|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
elektrik, enerjisi, gelişiminin, kisa, tarihcesi, türkiye’de |
![]() |
Türkiye’De Elektrik Enerjisi Gelişiminin Kisa Tarihçesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’De Elektrik Enerjisi Gelişiminin Kisa TarihçesiTÜRKİYE’DE ELEKTRİK ENERJİSİ GELİŞİMİNİN KISA TARİHÇESİ Kullanım kolaylığı,istenildiği anda diğer enerji türlerine dönüştürülebilmesi günlükhayattaki yaygınlığıyla, bugün elektrik enerjisi tüketimi ülkeleringelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biridir ![]() 19 ![]() ![]() Elektrik enerjisinin Dünya’dagünlük hayatta kullanılmaya başlaması 1878 yılında olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() İstiklal Savaşı sonucu 1923yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar kurulu güç 33 MW ikenbugün 859 kat artarak 28332 MW’a ulaşmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1935 yılına gelindiğinde,Etibank,Maden Tetkik ve Arama (MTA), Elektrik İşleri Etüt İdaresi(EİEİ)kurulmuş, daha sonra İller Bankası ve Devlet Su İşleri (DSİ) devreyegirmiştir ![]() ![]() ![]() 1948 yılında Çatalağzı TermikSantralı devreye girmiş ve 1952 yılında 154 kV’luk bir iletim hattı ileİstanbul’a elektrik takviyesi yapılmıştır ![]() Üretim aşamasındaki gelişmeleriletim aşamasında da gerçekleştirilerek ülkemizi bir baştan bir başa,enterkonnekte bir biçimde enerji hatları ile örmüş, bu hatları dadeğişik güçte ve tipte binlerce trafo ile donatmış bulunmaktayız ![]() 1950’li yıllarda Devlet ve özelsektör eliyle santrallar yapılmaya ve İşletilmeye başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1970 yılına gelindiğinde; artanüretim, dağıtım ve tüketim miktarı ve hizmetin yaygınlaşması, kurumsalbir yapıyı zorunlu kılmış ve TEK (TÜRKİYE ELEKTRİK KURUMU) kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1970-1980 tarihleri arasındakiyıllarda, Dünya’daki enerji krizinden Türkiye’de etkilenmiş, termiksantralların yakıtlarının, çoğunlukla dışa bağımlı olmasından arz vetalep dengesi bozulmuş, dolayısıyla zorunlu enerji kısıtlamalarına başvurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() 1982 yılında Belediyeler veBirliklerin ellerindeki elektrik tesisleri TEK’e devredilmiş, bundanböyle tüm satışların, köy satışları da dahil olmak üzere TEK tarafındanyapılması sağlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1984 yılında, enerjisektöründeki TEK tekeli kaldırılmış, gerekli izinli alınarak kurulacaközel sektör şirketlerine de enerji üretimi, iletimi ve dağıtımıkonusunda olanaklar sağlanmıştır ![]() ![]() 1988-1992 yıllarında, elektriksektöründe kendi yasal görev bölgesi içinde elektrik üretimi, iletimi,dağıtımı ve ticaretini yapmak üzere 10 kadar sermaye şirketigörevlendirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye Elektrik Kurumukuruluşundan 23 yıl sonra, çıkarılan 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enerji sektörünün yenidenyapılanmasına yönelik olarak 3 Mart 2001 tarihli Resmi Gazetedeyayınlanan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile elektriğin yeterli,kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreye uyumlu bir şekildetüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukukhükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlıve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bupiyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması amaçlanmaktadır ![]() Bu kanun, elektrik üretimi,iletimi, dağıtımı, toptan satışı ve perakende satışı, perakende satışhizmeti, ithalat ve ihracatı ile bu faaliyetlerle ilişkili tüm gerçekve tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerini, Elektrik Piyasası DüzenlemeKurulunun kurulması ile çalışma usul ve esaslarını ve elektrik üretimve dağıtım varlıklarının özelleştirilmesinde izlenecek usulükapsamaktadır ![]() Bakanlar Kurulu’nun 2 Mart 2001tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 05 ![]() ![]() ![]() Bu karar doğrultusunda 1 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|