Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇin Salatası (5 Kişilik) Malzemeler : 1 küçük baş lahana 1 çorba kaşığı susam 3 çorba kaşığı yer fıstığı yağı 2 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı soya sosu 1 çay kaşığı şeker 1/2 çay kaşığı hardal 4 adet doğranmış su kestanesi 4 sap doğranmış taze soğan Karabiber Tuz Hazırlanışı : Lahanayı yıkayarak kalın damarlarını çıkartın, lokma halinde doğrayın, gevrekleşmesi için bir naylon torbaya koyarak buzdolabında bırakın Susamı kuru bir tavada karıştırarak kavurun ama yakmayın Lahananın dışında tüm malzemeyi karıştırın, bir servis tabağına koyarak bir saat dinlendirin Servis yapmadan önce üzerine lahanayı koyarak hafifçe karıştırın |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇin Böreği Malzeme - 60 gr (4 çorba kaşığı) Sana - 150 gr ayıklanmış küçük boy karides - 150 gr soya filizi - 100 gr mantar - 125 gr (1 büyük) soğan - 250 gr dana kıyması - Tuz, karabiber - 125 ml soya sosu (1/2 su bardağı) - 1 yumurta - 500 gr hazır yufka - 2 diş sarmısak - 450 ml (2 su bardağı) ayçiçek yağı - 1/2 limon Hazırlanışı Sarmısağı dövün 1/2 limonun suyunu sıkın 1 çorba kaşığı Sana’yı küçük bir tavada eritin Yağ kızınca karidesleri ilave edip, 1-2 dakika sote edin Bir kenara alın Diğer bir çorba kaşığı Sana’yı küçük bir tavada eritin Yağ kızınca soya filizi ve mantarı ilave edip 2 dakika sote edin Bir kenara alın Kalan Sana’yı başka tavada eritin Yağ kızınca soğan ve kıymayı ekleyip 5-6 dakika karıştırarak kavurun Ayrı ayrı hazırladığımız üç ayrı karışımı büyükçe bir tavaya koyup, karıştırın Tavayı orta ateşe koyup, tuzu, karabiberi ve soya sosunun yarısını ekleyin Ateşi kısın Çırpılmış yumurtayı sürekli karıştırarak yavaşça yedirin Harcı ateşten alın Yufkayı ortadan ikiye bölüp, parçaları üst üste koyun 12 cm genişliğinde şeritler halinde kesin Harcı kestiğiniz yufkaların düz ucundan 3 cm içeriye yerleştirip, kenarlarından 1’er cm içeri kıvırarak rula halinde sarın, ucun su ile ıslatıp yapıştırın Ayçiçek yağını derince bir yerde kızdırın Yağ kızınca çin böreklerini içine atıp 2-3 dakika ayçiçek yağında kızartın Kalan soya sosuna dövülmüş sarmısağı ve limonun suyunu ekleyip karıştırarak bir sos hazırlayın Kızarmış börekleri önceden ısıtılmış tabaklara koyun Üzerine 1 kaşık sos gezdirip, taze nane ile süsleyerek sıcak olarak servis edin |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇİN USULÜ PİRİNÇ MÜCVERİ (4-6 kişilik) Malzemeler : 300 gr uzun taneli pirinç 250 gr taze soğan 200 gr kırmızı tatlı biber 125 gr margarin 2 yemek kaşığı soya sosu 1 diş ezilmiş sarmısak 4 adet yumurta Acı kırnızı biber Tuz Hazırlanışı : Pirinçleri 1 litre tuzlu suda 15 dakika haşladıktan sonra süzüp soğumaya bırakın Taze soğanı ince şeritler halinde doğrayın Kırmızı dolmalık biberleri ayıklayıp şerit şerit kesin Biber ve taze soğanları haşladığınız pirince katın Yumurta, soya sosu, sarmısağı ve acı biberi karıştırın Diğer tarafta margarini bir tavada eritin Hazırladığınız karışımı porsiyon porsiyon bir yemek kaşık yardımı ile tavaya koyun, üzerine bastırıp yassılaştırın Her iki tarafını 3-4 dakika olmak üzere çıtır çıtır kızartın Fazla yağın süzülmesi