![]() |
Afyon Usulü Erişte Baklavası Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Afyon Usulü Erişte Baklavası Nasıl YapılırAfyon usulü Erişte Baklavası nasıl yapılır ![]() Malzemeler 100 gr ![]() 400 gr ![]() 4 adet yufka 500 gr ![]() 1 tabak kaymak Şerbeti İçin 4 bardak su 3 bardak şeker Tarifi Önce tereyağı ile kuyruk yağı beyazlaşıncaya kadar çarpılır ![]() Baklava tepsisine dökülerek tepsi yağlanır ![]() Yarım kilogram badem içi haşlanarak kabukları çıkarılır ve istenilen şekilde tepsiye sıralanır ![]() Bu arada özel olarak hazırlanan yufka ince ince erişte şeklinde kesilerek bademin üzerine serpiştirilir ![]() Bunun üzerine 1 adet yufka konduktan sonra tekrar erişte serpiştirilir ![]() Eriştenin üzerine kaymak konulur ![]() Onun da üzerine yufka konulur ![]() Böylece hazırlanan tepsi fırına verilerek pişirilir ![]() Bir yandan da şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ![]() Fırından çıkan tepsiye şerbet hemen dökülür ![]() Bir süre sonra baklava başka bir tepsiye ters çevrilir ![]() Böylece tabana yerleştirilmiş olan bademler üstte gelmiş olur ![]() Kesilerek servis edilir ![]() Saplı, dikdörtgen şeklinde ucu olan demirden yapılmış bir alettir ![]() Hamurun bir parçası alınır, yuvarlanır ![]() Üzerine un ekilerek yufka şeklinde açılır ![]() Yağ ile haşhaş karıştırılarak yufkanın üzerine sürülür ![]() Yufka dörde katlanır ![]() Hamur kare şeklini alır ![]() Bu bir tepsiye konur ![]() Hamurun diğer parçasından da aynı işlemler uygulanır ![]() Katlanan hamurlar tekrar oklava ile yufka şeklinde açılır ![]() ![]() Yufka şeklinde açılmış her iki hamur da 10 cm uzunluğunda kare şeklinde parçalara ayrılır ![]() Kıymanın veya ufalanmış peynirin üzerine yumurtalar kırılır ![]() Kaşıkla karıştırılır ![]() Bu malzeme kare şeklindeki parçaların üzerine ikişer yemek kaşığı konur ![]() Karelerin dört ucu pile şeklinde kıvrılarak yuvarlak bir halde bükülür ![]() Bükülen hamurun ortası biraz açık kalır ![]() Bu yüzden bu börek türüne ağzıaçık denmiştir ![]() Yağlanmış tepsiye ağzıaçıklar dizilir ![]() Üzerine yağ ve yoğurt sürülür, susam ekilir ![]() Fırında pişirilir ![]() |
![]() |
![]() |
|