Prof. Dr. Sinsi
|
Gerekli Pratik Bilgiler
Gerekli Pratik Bilgiler
Yemek Tuzluysa  Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin
Sutunuz Kaymak Tutarsa  Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz
Sutun Tasmasini Onlemek  Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz
Sogan Sarimsak Kokusu  Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun
Kek Kalibi   Kek kalibina yagli kagit doseyin Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz
Etleri Yumusatmak  Limon suyu etleri yumusatir Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser
Yumurta Kirarken   Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin
Tasan Yemekler  Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin Soguduktan sonra kolayca temizlenir
Firinda  pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin Tavugunuz yumusacik kalacaktir
Garnitür  olarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli
Patates  kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Böylece daha az ya çekeceklerdir
Karnabahar, lahana, sogan  gibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir
Yesil Renkli Sebzelerin  rengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir
Makarnanin  haslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc v b sebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz
Pilav  suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin
Bayatlamis ekmeklerinizi   dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin Yüksek isida firinda pisirin
Yumurta haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir
Yemek kokularindan  kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz
Pastalarin  üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin
Kek yaparken  karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin
Domatesleriniz  tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin
Sogani  akan bir muslugun yaninda dograrsaniz, gözleriniz daha az yanar
Sarimsagin kabuklarini  daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin
Yogurdun suyu  birkac gün icinde kendiliginden ayrilir Icindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz
Patatesleri kizartmadan   önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Daha az yag cekerler
Sebze pisirirken  yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir Yemeginiz daha lezzetli olacaktir
Sebzeler haslanarak   kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir
Sogan kavururken  pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz
Patatesin pisirme  suyuna bir kasik sirke koyun Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur
Havuç  daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder
Karnibahar haslarken  içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz
Bütün sebzelere  biraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir Tuzu, en son anda ilave edin
Sebzelerimiz  kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin Ilk tazeliklerine kavusurlar
Maydanoz ve dereotunu  bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz
Sos hazirlarken  un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz
Meyve salatasi   yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin Enfes olacaktir
Karamel  bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker
Pirinc pilavi  suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin Bembeyaz olur
Kesik limonu  saklamak icin üzerine tuz serpin 
Zeytini  bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin Nefis bir tadi olur Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz
Kati Yumurta  elde etmek icin 15 dakika kaynatin Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz Suyunu da sakin dökmeyelim Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur
Omletinizi   bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz
Kus üzümlerini  ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser
Lahananin  piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir
Catal Bicak Temizlerken  catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir Daha sonra iyice durulayin
Kristalleri   yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar
Sigara kulluklerini   tuzla silerseniz piril piril olur
Cesitli esyalarin ustundeki   etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz
Cay Lekesi   Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir Ilik su ile çalkalanir
Lavaboyu temizlerken   Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler
Vazodaki ciceklerin  uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir
Celik tencerenizdeki   lekeleri cikartmakta zorluk cekiyorsaniz; temizlerken tencerenin icine bir tatli kasigi karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatin Hem üzerine isleyen kara lekeler cikacak, hemde piril piril olacaktir
Catal - bicaklariniz karariyorsa  bulasik makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere camasir suyu koyun
Yemek kokularindan kurtulmak icin  bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz
Limon Kabuklari  Suyunu cikarttiginiz limonun kabuklarni atmayiniz Çelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz
Bakir Kaplarin Parlatilmasi  Bir bezi sirke ile hafifce islatp, bakirlari ovun Kaplariniz piril piril olur
Mutfakta Tikali Lavabolarin Açilmasi   Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, hemen acilir
Mutfaktaki Haserelerle Savas  Mutfakta özellikle dolaplarda dolaasn hamam
böcegi karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur
Çay ve kahve lekelerini   karbonatla silerek cikartabilirsiniz
Mutfak esyalarinin üzerindeki etiket izlerini   yok etmek için, üzerlerine mobilya cilasi serpip yumusak bir bezle silin
Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu?  Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
|