Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kurutulur, meyve, sebze

Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur




Meyve ve Sebze Nasıl Kurutulur

Havalar ısındıEv hanımları konserve ve kurutma yapmaya başladıişte sizlere meyve ve sebzeleri kurutmanın püf noktaları

Kurutma, gıdaları uzun süre saklamak için çok eski zamanlardan beri kullanılan bir metoddur

Sebzeler ön işlem olarak sıcak suya daldırılarlar veya buhara tutulurlar Sıcak suya daldırma işlemi için, içinde su kaynayan bir tencereye sebzeler ısıya dayanıklı kevgirle daldırılarlar

Meyvalar için kurutma öncesi değişik ön işlemler mevcuttur Bunlardan bazılarını, kükürtleme gibi, evlerde yapmak pratik değildir Evlerde uygulanabilecek bazı ön işlemler aşağıdaki gibidir:

Her 15 çay kaşığı limon tuzunu 1 litre suda eriterek hazırlayacağınız çözeltide meyvaları 30-60 saniye bekletin Her 3 yemek kaşığı limon suyu ve 1 litre suyla hazarladığınız karışımda meyvaları 30-60 saniye bekletin 1/2 kahve fincanı toz şekeri 15 fincan kaynar suyla karıştırdıktan sonra ılıtıp içine 1/2 kahve fincanı bal kattığınız çözeltiye meyvanızı 3-5 dakika daldırdıktan sonra kurun Ön işlem çözeltisinden çıkardığınız meyva ya da sebzeyi bir müddet süzülmeye bırakıp kuruladıktan sonra kurutun Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda yapabileceğiniz gibi gölgede yere sererek de kurutabilirsiniz Çok yüksek sıcaklıklarda kurutmamaya özen gösterin Çünkü yüksek ısı özellikle sebzelerde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur İdeal sıcaklık 30-35ø arasıdır Kurutma işlemini temiz örtüler üstünde yapın Meyva ya da sebzeyi örtünün üstüne tek sıra halinde dizin ve kuruttuğunuz ürünü sık sık alt üst etmeyi unutmayınSebzelerde kırma testiyle kurutma işleminin bitip bitmediğini anlayabilirsiniz Kırdığınız zaman, sebzenin ortasında nemli kısım kalmamalıdır ve kolayca kırılmalıdır Meyvaların ise kuruma işlemi bittiği zaman, yapışkanlıkları kalmamalıdır

Yeterli derecede kurutulduğundan emin olduktan sonra sebze ya da meyvaları soğumaya bırakın Kurumuş ürünün raf ömrünü uzatmak ve böceklenmeyi önlemek için aşağıdaki işlemlerden birisiyle mutlaka pastörize edin

Derin dondurucu: Kuru ürünü plastik poşetlere doldurup ağzını kapatın ve derin dondurucuda en az 48 saat bekletin Fırın: Fırını önce 80øye ısıtın Kuruttuğunuz ürünü bir tepsiye ince bir tabaka halinde yayın, ısıttığınız fırında meyvaları 15 dakika, sebzeleri de 10 dakika tutarak pastörize edin Fırından çıkardıktan sonra ürünü soğumaya bırakın9) Nem geçirmeyen kavanoz ya da plastik torba gibi kaplarda kuru, serin ve loş bir yerde saklayın Bu şekilde 6-8 ay dayanırlar Ancak içinden alırken nem kaptırmamak için kuru elle çalışın



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.