|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bayat, ekmekpasta, hamur, işleri, lütfen, tarifleri, önce |
![]() |
Lütfen, Önce Bayat Ekmek!-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lütfen, Önce Bayat Ekmek!-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleriLütfen, önce bayat ekmek! Ekmek, Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez bir unsuru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek tasarruf klavuzu Soğumuş ekmek, bayatlamış demek değildir ![]() ![]() ![]() Tüketebilecek kadar ekmek alınmalı Her gün aynı miktarda ekmek alma alışkanlığı yanlıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek uygun şartlarda saklanmalı Uzmanlar, ekmeğin yeterince soğumasından sonra ambalajlanmasını ve derin dondurucuda saklanmasını öneriyorlar ![]() ![]() Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz: Beyazlatılmış undan yapılan ekmekler alınmamalı Türkiye’deki en önemli gıda maddelerinden biri olan ekmek, birçok yerde hijyen koşullarına riayet edilmeden üretiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayat ekmeği nasıl değerlendirelim? * Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, köfte harcının içine katmaktır ![]() * Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra öğütülüp galeta unu haline getirilir ![]() ![]() * Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atarak değerlendirebiliriz ![]() * Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır ![]() ![]() *** ||||| TARİFLER |||||||||| Ekmek çorbası Malzemeler: 150 gr ekmek içi, 200 gr süzme yoğurt, 10 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz ![]() Yapılışı: Elde ufalanan ekmek içi akşamdan yoğurt ile bir kapta iyice karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Peynirli bayat ekmek köftesi Malzeme: 1 adet bayat ekmek, yarım kalıp sert beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 2 yumurta, 1 adet orta boy soğan, köfte baharı, tuz ve pul biber, galeta unu ![]() Yapılışı: 1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Bayat ekmek kanepesi Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Vişneli ekmek tatlısı Malzeme: 1 kilo toz şeker, 5 su bardağı su, 1 kilo vişne, 2 adet bayat ekmek, krema veya kaymak ![]() Yapılışı: Bayat ekmekten 2 cm kalınlığında dilimler kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ****** Sofrada hatırla, düşün ve şükret! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yemeğe “Bismillah” diyerek başlamak zikirdir ![]() ![]() ![]() Sofraya böyle zikirle başlayan, fikirle devam eden, şükürle de kalkan kimse, sofra kültürünü yaşayan ve de yaşatan kimsedir ![]() Böyle kimseler sofrasında bereket, kalbinde de hep mutluluk ve huzur hissederler ![]() ![]() ![]() Alimlerimiz sofra kültürümüzü anlatırken bazı sünnet ölçülerine de dikkat çekiyor ve diyorlar ki: -Sofraya zikirle oturup, fikirle devam ederken şükürle kalkan kimseye layık olan, midesini aşırı yemekle doldurmamak, tıka basa yememek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem tıp hem de dini ilimlerde ihtisas yapmış bir alime sormuşlar: -Kur’an-ı Kerim’de insan sağlığı ile ilgili bir ayet buldunuz mu? diye ![]() -Kur’an-ı Kerim’de insan sağlığı ile ilgili çok ayet vardır ![]() -Yiyiniz, içiniz ama çok yiyerek israf etmeyiniz ![]() ![]() ![]() Alim şöyle devam etmiş sözlerine: -Anlaşılıyor ki, helalinden yiyip içmek serbesttir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim bu ayeti tefsir eden en eski tıp adamı meşhur İbn-i Sina da şu açıklamayı yapmıştır: -Yediğinizde israf yapmayın, az yiyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında yemek konusunda en nihai ölçüyü Efendimiz (sas) Hazretleri vermiştir: -Midenin üçte birini yemeğe, üçte birini suya, kalan üçte birini de rahat nefes almaya ayırın! ![]() ![]() İşte size sünnete uygun şekilde sofraya oturma ve sofradan kalkma kültürümüz ![]() ![]() ![]() Yani sofraya iştiha ile oturmalı, yine iştiha varken kalkmalı, midede suya, nefes almaya her zaman yer bırakmalıdır ![]() Sahabeden Semüre bin Cündeb’in oğlu yemekten sonra kusmuştu ![]() -Şayet bu kusmadan dolayı ölmüş olsaydın, cenaze namazını kılmakta tereddüt ederdim! ![]() ![]() Demek ki, çok yemekten dolayı ölen insanı, namazı kılınamayacak derecede günahkar kimse gibi görüyordu sahabeler ![]() Hazreti Ömer Efendimiz (ra)’in ikazı da düşündürücüdür ![]() -Nefsin arzu ettiği her şeyi yemek israftandır ![]() ![]() ![]() Şunu da ilave ediyordu sözüne: -Unutmayınız ki yediğiniz helal ise hesabı, haramsa azabı vardır! ![]() ![]() ![]() ![]() Helal kazanç kolay harcanmaz Helal kazanç kolayca harcanamaz, birtakım