|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cenaze, gölgesinde, haçın, kılınmıştı, namazı, önceki |
![]() |
Bir önceki Cenaze Namazı, Haçın Gölgesinde Kılınmıştı |
![]() |
![]() |
#1 |
delishhhh
|
![]() Bir önceki Cenaze Namazı, Haçın Gölgesinde KılınmıştıNICE, Akdeniz sahilindeki bir Fransız şehridir ![]() ![]() ![]() 1994'ün 12 Mart akşamı, Nice'den bir telefon geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan İkinci Abdülhamid'in torunu olan Şehzade Orhan Efendi, Osmanlı Hanedanı'nın önceki gün toprağa verdiğimiz son reisi Osman Ertuğrul Efendi'nin üç yaş büyük amcazadesi ve hanedanın ondan önceki reisi idi ![]() Seneler boyunca devam eden münasebetimiz neticesinde birbirimize çok yakınlaşmıştık ![]() Ertesi sabah, İstanbul'dan hemen Nice'e gittim ![]() ![]() Orhan Efendi'nin sadece Müslümanlara mahsus mezarlığa defnedilebilmesi zordu ![]() ![]() ![]() Asıl mesele, cenaze namazının nasıl ve kimler tarafından kılınacağıydı, zira cemaat yoktu ![]() Nice'in yabancı işçilerin yaşadığı bir mahallesine gidildi, "Halife Abdülhamid'in torunu vefat etti" dendi, dört Tunuslu bulundu ve biri "İmamlığı ben yaparım" dedi ![]() İSTANBUL TOPRAĞI SERPTİK Orhan Efendi'nin ertesi günkü cenaze merasiminde, ailesinden sadece üç kişi vardı: Sultan Abdülmecid'in soyundan gelen Melike ve Emire Hanımsultanlar, Gazi Osman Paşa'nın torununun çocuğu Bülent Osman ve hanımsultanların eşleri ![]() ![]() ![]() Ailenin haricinden de sadece ben ![]() ![]() ![]() Açık mezarın birkaç metre ilerisinde ağaçtan yapılmış koskoca bir haç vardı; etrafta da, üzerlerindeki taşlarda yazan isimlerden, sâkinlerinin dinlerini ve milliyetlerini anlayamadığımız başka mezarlar ![]() Cenaze namazı haçın gölgesinde kılındı, sonra toprak atıldı, yanımda götürdüğüm İstanbul toprağını da serptik, hanımsultanlar yanlarında getirdikleri buketleri mezarın üzerine koydular ve sonra onun her gün mutlaka uğradığı "Lion d'Or" isimli kafeye gidip hâtırasını yâdettik ![]() Osmanlı Hanedanı'nın son reisi Osman Ertuğrul Efendi'nin önceki gün Sultanahmed Camii'nden binlerce kişilik cemaatin iştirakiyle kalkan cenazesi, bana hanedanın önceki reisinin Nice'deki bu hüzünlü defnini hatırlattı ![]() ![]() ![]() NESLİŞAH SULTAN'IN TEKLİFİ Habertürk'ün sürmanşetinde dün, imparatorluk devrinde dünyaya gelen ve bugün hayatta bulunan son sultan olan Neslişah Osmanoğlu'nun bir açıklaması vardı ![]() ![]() Dün, Neslişah Sultan ile görüştüm ![]() "Büyükbabam Halife Abdülmecid Efendi, bir şûrâ kurmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MURAT BARDAKÇI |
![]() |
![]() |
|