Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı (İstanbul) Tatlı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı (İstanbul) Tatlı TarifiMalzeme: 1 kg tozşeker 1 su bardağı su Yarım limonun suyu 2 çay kaşığı vanilya 1 lüle kaymak (200 gr) Yapilisi: 1 Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın Bir tabağın ucuna bir damla akıttığınızda damla dağılmıyorsa kıvamını bulmuş demektir Limon suyunu ekleyip karıştırın ve tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın 2 Uzun saplı tahta bir kaşıkla şurubu hep aynı yöne doğru yaklaşık 15 dakika karıştırın (Bir süre sonra şurup saydamlığını kaybeder, süt renginde koyu bir kremaya dönüşür ve katılaşıp bembeyaz olur Tatlı kıvamını bulmuştur ) 3 Tatlıya kaymak ve vanilyayı ekleyip yedirinceye kadar iyice karıştırın Cam servis kâselerine paylaştırıp buzdolabında muhafaza edin![]() |
|
Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı (İstanbul) Tatlı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı (İstanbul) Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz |
|
|
|