|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
geleneksel, hanımlarına, lezzet, tatlı, yaptıran, yarışı |
![]() |
Ev Hanımlarına Lezzet Yarışı Yaptıran Geleneksel Tatlı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ev Hanımlarına Lezzet Yarışı Yaptıran Geleneksel TatlıEv hanımlarına lezzet yarışı yaptıran geleneksel tatlı Geleneksel olarak Muharrem ayında hemen her evde kaynatılan aşure, gün geçtikçe önemi kadar eski tadını da yitiriyor ![]() ![]() ![]() Anadolu mutfak kültüründe önemli bir yeri olan aşure, ev hanımlarının daha lezzetli olması için birbirleriyle yarıştıkları geleneksel yiyeceklerimiz arasında yer alıyor ![]() Ana malzeme olarak dövülmüş buğday, fasulye ve nohut kullanılarak yapılan aşure, bölgelere göre farklı malzemelerle zenginleştirilebiliyor ![]() ![]() Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, yaptığı açıklamada, Muharrem ayında evlerde hazırlanan aşurenin, Türk mutfağının önemli damak tatlarından olduğunu söyledi ![]() SAĞLIKLI VE BESLEYİCİ Aşurenin en önemli özelliğinin komşulara, akrabalara ikram edilmesi olduğuna dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti: "Aşure geleneğimiz, sosyal anlamda birleştirici olduğu kadar, soğuk nedeniyle vücut direncinin azaldığı kışın vücuda da önemli yararlar sağlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AŞURENİN KAPSADIĞI VİTAMİNLER Çelebi, aşurenin içinde bitkisel yağlar olduğu için kolesterol miktarının az olduğunu, ayrıca aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum bulunduğunu sözlerine ekledi ![]() Oktay Usta'dan Aşure tarifi: Bu geleneksel Türk tatlısını herkes kenndi tarzına yada büyüklerinden gördüğü gibi yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler; Yarım kilogram aşurelik buğday 100 gram nohut 100 gram fasulye Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm 100 gram kuru kayısı 100 gram kuru incir 1 yemek kaşığı bulgur 1 yemek kaşığı pirinç 1 adet portakal 1 adet elma 1 kilogram şeker Yarım çay kaşığı tuz 2 su bardağı süt 50 gram yer fıstığı ya da fındık içi 2-3 adet karanfil Tarçın, nar tanesi, ceviz içi ya da hindistan cevizi Hazırlanışı; Aşurelik buğdayı pişireceğimiz geniş bir tencereye koyup, iyice yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğradığımız kayısı, incir, portakal, elma ve üzümü ayrıca yer fıstığı ya da fındık içini ve karanfilleri de tencereye ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: gazeteport |
![]() |
![]() |
|