için ayrı bir kaba alın, sonra tatlı-ekşi Çin sosu ile birlikte servis yapın |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇin Makarnası Malzemeler paket çin makarnası 2 adet tavuk göğüs eti 10 adet çeri domates 8 adet yeşil soğan 6 yemek kaşığı soya sosu 6 diş sarmısak 1 adet pırasa 1 adet havuç 1 adet yeşil biber 1 çay kaşığı toz zencefil 3 yemek kaşığı zeytinyağ Karabiber Tuz TARİF Kaynayan suya tuz koyun Makarnayı ilave edip 5 dakika haşlayın Soğuk sudan geçirip süzün Tavuk göğsünü ve sebzeleri uzun, ince şeritler şeklinde doğrayın Tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, sarmısağı ekleyin, bu karışımda tavuğu pembeleşene kadar kavurun Tavukları süzgeçle çıkarın, tavadaki yağa sebzeleri atıp 3-4 dakika soteleyin Üstüne tekrar tavukları koyup beraber kavurun Soya sosu, toz zencefil, tuz ve buğday nişastası ilave edin Makarnayı da hazırladığınız karışıma ilave edip karıştırın Sıcak servis yapın |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇin Mantısı MALZEMESİ Mantı Hamuru İçin; 250 gr un 250 gr buğday nişastası 8 tatlı kaşığı mısır nişastası 2 yemek kaşığı margarin İç Harcı İçin; 1 adet taze yeşil soğan 1 su bardağı soya filizi 2 su bardağı ayıklanmış çiğ karides 1 yemek kaşığı margarin 1 tatlı kaşığı susam yağı (veya ayçiçek yağı) ½ tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı mısır nişastası 1 tatlı kaşığı acı hardal 2 tatlı kaşığı soya sosu 1 çay kaşığ tuz TARİF Önce taze soğanı temizleyip, incecik doğrayın Soya filizlerini yıkayıp ince ince kıyın Karidesleri iri iri, yarım santim kalınlığında doğrayın Tüm malzemeyi margarin, susam yağı, tuz, toz şeker, mısır nişastası, hardal ve soya sosu ile karıştırıp, buzdolabına koyun Öte yandan; iki su bardağı suyu kaynatın Hamur için un, buğday nişastası ve mısır nişastasını derin bir kaba koyup, ortasına bir çukur açın Bu çukura kaynamış suyu ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırın ve soğumaya bırakın Daha sonra pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar elinizle iyice yoğurun Şimdi de hamuru üzeri örtülü olarak 5-6 dakika dinlendirin Sonra içine 2 yemek kaşığı yumuşamış margarini ekleyip 2-3 dakika daha yoğurun Sonra bu hamurdan, kabuksuz bütün ceviz kadar ufak ufak parçalar koparın Her bir parçayı, üzerine 2-3 yemek kaşığı buğday nişastası serpilmiş tezgahın üzerinde elinizle bastırarak, bir çay tabağı büyüklüğüne getirin Sonra da bu hamurların ortasına hazırladığınız sebzeli, karidesli içten birer tatlı kaşığı koyun Kapalı bir bohça şeklini vermek için hamuru dört kenardan ortaya doğra toplayın ve elinizle iyice birbirine yapıştırın Bu, çanta, torba şeklindeki mantıları hafifçe yağlanmış tel bir süzgeç veya demir bir kevgir üzerine koyup, içi su dolu bir tencereye oturtun Suyun buharında 12-15 dakika kadar pişirin En sonunda haşlanan mantıları bir servis tabağına alıp, üzerine soya sosu gezdirerek servise sunun |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇin Usulü Mantarli Yürek Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Yapımı: Mantarların saplarındaki topraklı bölümü kesip attıktan sonra nemli ve temiz bir çuval parçasıyle bunların zarlarını gidermeli