Mutfak İle İlgili Pratik Bilgiler |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak İle İlgili Pratik BilgilerMutfak ile ilgili Pratik Bilgiler Yemek TuzluysaFazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin Sutunuz Kaymak TutarsaSut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz Sutun Tasmasini OnlemekSutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz Sogan Sarimsak Kokusu Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun Kek Kalibi Kek kalibina yagli kagit doseyinKagidin uclari kek kalibindan yuksek olsunKeki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz Etleri YumusatmakLimon suyu etleri yumusatir Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser Yumurta Kirarken Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin Tasan YemeklerYemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin Soguduktan sonra kolayca temizlenir Firinda pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin Tavugunuz yumusacik kalacaktir Garnitürolarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli Patateskizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Böylece daha az ya çekeceklerdir Karnabahar, lahana, sogangibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir Yesil Renkli Sebzelerinrengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir Makarnaninhaslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc vbsebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz Pilav suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin Bayatlamis ekmeklerinizi dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin Yüksek isida firinda pisirin Yumurta haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir Yemek kokularindan kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz Pastalarin üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin Kek yaparken karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin Domatesleriniz tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin Sogani akan bir muslugun yaninda dograrsaniz, gözleriniz daha az yanar Sarimsagin kabuklarini daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin Yogurdun suyu birkac gün icinde kendiliginden ayrilirIcindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz Patatesleri kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Daha az yag cekerler Sebze pisirirken yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir Yemeginiz daha lezzetli olacaktir Sebzeler haslanarak kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir Sogan kavururken pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz Patatesin pisirme suyuna bir kasik sirke koyun Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur Havuçdaima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder Karnibahar haslarken içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz Bütün sebzelerebiraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir Tuzu, en son anda ilave edin Sebzelerimiz kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin Ilk tazeliklerine kavusurlar Maydanoz ve dereotunu bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz Sos hazirlarken un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz Meyve salatasi yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin Enfes olacaktir Karamel bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker Pirinc pilavi suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin Bembeyaz olur Kesik limonu saklamak icin üzerine tuz serpin Zeytini bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin Nefis bir tadi olur Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz Kati Yumurta elde etmek icin 15 dakika kaynatin Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz Suyunu da sakin dökmeyelim Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur Omletinizi bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz Kus üzümlerini ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser Lahananin piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir Catal Bicak Temizlerken catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsinizCamasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirirDaha sonra iyice durulayin Kristalleri yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar |
Mutfak İle İlgili Pratik Bilgiler |
10-15-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak İle İlgili Pratik BilgilerMutfak ile ilgili Pratik Bilgiler Çaydanlıklarımız sık sık kireç tutar ve çayın rengini değiştirirBunu önlemek için 2 avuç kadar limon tuzunu çaydanlığın içine koyun , su doldurun üstüne Bir saat kadar bekletin Kaynatmanıza gerek yok Ovmanıza bile gerek kalmadan tüm kireçler ve artıklar temizlenecektir Çaydanlıklarınız pırıl pırıl olacaktır aynı işlemi ütünüz kireç tutmuşşa ona da uygulayabilirsiniz Kettle; mutfakta çok sık kullanılan araçlar arasında, ilk sırada yer alıyor kireç tutmuşşa ona da limon tuzu koyabilirsiniz diğer kimyasallar gibi kötü koku içlerine sinmeyecektir Koku yok ,ovmak yok , kaynatmak yok Sadece çok iyi durulayın yeter Son olarak çaydanlığınızın içine su doldurun 6-7 tane karanfil tohumu atın bekletin bir süre, sonra dökün suyu atın karanfilleri Bol suyla durulayın Çaydanlıklarınız mis gibi kokacaktır Çay demlerken, çayın içine 1-2 tane karanfil tohumu atıp öyle demlemeyi deneyin çayınızıÇok farklı bir lezzet ve koku şölenidir Sinirlenizi yatıştırır ferahlık verir Benim favorim Her gece mis gibi kokan karanfilli çay içmek, en büyük ve tek lüksüm Benim gibi çay tiryakisi iseniz bir kez denemenizde yarar var |
|