![]() |
Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler VerilmesiBebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi Genellikle üçüncü aydan başlayarak ek mamalar verilir ![]() ![]() 1 - Anne sütü üçüncü aydan başlayarak çocuğun gereksini-mi olan bazı maddeleri karşılayamaz örneğin, demir ihtiyacı ![]() 2- Çocuk pürtüklü, katı besinlere yaşı büyüdükçe zor alışır ![]() ![]() ![]() 3- Üçüncü aydan sonra bebeğin sindirim sistemi pürtüklü yiyecekleri sindirecek duruma gelmiştir ![]() Bu nedenlerle günümüzde birçok doktor üçüncü ayda ek mamaya başlamayı önermektedir ![]() Üçüncü ayda ek mamalara başlanınca, çocuk o güne kadar yemediği bu yiyeceklere karşı ilkin tepki gösterebilir ![]() ![]() İlk günlerde kaşıkla vereceğiniz mamayı hem tad, hem de kı-vam bakımından yadırgar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yakınmalarınızın hepsinde haklısınız ![]() ![]() ![]() Verilecek mamalar bugüne kadar her yeni başlanan şeyde olduğu gibi çok az miktarda çocuğa verilmelidir ![]() ![]() Unlu mamalar: Bu mamaları yapabilmek için pirinç, arpa, buğday, mısır un-larından birine gerek vardır ![]() ![]() ![]() Bazı çocuklarda bu unların ishal, deride döküntü yapabilece-ğini de unutmayınız ![]() ![]() Çocuğun bu unlu besinleri sevmesinden cesaret alarak ona her öğünde unlu mama vermeye çalışmak «tek yönlü» bir beslen-meye yol açar ki, yanlış bir beslenme biçimidir bu ![]() ![]() Unlu mamaların veriliş saati özellikle ikinci öğün (saat on su-ları) olmalıdır ![]() Ayrıca, her zaman aynı undan yapılan mamaların çocukta bıkkınlık yapacağı da düşünülerek zaman zaman değişik cins un-lar kullanılmalıdır ![]() 0 halde özetlersek, üç aylık çocuğa hazırlanan mamadan yalnızca bir öğün verilecek, öteki saatlerde yine süte devam edile-cektir ![]() ![]() ![]() Meyvelerden elma püresi çocuk için en uygun olanıdır ![]() ![]() İrmik çorbası (3 ![]() 5 kahve fincanı su ![]() 1 dolu tatlı kaşığı irmik, 1 tutam tuz ![]() 1 çay kaşığı tereyağı ![]() İrmik ve tuz bir kap içindeki suya konur, 20 dakika kadar kay-natılır ![]() ![]() İrmik muhallebesi (3 ![]() 1 çorba kaşığı irmik ![]() ![]() 2 kahve fincanı süt ![]() 1 tutam tuz ![]() 2 dolu kahve kaşığı şeker ![]() İrmik ılık suya konur ve karıştırılarak ısıtılır ![]() ![]() ![]() Meyveli pirinç lapası (4 ![]() 250 gr ![]() ![]() 1 tatlı kaşığı şeker ![]() Limon kabuğu (limonun dörtte biri) ![]() 5 kaşık (çorba) pirinç ![]() ![]() Elmalar iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup çekirdekle-ri çıkarılır ![]() ![]() ![]() Başka kaptaki pirinç suda 20 dakika kadar kaynatılır ![]() ![]() ![]() Elma lapası (5 ![]() 2 çorba kaşığı pirinç ![]() 3 küçük elma ![]() 1 tatlı kaşığı şeker ![]() ![]() Elmalar iyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra ufak par-çalara ayrılır, suya atılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler VerilmesiKavurmalı un çorbası (6 ![]() 1 tatlı kaşığı tereyağı ![]() 1 dolu çorba kaşığı ince buğday unu ![]() 4 kahve fincanı pişmiş süt ![]() 2 kahve kaşığı şeker ![]() Tereyağı eritilir, üzerine un konur ve pembe bir renk alana kadar kavrulur, üzerine pişmiş süt ve şeker ekilerek 5 dakika da-ha kaynatılıp indirilir ![]() Özellikle zayıf çocukların beslenmesi için hazırlanmıştır ![]() Unlu sebze ezmesi (5 ![]() 200 gram sebze (patates-ıspanak-kabak-bezelye içi-havuç) ![]() ![]() 1 çay kaşığı tereyağı ![]() ![]() ![]() Sebzeler iyice yıkanıp ayıklanır, bir tencereye konur ![]() ![]() ![]() Başka bir kapta tereyağı eritildikten sonra üzerine un kona-rak kavrulur ve birinci kabın içine dökülür ![]() ![]() Havuç püresi (5 ![]() 200 gram havuç ![]() ![]() ![]() ![]() 200 gram havuç dikkatli bir şekilde yıkanıp soyulur ve bir ten-cere içine küçük parçalar halinde doğranır, üzerine su ve bir tu-tam tuz eklenir, 45 dakika kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuz tatlı şeylere alışık ise biraz da şeker katabilirsiniz ![]() Patates püresi (5 ![]() 4 patates ![]() 4 kahve fincanı süt ![]() 1 tutam tuz ![]() Patatesler soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et suyu çorbası (5 ![]() 150 gram dana eti ![]() ![]() 1 litre (4 su bardağı) su ![]() 2 patates ![]() ![]() 2-3 yaprak ıspanak ![]() 1 çay kaşığı tereyağı ![]() Et ve kemikler bir litre suda 45 dakika kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Un çorbası (6 ![]() 4 kahve fincanı su ![]() 2 çay kaşığı istediğiniz undan (nişasta, buğday, çavdar, yu-laf, kırmızı mercimek unu) ![]() 2 tutam tuz ![]() Kullanacağınız un önce az miktarda suyla karıştırılıp bulamaç yapılır ve yavaş yavaş suyun içine boşaltılır ![]() ![]() ![]() Bu çorbayı yaparken zaman zaman et suyu da kullanabilirsi-niz ![]() Karaciğer ezmesi (7 ![]() Taze karaciğerden avuç içi kadar bir parça, kanı çıkana ka-dar iyice sıkılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yedinci ayda başlanan karaciğer ezmesi, önce sebze püresi-ne bir çay kaşığı konur ve zamanla bu miktar artırılır ![]() Çocuk için peynir (10 ![]() Yarım kilo pişmiş süte yarım limon sıkılır ve yeniden pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|