ve içinde bir - iki kaşık yer fıstığı yağı bulunan ateşteki bir kuşaneye dilimlemeli Tahta kaşıkla karıştırarak bu mantarları kavurmalı Dolmalık biberleri yıkayıp ortadan ikiye kesmeli içlerindeki çekirdek ve çekirdek yataklarını çıkarmalı, tekrar yıkayıp bu defa daha küçük parçalara doğramalı Bir küçük tavaya bir - iki kaşık yer fıstığı yağı koyup biber parçacıklarını karıştırarak kızartmalı Biber parçaları kızarınca İçine bir kaşık soya yağı, atmalı bir - iki dakika kaynatmalı Sinirli ve sert yağlı bölümlerini çıkardıktan sonra yüreği küçük parçalara doğramalı, una bulamalı ve içinde bir - iki kaşık yer fıstığı yağı bulunan bir tavaya atıp kavurmaya başlamalı Yürek parçalarını karıştırırken mantarların ve biber parçalarının kızartıldığı tavalardaki yağları da süzerek yüreğin üstüne dökmeli Yürek parçaları kızarınca kalan bir kaşık soya yağını gezdirerek dökmeli Birkaç dakika kaynamaya bırakmalı Sonra karıştırarak kızarmış mantarlarla biber parçalarını katmalı Birkaç dakika da birlikte kaynatmalı Yürek iyice pişince kabı ateşten indirip bir servis tabağına aktarmalı ve yanında tereyağlı bir pilâv olduğu halde sofraya götürmeli Tabaklara önce pilâv koymalı bunun üzerine de salçalı yüreği koyup servis yapmalı |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiKiymali Çin Omleti Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
Yapımı: Porselen bir kâseye unu koymalı Bunun üstüne bir tüm yumurtayla ikinci yumurtanın sarısını, bir çimdik tuzla suluca bir hamur yapmaya yetecek kadar su katmalı ve karışımı iyice karıştırarak su lu omlet hamurunu hazırlamalı Bir tavaya yeteri kadar zeytinyağı koyarak yirmişer santim çapında omletler pişirme-li Ancak omletlerin bir yüzleri nar gibi kızarırken öbür yüzlerini çok kızartmamak gerekir Bir güvece kıyılırcasına ince doğranmış sarımsakla iki kaşık zeytinyağını koymalı, içine kıymayı da attıktan sonra güveci orta ısılı bir ateşe oturtmalı Tahta kaşıkla karıştırarak kıymayı kavururken tarçını, kişniş tozunu, yeni baharı, cevzi bevva-yı kekiği serpmeli Sambal oelek'i ve so ya salçasını da kattıktan sonra hepsini birlikte karıştırarak kavurmalı Et suyunu da kattıktan sonra bu karışımı vakit vakit karıştırarak pişirmeli Kıymalı karışımın suyu çekilince güveci ateşten indirmeli Her omlet parçasının ortasına (çok kızarmış yüzlerine) bu kıymalı karışımdan kaşıkla birer parça koymalı Harcı içinde bırakarak omletleri ikiye katlamalı uçlarının yapışması için de bir fırçayla yumurta akı sürmeli Omletlerin doldurulması ve uçlarının ya pıştırılması sona erince bunları bol zeytinyağı içinde nar gibi oluncaya kadar kızartmalı Kızaran omletleri servis tabağına almalı ve yanında bir çin salçası olduğu halde servis yapmalı |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiPortakalli Muzlu Çin Pilavi Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Yapımı: Bir toprak tencereye 50 gram tereyağı koyup bunu eritmeli Yağ eriyince önceden temizlenmiş, yıkanmış ve kıyılırcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyla sarmısağı ye rendelenmiş soğanı içine atmalı, tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı Güveçteki sebzeler iyice kavrulunca soğuk