Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balığından, balıklar, balıkların, çıkarma, dil, pullu, temizlenir, temizlenmesi, tulum, üçük

Üçük Balıklar Nasıl Temizlenir - Dil Balığından Tulum Çıkarma - Pullu Balıkların Temizlenmesi

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Üçük Balıklar Nasıl Temizlenir - Dil Balığından Tulum Çıkarma - Pullu Balıkların Temizlenmesi




üçük balıklar nasıl temizlenir - dil balığından tulum çıkarma - pullu balıkların temizlenmesi - pulsuz balıkların temizlenmesi

PULSUZ VE KÜÇÜK BALIKLAR

Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçak kullanmanıza gerek yoktur Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı ile balığın kafa kısmını gövdesinden ayrınız ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz Ardından bol su ile iyice yıkamanız yararınıza olacaktır Balıkları kılçıklı olarak bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi isteğinize göre fileto da çıkarabilirsiniz

Bunu yaparken baş parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruk kısmına kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatarak ve çekerek yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmalısınız Bazı balıklar küçük olduğu için filetoları birbirinden ayırmaya gerek yoktur Filetoları çıkarılmış olan balıkları açık veya kapalı olarak değerlendirebilirsinizFiletonun ne şekilde kullanılacağı yemek tarifleri kitaplarının sıklıkla işlediği konular arasındadır Sardalya pullu bir balıktır yine aynı yöntem kullanılarak aynı işlem üzerinden ayıklama yapılır Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz Bu işlemde bıçak kullanmayı gerektirmez, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla ve yeterli kuvvet uygulandıktan sonra yerlerinden kolayca ayrılırlar

ORTA BÜYÜKLÜKTE VE PULSUZ BALIKLAR

Uskumra, istavrit, kolyos, çinekop gibi orta büyüklüğe sahip ve pulsuz balıklar ise ancak bıçak kullanılarak temizlenebilir Anüs üzerine bıçakla küçük bir çizik atılır ve balığın karın kısmı yarılmak suretiyle iç organları dışarı çıkarılır, ilk işlem bundan ibarettir Daha sonra solungaçlarıda koparılarak çıkarılırTemizlenmiş balığın içini ve başını bol su kullanarak iyice yıkamak ve karın çevresindeki siyah zarlar ile pıhtılaşmış kan tortusunu bıçak ucuyla temizlemek gerekir

Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez Anüs üzerine yapacağınız derin bir bıçak darbesiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır Karın kısmı az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı çıkarılır Palamut ve torik gibi balıkları doğramak için iki yöntem vardır; dilimlemek veya fileto çıkarmak Eğer ızgara tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 25 santim) kalınlığında dilimlere ayırarak kesebilirsiniz Fırında balık için fileto çıkarılması daha doğru olur Fileto çıkarırken balığı kuyruk kısmından başlayarak kılçık paralelinde ikiye ayırmak gerekir Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir et olmadığından kuyruk ile birlikte kesip atabilirsiniz Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki katına yani asgari 4 santimetreye çıkarılmalıdırLakerda için balık temizlemek özel itina ve işlem gerektirir,

Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmemesine özen göstererek iki yana açılabilir

PULLU BALIKLAR

Pullu balıklar ise önce pulları kazınarak temizlenmesi gerekir Bu işlem için balığı kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek yeterli olacaktır Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi sağlanmalıdır bunun için bıçağı dik tutmak gerekir İç organlarının temizlenmesi palamutta olduğundan farklı değildir Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır Eğer pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölerekte değerlendirebilirsiniz Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto çıkarılarak tüketilmelidir Sarı kanat ise lüfere oranla daha küçük olduğundan her iki tarafından bıçakla çizilerek bütün bırakılır Çinekop ise çizmeye gerek duyulmayan bir balıktır

Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorba olarak tüketilmeye uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları kesinlikle koparılmaz Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir

TULUM ÇIKARTMA

Pullu veya pulsuz balıklardan bazılarının derisi oldukça kalındır Örneğin sinarit ve dil balığı gibi Bu balıkların derisini sıyırmak suretiyle komple çıkarabilirsiniz Bu işleme tulum çıkartma adı verilir Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra tutup yavaş yavaş yukarı doğru dikkatli bir şekilde çekmek gerekir Gerekirse arada bıçağınızıda kullanarak tulum çıkarmayı kolay hale getirebilirsiniz Bu işlemlerden sonra mutlaka bol su kullanarak pıhtılaşmış kan temizlenmelidir

Pullu balıkların temizleme esnasında pulları etrafa sıçrayarak her yeri batırırlar ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız, bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir

alıntı



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.