10-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şebeke Ve Gerilimler
Şebeke ve gerilimler
Gerilim ne kadar yüksek olursa, bir hattıniletebileceği elektrik miktarı da o kadar yüksek olur Üretim santrallarındançıkan çok büyük miktarlardaki akımı iletebilen hatlar Türkiye’ de 380000V veya154000V düzeyindedir Uzak mesafeler arasına kurulan büyük iletişim şebekelerive enterkonnekte sistemler bu tip hatlardan oluşur Bu şebekeler, bütün üretimsantrallarını birbirine bağlar Elektrik, gerilimi düşürüldükten sonra bölgeselşebekelere iletilir ve bu şebekeler yardımıyla ayrılarak dağıtım merkezlerinegönderilir İletim şebekesi bölgesel, ulusal veya uluslar arası ölçekte deolsa, yönetim ve organizasyon nedenleriyle iletim işlemi Türkiye’ de 34500Vveya bunun üzerindeki bir gerilim düzeyinde gerçekleştirilir En çok kullanılan380000V, 154000V, 66000V veya 24500V’tur 34500V’un altındaki gerilimlereortalama gerilimler olan 20000V ve 15000V veya alçak gerilim olan 380 veya220V’luk “dağıtım gerilimleri” denir Petrokimya, metalürji (özelliklealüminyum), demir-çelik fabrikaları ve elektrikli ulaşım hatları (tren,tramvay) çok büyük tüketicidir Orta gerilim şebekeleri orta ve küçük sanayiişletmeleri ile büyük mağazalar veya yöresel yönetimler, hastaneler, okullargibi merkezleri besler Son olarak, milyonlarca yerel kullanıcı, alçakgerilimli elektrik akımıyla beslenir
Elektrik Dağıtım Merkezleri ve DağıtımBağlantıları
Elektrik üretim merkezleriyle tüketicileriarasındaki bağlantı, elektrik iletim şebekesiyle anında sağlanır Elektriğindağıtımı, üretim ve iletim merkezlerindeki karmaşık bir programlama sistemiylegerçekleştirilir Dağıtım Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) tarafından hazırlanarakuygulanmakta olan bir plana göre Türkiye çapında yapılır Bu amaçla haberleşmeve telekomünikasyon araçlarından, otomasyondan ve önceden hazırlanan istatistikverilerine dayalı öngörülerden yararlanılır Bu öngörülerde, ele alınan gününbirkaç yıl öncesine kadar şebeke ve tüketim durumu dikkate alınır Eskidenyılda bir kere yapılan tahminler, zamanla haftalık, günlük hale gelmiş vetüketimin daha da yakından izlenmesi imkanı sağlanmıştır Dağıtım ve iletimdemeteorolojik koşullar da çok önemlidir; kapalı bir hava veya güneşli bir havabüyük sıcaklık farklılıklarına yol açar ve bu da milyonlarca konutun ısıtma veaydınlatılmasında rol oynar Elektrik akımının iletimi ve dağıtımı şebekeyebağlı dağıtım merkezlerince (transformatör istasyonları) sırayla yapılır
Şebeke dağıtım merkezlerinin iki ayrı işlevivardır: hem hatların birbirine bağlanmasını sağlar (enterkoneksiyon), hem dedönüştürme işlevi üstlenir (transformatör) Transformatör istasyonlarıtransformatörler (dönüştürücü), disjonktörler ve ayırıcılarla donanmıştır Transformatörler, duruma göre elektrik akımının gerilimini yükseltir veyaalçaltır; dolayısıyla, iletim ve dağıtıma en uygun gerilimi seçerek elektriğintaşınmasında büyük önem taşır Disjonktörler gerilim hattında herhangi biraksaklık olduğunda akımı otomatik olarak kesmeye yarar Hattın şebekedenayrılması gerektiğinde devreye sokulabilir Ayırıcılar da aynı rolü üstlenir,ama hatta akım olmadığı zaman çalışır ve hattı şebekeden tamamen ayırmaktakullanılır Bir dağıtım merkezinin birçok farklı öğesi çoğunlukla açıktadır;bazı kentlerde bir dizi öğe yeraltında veya bina içlerinde olabilir Bunlarbasınçlı gaz zarfı içinde tutulur Atmosferle pek temas etmediğinden, bundankaynaklanan kirlenmelere uğramaz Merkezler biraz uzaktaki bir kumandaistasyonundan yönetilir
|
|
|