suda yıkanmış ve iyice süzülmüş pirinci içine atmalı Tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika pirinci de kavurmalı Sonra kıyılmış maydanozun yarısını ve bir portakalın sıkılmış suyunu katmalı (portakalın kabuğunun sadece sarısını rendeleyip bir kenara ayırmalı) Tuzunu ve taze öğütülmüş karabiberi de serptikten sonra birbuçuk litre kadar ılık tavuk suyunu içine döküp güvecin kapağını örtmeli ve pilâvı onbeş dakika kadar kaynatmalı yani pilâv suyunu çekinceye kadar güveci ateşte tutmalı (Pirinç iyice pişmiş ama dağılmamış olacaktır Yani Türk pilâvı gibi diri duracaktır) Beri yanda bir kuşaneye 25 gram tereyağı koymalı Yağ eriyince yuvarlak ince dilimlere doğranmış iki muzu içine atmalı ve bunları nar gibi kızartmalı Kabı ateşten indirmeden bir dakika önce bir kenara bırakılmış olan rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirmeli Pilâvı ateşten indirir indirmez bu muz parçalarını içine katmalı ve harmanlayarak bunları pilâva karıştırdıktan sonra güvecin ağzına temiz bir bez örterek pilâvı güvecin sıcaklığında demlenmeye bırakmalı Bu arada ikinci portakalın kabuğunu (sadece sarı kısmını) uzun dilimler halinde doğramalı Kalan iki muzu oldukça kalın ve yuvarlak dilimlere doğramalı Kalan tereyağını bir kuşanede eritmeli İçine muz dil imleriyle portakal kabuğu dilimlerini katmalı, karıştırarak bunları kavurmalı Pilâvı servis tabağına alınca kızartılmış muz ve portakal kabuğu parçalarıyle pilâvın üstünü süslemeli Pilâvın çevresini de dilimlenmiş ikinci portakalla süslemeli ve tabağı sofraya götürüp servis yapmalı |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiÇin Usulü Domatesli Sogan Çorbasi Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Yapımı: Maydanozu temizledikten sonra kıyarcasına ince doğramalı Domatesleri önce sıcak, sonra soğuk suya batırıp çıkarmalı ve kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra çok küçük parçalara doğramalı Et suyunu veya tavuk suyunu ateşe oturtmalı Kaynamaya başlarken buna kabuğu soyulmuş tüm küçük soğanları, kıyılmış maydanozu, domates parçalarını, monosodyum glutammat'ı katmalı Tuzlayıp biberledikten sonra çorbayı kaynamaya bırakmalı Çorba pişince yumurtaları hafifçe çırpıp dört kâseye bölmeli Bunların üstüne de kaynar çorbayı boşaltmalı ve hemen servis yapmalı |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiCinlerin mutfaginin pilavdan ötürü oldugunu sanirdik megerse neler varmis Tesekkurler tarifler icin |
Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Mutfağı Yemek TarifiARIMSAK SOSLU PİLİÇ BUT Malzemeler 4 adet derişiz piliç but (400 gr) ÜZERİNİN HARCI İÇİN 3 dilim ekmek içi 6 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tane karabiber 3 adet maydanoz kökü Tuz SARIMSAK SOSLU PİLİÇ BUT TARİFİ Ekmeği, havanda iki çorba kaşığı su ile macun haline getirinSarımsak, maydanoz, karabiber ve tuzu iyice kanşorın veya blender'a koyarak ezinMacun haline getirdiğiniz ekmek içi harcı ile sarımsaklı harcı karıştırınPiliç budarın üzerini bu harç ile kaplayın Izgarada ters düz ederek pişirin Yeşilliklerle süsleyerek servis edin Cevap: Çin Mutfağı Yemek Tarifi frmacil sayfa 2iki Cevap: Çin Mutfağı Yemek Tarifi |
|