![]() |
Amasya Usulü Turta Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amasya Usulü Turta Nasıl YapılırAmasya usulü turta nasıl yapılır Malzemeler 1/2 su bardağı tozşeker, 125 gr tereyağı, 4/5 su bardağı un, 750 gr kokulu Amasya elması, 100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı, 3 yumurta, 3 çorba kaşığı süt, 1 paket kabartma tozu, 1/4 paket meyve jölesi, yeteri kadar tuz ![]() Tarifi Elmalardan bir tanesi iyice yıkanır ve bu elma altıya bölündükten sonra çekirdekleri ve çekirdek yuvaları çıkarılır ![]() Elma dilimleri soğuk suya atılır ![]() Öbür elmaların kabukları soyulur ![]() İnce ince dilimlenir ![]() Çekirdekleri ve sert bölümleri çıkarılır, soğuk suya atılır ![]() 1/4 paket meyve jölesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha az olmalıdır) ![]() Turta kalıbı yağlanır ![]() Üzeri yağlı kâğıtla örtüldükten sonra yağlı kâğıt da önce yağlanır, sonra unlanır ![]() Kalıp hazırlandıktan sonra geniş porselen bir kaba yumurta sa-nlanyla tozşeker konur ![]() Bunlar iyice çırpılır ![]() Yumurta köpürünce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır ![]() Yağdan sonra kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten azar azar elenerek hızlı hızlı karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir ![]() ![]() Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir başka kapta çırpılarak beyaz bir köpük haline getirilmiş olan yumurta akları (çırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaş yavaş karıştırılan hamura azar azar katılır ![]() Kanşım iyice karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır ![]() Bu hamurun üzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice süzüldükten sonra) örtülür ![]() Küçük küçük doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır ![]() Islak bir spatulayla hamurun üzeri düzeltildikten sonra kalıp çok kızgın fırına (190°C’ye ayarlanmış) sürülür ve 45 dakika kadar tutulur ![]() ![]() Bir ızgaranın üzerine baş aşağı edilerek kalıptan çıkarılır ![]() Sonra kaydırılarak düz bir fırın tepsisine aktarılır ![]() Turtanın üzeri dondurulmuş meyve jölesiyle kaplanır ![]() Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları üste gelecek biçimde yerleştirildikten sonra turta 1-2 dakika sıcak fırına sokulup çıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır ![]() Soğuduktan sonra çay, portakal suyu veya limonatayla servis yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
|