Zeytinyağlılar-Yemek Tarifleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlılar-Yemek TarifleriZEYTİNYAĞLI ENGİNAR ( 6 Kişilik )Malzemeler : ![]() 6 büyük enginar 18 adet arpacık so anı 3 adet büyük patates 1 orta boy kereviz kökü 3 adet küçük havuç 1 1/4 bardak zeytinya ı 1/2 limon suyu 1/2 çorba kaşı ı toz şeker Tuz Enginarların Ayıklandı ı Su : 2 çorba kaşı ı un 1 adet limonun suyu Hazırlanışı : Bir büyükçe tencereye 10 bardak su, un ve limonun suyunu koyup iyice karıştırın Sonra bu unlu ve limonlu suya, soyulmuş arpacık so anlarını, soyulmuş ve dörde bölünmüş sarı patatesleri, siyah kabu u derince kesilmiş ve yine dörde bölünmüş kerevizi, kazınmış ve ikiye bölünmüş havuçları koyun Enginarların yapraklarını teker teker kopartıp alt orta kısmından keserek içinin tüylü kısmını alın ve enginarlar kart ise üst ve yanlarından elma soyar gibi soyun ve hemen un ve limon karışımı bulunan suya atın Enginarları sudan çıkararak, orta büyüklükte bir tencereye yan yana döşeyip etraflarına da di er sebzeleri yerleştirin Sonra bunlara, zeytinya ı, toz şeker, 1/2 limonun suyu, tuz ile 5 bardak da enginarların içine atıldı ı un ve limonlu sudan koyup tencerenin kapa ını sıkıca kapatın ve enginarlar suyunu çekip yumuşak bir hal alıncaya kadar önce kuvvetlice sonra da orta ateşte olmak üzere yaklaşık bir birbuçuk saat pişirin ve ateşten alarak iyice so uduktan sonra taba a alıp servis yapın |
|
Zeytinyağlılar-Yemek Tarifleri |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlılar-Yemek TarifleriFIRINDA ZEYTİNYAĞLI PIRASA ( 4 kişilik ) Malzemeler : 1 kg pırasa2 adet so an 1 çay barda ı zeytinya ı 1 adet limonun suyu 2 adet biber 1 adet kesme şeker 1 su barda ı pirinç Kırmızıbiber Karabiber Tuz Hazırlanışı : Pırasaları uzunlamasına incecik kıyın So anı piyazlık do rayın Bir tencereye zeytinya ı koyarak pırasa ve so anları 5 dakika kavurun Biberleri incecik do rayıp, tuz ve şekerle birlikte tencereye ilave edin Kendi suyuyla 10 dakika pişirin Sonra pirinç ve bir buçuk su barda ı suyu ilave edin Kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin Kırmızıbiber, karabiber ve tuz ilave edin sonra karıştırıp fırın tepsisine yayın Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15 dakika pişirin So uyunca üzerine limon suyu gezdirin İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın |
|
Zeytinyağlılar-Yemek Tarifleri |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlılar-Yemek TarifleriZEYTİNYAĞLI BAKLA Malzemeler : 500 gr taze bakla 1 demet taze so an 1 demet dereotu ½ su barda ı sıvıya ¼ limon suyu 1 çay kaşı ı şeker ½ çorba kaşı ı un Tuz Hazırlanışı : Baklaları ayıklayıp temizleyin Bol suda yıkayıp süzün Ayıklanmış taze so an ve dereotunu ince kıyın Tencerenin en altına baklaları,üstüne de so anları ve dereotunu koyun Yarım kaşık unu ,limon suyunu ,şekeri ve tuzu bir bardak suda çırpın Baklaların üzerine ya ı ve hazırladı ınız bu karışımı dökün A ır ateşte 45 dakika pişirin Servis taba ına alıp üzerini dereotu ile süsleyin |
|
Zeytinyağlılar-Yemek Tarifleri |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlılar-Yemek TarifleriZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI Malzemeler : 2500 gr dolmalık lahana200 gr pirinç7 adet so an 3/4 bardak zeytinya 1 çorba kaşı ı çam fıstı ı 1 çorba kaşı ı kuş üzümü 1/2 tatlı kaşı ı toz şeker Yenibahar Karabiber Tuz Hazırlanışı : Lahananın ortasındaki göbek kısmını yuvarlak keserek çıkarın ve içinde 5 bardak su olan tencereye koyun, üzerlerine de tuz ilave ederek kuvvetli bir ateşte kaynatın ve sonra sudan çıkararak so umaya bırakın ![]() Lahanalar so uduktan sonra, damarlı sert kısımlarını çıkarın ve el büyüklü ünde parçalara bölün Koparılan damarlı kısımları dolmayı pişirece iniz tencerenin alt kısmına döşeyin![]() Di er taraftan bir tencereye piirinci üstünü iyice kaplayacak kadar sıcak su koyarak so uyuncaya kadar bir tarafa bırakın Su so uyunca pirinçleri iyice yıkayın ve süzün![]() Bir tencereye zeytinya , küçük kesilmiş so anları, çam fıstı ı ile tuzu koyarak so anlar pembemsi bir hal alıncaya kadar karıştırarak kavurun Sonra so anlara süzmüş oldu umuz pirinçleri koyarak karıştırın ve 10 dakika daha kavurun Kuş üzümü, yenibahar ve toz şekeri de ilave ederek, pirinçler suyunu çekene kadar 15 dakika daha pişirin ve ılınması için bir kenara bırakınBundan sonra hazırladı ımız lahana yapraklarını alarak, bunların baş taraflarına 1 çorba kaşı ı hesabıyla hazırladı ınız içten koyarak,yanlarını üzerine kapattıktan sonra sigara sarar gibi yuvarlayarak sarın ve her dolmayı düzenli bir şekilde tencereye yerleştirin Sonra tenceredeki dolmalara 1 bardak su katarak, üzerine bir tabak kapatın ve dolmalar suyunu çekinceye kadar 45 dakika pişirin ve dolmalar so uduktan sonra taba a alarak servis yapın |
|
Zeytinyağlılar-Yemek Tarifleri |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlılar-Yemek TarifleriZEYTİNYAĞLI BARBUNYA ( 6 kişilik ) Malzemeler : 1/2 kg taze barbunya1 adet so an 1 adet havuç 1 adet patates 1 adet domates 1 diş sarımsak 1 tatlı kaşı ı şeker 1 çay barda ı zeytinya ı Maydanoz Tuz Hazırlanışı : Ayıklanmış barbunyaları tencerede 20 dakika kaynatıp, suyunu süzün Başka bir tencereye zeytinya ını koyun, küçük küçük do ranmış so an ve sarımsakları ya da kavurun Küp küp do ranmış havuç, patates ve do ranmış domatesleri ilave edin Barbunyaları da ekleyin Bir buçuk su barda ı suyu, tuzu ve şekeri koyup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin So uduktan sonra servis taba ına alıp, üzerine do ranmış maydanoz serpin |
|
|
|