Gaziler Helvası (Edirne) Tatlı Tarifi |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gaziler Helvası (Edirne) Tatlı TarifiMalzeme: 1 su bardağı margarin 25 su bardağı un 200 gr badem 5 su bardağı süt 15 su bardağı tozşeker Yapilisi: 1 Bademleri ılık suda bekletip kabuklarını soyun Birkaç bademi süsleme için ayırın 2 Margarini geniş bir tavada eritin Un ve bademleri ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun 3 Bir tencerede sütü kaynatın Tozşekeri ilave ederek karıştırın Şekerli sütü kavrulmuş una azar azar ekleyip sürekli karıştın Helva pişince ateşten alıp tencerenin kapağını kapatın ve yarım saat dinlendirin Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekil verin Üzerlerine birer badem yerleştirip servis tabağına alın Ilık olarak servis yapın |
Gaziler Helvası (Edirne) Tatlı Tarifi |
10-14-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gaziler Helvası (Edirne) Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz |
|