|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
boza, bozacılığın, mutfağında, osmanlı, tarihi, yapılır |
![]() |
Boza Nedir - Boza Nasıl Yapılır - Osmanlı Mutfağında Boza - Bozacılığın Tarihi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boza Nedir - Boza Nasıl Yapılır - Osmanlı Mutfağında Boza - Bozacılığın TarihiBoza nedir - Boza nasıl yapılır - Osmanlı mutfağında boza - Bozacılığın tarihi Darı, bulgur, pirinç, buğday ve arpa gibi tahılların kısaca su ile mayalanması sonucu ortaya çıkan ‘boza’, şimdi unutulmaya yüz tutmuş olsa da, özellikle Osmanlı döneminin en itibarlı içeceklerinden biriydi ![]() ![]() Tarımsal yaşama geçen insanlık ürettiği tahılları depolarda ve kilerlerde muhafaza ediyordu ![]() ![]() ![]() BOZACILARIN İTİBARI Kimi tarihçilere göre 8–9 bin yıllık bir geçmişi olduğu söylenen mayalanmış tahıl içecekleri Çin’den Kafkasya’ya, Orta Doğu, Anadolu, Doğu Avrupa’ya kadar birçok coğrafyada farklı isimlerle keyifle tüketilmekteydi ![]() ![]() BOZAYA EŞLİK EDENLER Osmanlı döneminde seyyar bozacılar, bozanın yanında simit veya gevrek satıyorlardı ![]() ![]() ![]() Seyyar bozacılar, 15 – 20 yıl öncesine kadar soğuk gecelerde, sokak sokak avazı çıktığı kadar bağırarak manilerle boza satarlardı ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|