gereksiz şeyler ihtiyaç olarak görülüp de müsrifçe para kullanma sorumsuzluğuna yönelinemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sebeple, hayatlarını helal rızıkla tamamlamak hedefinde olanlar, haram lokma yemekten, yılandan, akrepten korkar gibi korkanlar, israftan da korkacaklar, ihtiyaç olmayan gereksiz şeyleri ihtiyaç gibi görerek lüzumsuz şeylere para sarf etmekten çekineceklerdir ![]() Bu çok makul ve meşru bir titizliktir ![]() ![]() Hatta, yemeklerde bile şöyle bir düşünüp taşınma gereği duyarak, görenek belasıyla alışılan yemek çeşitlerinden de bir ölçüde kaçınacak, sünnet olan, en az çeşitte karar kılmaya gayret göstereceklerdir ![]() Yemeklerinde hep bol çeşide alışan, bu yüzden kazancından da hep şikâyette bulunan bir obur adama, Geylani Hazretleri şöyle ikazda bulunmuştur: Sizi çok yemek öldürdü, bizi de az yemek diriltti! Evet, israflı sofralarda midesini tıka basa dolduran kimsede manevi konulara karşı bir ölü ilgisizlik ve duyarsızlığı başlar ![]() ![]() Ver Allah’ım ver, kulun haram helal demez yer! Böyle bir sonuç, sünnetten uzaklaşıp israfa dalmakla, ihtiyaç olmayan şeyleri ihtiyaç sanıp bol harcamakla meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() * Mevlana’dan öğütler Ekmeğin zevkini, ancak aç kimse bilir; tok olan, o zevki, hiç bilmez! Ekmekçi dükkanındaki ekmeklerden dükkanın ne haberi vardır? Ekmekçi aç olsaydı, ekmeği hiç satmazdı; seher rüzgârı gülün kıymetini bilseydi, onu saçıp dökmezdi! *** ||||| TARİFLER |||||||||| Bayat ekmek pizzası Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Ekmek tatlısı Malzeme: 2 adet ekmek, 6 adet yumurta, 1 fincan süt, bir tavalık ayçiçeği yağı, 2 kilo şeker ![]() Yapılışı: Ekmeklerin dış kabukları bıçakla sıyrılır, daha sonra düzgün bir şekilde doğranır, dilimlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Kalacuş Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Ekmek oğması Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Muhammara Malzeme: 2 adet ekmek, 50 gr ceviz içi, 2 adet iri boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 bağ maydanoz, 250 gr beyaz peynir, 50 gr pul biber, 50 gr sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tuz, 100 gr domates salçası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lütfen, Önce Bayat Ekmek!-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lütfen, Önce Bayat Ekmek!-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleriNermin Adalı Bayat ekmekten nasıl faydalanırız? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sofraların baş tacı, yemeklerin vazgeçilmez can arkadaşı, zenginin, fakirin sofrasını süsleyen, en değerli besinimiz ekmek ![]() ![]() Bazı kişiler vardır kıymetini bilmez, çöpe atar ![]() ![]() Elinizden geldiğince hesaplı ekmek almaya bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuk beslemeyi çok severim, meyve kabuklarını küçük küçük doğrar, yemek artıklarını, ekmek kırıntılarını buğdayla karıştırır kaplarına koyarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka şekillerde de faydalanabilirim; peksimet haline getirdiğim dilimleri tepsiye dizer, üstüne sıcak şerbeti döker, ceviz, tarçın ve Hindistan cevizini üstünde gezdiririm, tatlı niyetine öyle gider ![]() Veya yumurta ve nişastayı yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırparım ![]() ![]() Daha neler, neler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek içini iyice ufalayın, biraz nişasta ile dövülmüş ceviz, tarçın, yumurta ve karbonatla çırpın bulamaç gibi olduktan sonra kızgın yağın içine bir kaşık yardımı ile küçük parçalar halinde kızartın ![]() ![]() Dilimlediğiniz bayat ekmekleri küçük lokmalar haline getirip bir tepsi içersinde fırınlayın, arada bir karıştırıp yanmamasını sağlayın ![]() ![]() ![]() Yeşil mercimeği bol suda haşlayın, bol soğanı küp şeklinde doğrayın, soğanları yağda pembeleşinceye kadar kızartın, haşlanmış mercimeğin üzerine naneyi kızarmış soğanı dökün bir taşım kaynarken üstüne kırmızı ve kara biberini ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Ama her şeye rağmen ekmeğin bu kullanılabilecek kadarını alırsanız israftan kaçınmış olursunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her hangi bir şey için ulaşmak isterseniz işte telefon numaram ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah bereketli bolluk içinde günler nasip etsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lütfen, Önce Bayat Ekmek!-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lütfen, Önce Bayat Ekmek!-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşlericook duyarlısın ty |
![]() |
![]() |
|