Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
annemin, içli, köftesi

Annemin İçli Köftesi

Eski 09-28-2009   #1
yesimciwciw
Varsayılan

Annemin İçli Köftesi



Annemin İçli Köftesi


Yayla'dan sonra Mersin'e; uzun yıllar Ankara'da yaşadıktan sonra Mersin'da yaşama kararı alan annem ve babamın yeni evlerine gittik Mersin yanıyordu Dışarı çıkıp yanmaktansa evde serin serin oturup sohbet etmeyi tercih ettik
Annem, her zamanki gibi içli köfte hazırlığını yapmıştı Plan içli köfteleri yapıp, pişirip, dondurup Adana'ya ablamlara gitmekti Adana Mersin arasında gidip gelmek istanbul içinde herhangi bir yere gidip gelmekten daha kolay Planlar doğrultusunda annemle beraber köfteleri yapmaya başladık



Önce malzemeleri vermeliyim:

  • İçi için:
  • 1 kilogram yağsız kıyma
  • 1 kilogram soğan
  • Bol ceviz
  • 1 demet maydonoz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

  • Dışı için:
  • 750 gram yağsız, çekilmiş et
  • 5 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz

Annem içini hep bir gün önceden ya da sabahtan hazırlar Sebebi, için buzdolabında soğuması Eti ve soğanı ayrı ayrı kavuruyor ve sonra birleştiriyor Biraz daha kavurduktan sonra içine; irice kırılmış cevizi, karabiber ve kırmızı biberi, maydonozu ekliyor Cevizi robottan asla geçirmez, çoğunlukla babam elinde kırar Maydonoz pişirilmez, hepsi piştikten sonra içine eklenir cevizler de en son katılır Bunlar işin püf noktaları
İçli köftenin dış malzemeleriise karıştırılıp yoğurulur Bulgur ince olmalı ama irmik kadar ince bulgurdan bahsetmiyorum, ondan biraz daha irice olmalı Dışı için yazdığım tüm malzemeler aynı anda büyükçe bir tepsiye konuluyor Su eklemeden hepsi karıştırılıp güçlü bir şekilde ezilerek yoğuruluyor Sakın ıslatmayın!!! İlk başta kuru olmalı İyice karıştıktan sonra yoğurmaya devam ederken kuruduğunu hissettiğinizde bir fincan bir fincan su eklemeniz gerekir Azar azar ekleyiniz ki suyu hamura yedirmeniz kolay olsun Ne zaman su ekleyeceğinizi hamurun sertliğinden anlarsınız Kuru hamur birleşmez, sert olur Azar azar su ekleyerek kıvamı tutturacağınıza eminim Annem, olmuş hamuru tutup tepsiye havadan bıraktığınızda tüm olarak dağılmadan düşeceğini, sakız gibi olacağını söyledi Fotoğraflarda hamur görünüyor Hafif parlak oluyor Annem, eğer çok su katılmışsa, irmik veya un ekleyerek de toparlanabileceğini söyledi Yoğurma oldukça uzun süren yorucu bir işlemdir Bu aşamadan sonra iş el sanatlarına geliyor Annem usta, ben çırak köftelere şekil vermeye başladık Bu esnada fotoğrafları eşim çekti
Önce elinize bir küçük parça alıyorsunuz ve elinizde yuvarlıyorsunuz İlk küçük karede gördüğünüz benim elim Yuvarladığınız parçayı içi boş hale getirmek için bir elinizde döndürürken diğer elinizin parmağı ile içini açıyorsunuz Her açma ve döndürme hareketinde elinizi açıp kapatarak şekil veriyorsunuz İkinci küçük karede annemin eli içi açılmış köfteyi inceltiyor O kadar hızlı yapıyor ki yakalamak çok zor Hem çok hızlı hem de hatasız Tüm yaptıkları birbiriyle aynı oluyor İncecik açıyor Kalın olanlar benimkiler :)
Üçüncü küçük karede, içini dolduruyor Sanırım fotoğrafta için ne kadar konulması gerektiği anlaşılıyor Dördüncü karede kapatma hareketi başlıyor ve beşinci küçük karede de benim yavaş ellerim köfteyi kapatıyor Yine köfte tek elle çevriliyor, diğer el de kapatırken fazlalığı ucuna doğru itiyor ve fazlalık ucunda koparılıyor
Bu işlemler yapılırken elinizi arada bir ıslatmanız gerekiyor, o yüzden yanınızda bir kase su olması gerekli Tümü bittiğinde bacaklarınız uyuşmuş oluyor, kalkarken dikkat edin :)
Bu köfteleri isterseniz zeytinyağında kızartabilirsiniz ya da haşladıktan sonra teflon tavada az zeytinyağında çevirebilirsiniz Biz sadece bol kaynamış suya atarak haşladık Köfteler pişince suyun yüzeyine doğru çıkıyor o zaman delikli bir kaşıkla çıkarıp tabağa alıyorsunuz Annem Adana'ya gideceğimiz için köfteleri pişirdikten sonra dondurucuya attı
Akşam ablamlara gittiğimizde köfteler hala taş gibi sertti Ama tabii çözülmesini beklemeden hemen tekrar kaynamış suya attık Çözülmesini beklemezseniz köftelere hiçbir şey olmuyor
Masa hazırlandığında fotoğraf çekmekte en zorlandığım anlardan biriyle karşılaştım çünkü genelde yemek için sabırsızlanan ve bana acele etmemi söyleyen tek kişi olur karşımda ama bu sefer Mert yalnız değildi Işık da çok azdı Ben üç ayaksız çekmeye çalışırken bana sadece yeğenim Deniz yardım etti Hatta köftelere fenerle ışık tuttu
Ben et sevmeyen biriyim, hatta et yemezliğe doğru gidiyorum ama itiraf etmeliyim ki annemin içli köftesini soğumadan yemek için ben de karşımdaki bu orduya fazla direnmedim çünkü anneminki gibi içli köfte daha hiç yemedik
Afiyet olsuuun



Alıntıdır

__________________





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.