![]() |
Osmanlı Düşmanı Prof'un Zoruna Bak |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Osmanlı Düşmanı Prof'un Zoruna BakOsmanlı hanedan mensuplarının sürgündeki hazin hikâyeleri, benzerlerine de esaslı ölçüde fark atar, acıklı bir üslupla kurgulanarak kaleme alınmış hayal mahsulü roman ve filmlere de ![]() Gerçek öylesine katıdır ki ![]() ![]() ![]() Yazarların ve senaristlerin yazdığı eserler, hanedan mensuplarının yaşadıklarına ancak bir nebze yaklaşabilir ![]() 600 yıllık bir cihan devletinden sonra, Avrupalarda Amerikalarda geçen sürgün hayatı, bizim tahmin bile edemeyeceğimiz zorluklarla dolu ![]() * * * Bir kısmını kitaplarda, çekilen belgesellerde, hatırat olarak kaleme alınan eserlerde, yazı dizilerinde ve röportajlarda okuduk ![]() Kimi zaman cenaze törenlerinin dahi birkaç kişiyle yapılması, çekilen maddî sıkıntılar yüzünden ![]() Zorluk, yaşarken de vefattan sonra da kendini her yönüyle hissettiriyor ![]() Ancak ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Sürgün hayatı yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını kabullenmektense, 'vatansız' kalmaya razı olmak ![]() ![]() ![]() “Benim vatanım Türkiye olmayacaksa, başka bir ülkenin vatandaşlığını kabul edemem” düşüncesiyle bir ömür sürmek ![]() ![]() ![]() İşte bu sadece Osmanlı tavrı olabilir ![]() * * * Bugün orta halli bir zenginimizin başına bir iş gelse ![]() ![]() ![]() Siyasî veya başka bir sebepten, bir daha dönmemek üzere yurt dışına göç etmek zorunda kalsa, iki satır düşünelim, nasıl bir gidiş olur bu? Varını yoğunu elinden çıkarıp gider gidecek olan ![]() Hanedan üyeleri, sürgün yolculuğuna çıkarken, bir kül tablası bile almamışlardı ![]() * * * Şehzade Osman Ertuğrul, 97 yaşında vefat etti ![]() ![]() Sürgünde geçen bir ömür, başladığı yerde son buldu ![]() ![]() Cenaze törenindeki kalabalığa bakıp ürkenler olmuştur ![]() Her ne kadar şu günlerde çatlak satırlara rastlamıyorsak da yakında bir koku duyulabilir ![]() Beyler, içiniz rahat olsun ![]() ![]() Ne o cenaze törenine katılan hanedan mensupları, ne de vatandaşlar Osmanlı'ya dönme sevdasındadır ![]() ![]() Şimdiki zaman, yeni türküleri layıkıyla söyleme zamanıdır ![]() * * * Geçen gün “Ben bir bilim adamı olarak gerçekleri söylüyorum” diyen bir prof'un sözlerine takıldım ![]() “Atatürk hiçbir zaman Osmanlı paşası olarak görmedi kendini, böyle bir şeyle övünmedi” gibi bir laf etti gece yarısı konuştuğu oturumda ![]() İşte bu zihniyet, Atatürk'ün gökten bir zembille indiğini söyleyecek zihniyettir ![]() * * * O prof'un karşısına “Atatürk Osmanlı değildi ![]() ![]() Osmanlı olmasın da ne olursa olsun ![]() ![]() Az sonra aynı dudakların arasından şöyle bir cümle de çıktı: “Osmanlı sadece Kürtlere değil, herkese kötü davrandı ![]() ![]() Mehmet Şeker / YeniŞafak
![]() |
|