Sofra Adabı Deniz Kabukluları |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sofra Adabı Deniz KabuklularıSofra adabı / Deniz kabukluları İSTİRİDYE, MİDYE Midye yarım kabuk içinde çiğ olarak servis edilirse ilk önce midye üzerine limon suyu sıkın; sosa batırmayın Boş elinizle kabuğu tabak üzerinde sağlamlaştırın ve küçük balık bıçağı yardımıyla midyeyi dışarı çıkarın Kendi sos tabağınıza batırarak hepsini birden yiyebilirsiniz (Resmi ortamlarda çoğunlula sadece limon suyuyla servis edilir) Kokteyl sosunu ya da yabanturbunu kendi midye servisiniz üzerine dökerek tamamını yiyebilirsiniz Asla çiğ midye ya da istridyeyi kesmeyin Ve sadece samimi ortamlarda kabuğun içindeki suyu ağzınıza akıtabilirsiniz Ancak bunu da kibar bir şekilde yapmayı ihmal etmeyin İstridiye bisküvilerini damak zevkinize göre sosa batırabilir ve daha sonra çatalınızla alarak yiyebilirsiniz Çorba gibi sıvı sos içinde pişen midyelerin kabuklarını tek tek kaldırın ve balık bıçağı ile birlikte midyeyi dışarı çıkarın Başka bir seçenek olarak midyeyi suyuyla beraber yarı açık kabuk içinden de yiyebilirsiniz Geriye kalan çorba suyunu ekmek batırarak ya da kaşıkla çorba gibi yiyebilirsiniz Kızartılmış istridye ya da karidesleri çatalınızla keserek yiyebilirsiniz Kuyruklu karidesleri elinizle kuyruğundan tutup, sosa batırarak yiebilirsiniz Ancak kuyruğu yemeyin YENGEÇ Yengecin bir bacağını gövdesinden kırarak ayırın Bu parçayı kıracak yardımıyla paraçalara ayırarak kırın Balık bıçağı ile eti alın ve erimiş yağ ya da mayonez sosuna batırın Sert kabuklu yengeçlerin ise önce bacaklarını gövdeden elinizle ayırın Daha sonra içindeki eti emerek yiyin (Bunu yaparken az ses çıkarmaya özen gösterin) Geriye kalan gövdeyi ters çevirin ve çatal ile yiyin Kaynak: Mutfak Rehberi |
|