyla başa çıkarken ona yardımcı olabilmenizdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com