Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
telipnu

Telipnu (M.Ö.1535-1510)

Eski 09-26-2009   #1
Şengül Şirin

Telipnu (M.Ö.1535-1510)

TELİPİNU (MÖ1535-1510)

Tahta çıkış yasasını çıkardı Böylece ülkeyi zayıflatan iç kavgaları önledi Arzava ile anlaşma yaparak Hitit Devleti’nin gerçekleştirdiği ilk anlaşmayı imzaladı Telipinu sürgüne gönderdiği Huzziya’nın yerine kral olmuştu Telipinu, Hititlilerin Hattilerden aldığı bir tanrının adıdır Tanrı Telipinu darılıp gittiğinde bütün doğa ölür, o gelince de yeniden canlanır Asıl adı şüphesiz başka olan Telipinu’nun bu adı alışı bilinçli bir davranışa işaret eder Telipinu saray için yeni bir yasa koymuştur Telipinu’nun metninden şu buyrultuyu okuyoruz:

Birinci kadından doğan erkek çocuk kral olur Eğer birinci sıradan bir prens yoksa, ikinci sıradan olan erkek çocuk kral olur Bir kral çocuğu, bir oğlan mevcut değilse bu durumda birinci sıradan olan kız evlendirilir, onun kocası kral olur

Her ne kadar Telipinu’nun kendiside tahta bir önceki kralı sürgüne göndererek geçmiş ise de, kurduğu yasa ile Eski Hitit Krallığı Dönemi’nde adet haline gelen cinayetlere ve taht kavgalarına bir son vermesini bilmiştir Telipinu’nun pankus’un onayı ile kurduğu yasa büyük iş yapmış oldu Kurduğu bu yasa Büyük Krallık Dönemi’nde de aynen uygulanacaktır Telipinu tahta çıktığında siyasal durum bozuktu Arzava ülkesindeki başkaldırmalar Güneybatı Anadolu’dan çekilmeyi gerektirmişti Buna karşılık yeni kral, yukarı Fırat boylarındaki Hitit egemenliğini oraya yaptığı seferlerle korumayı başardı Ancak güneyde durum nazikti Adaniya(Adana) düşmüş, Kizzuvanta ve güney kıyılar elden gitmiştir Telipinu Kizzuvanta Kralı İşputahşu ile anlaşarak Hititlilerin ilk devlet anlaşmasını imzalamış oldu

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com