|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
pişirme, tarifleri, uyarılaryemek, yemek, yöntemleri |
![]() |
Yemek Pişirme Yöntemleri Uyarılar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek Pişirme Yöntemleri Uyarılar-Yemek Tarifleri(FIRINDA PİŞİRME) Amaç • Yiyeceğin içeriğindeki nişastanın kırılması veya yumuşaması, selüloz, protein ve lifli yapının kırılması ile yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlanır ![]() • Yemeği damak tadına uygun, sindirilebilir hale getirir ![]() • Besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok ederek yemeği güvenilir hale getirir ![]() • Yemeğin kalitesini, rengini, lezzetini ve dokusunu geliştirir ![]() Metotlar Fırınlama yapılmadan önce fırın önceden ısıtılmalıdır ![]() • Kuru ısıda fırınlama: Fırınlama yapılan yiyeceğin içindeki suyun buharlaşması ve fırın ısısı ile yiyecek pişer ![]() • Nemli ısıda fırınlama: Özellikle ekmek gibi gıdaların pişirilmesi sırasında nemi arttırmak için fırına su veya nem enjekte edilir, böylece yemeğin kalitesi artar ![]() • Isı değişimi ile: Pişirilecek yemeğin kabının altına su koyularak ısı değişimi sağlanır (ben-mari), yemek yavaş pişer ![]() ![]() Avantajları • Çok çeşitli tatlı ve lezzetli yemekler üretilebilir ![]() • Fırınlanmış yemekler göze ve damak tadına uygun , iştah açıcı aromaların oluşmasını sağlar ![]() • Fırınların elle ya da otomatik ısı kontrolü mevcuttur ![]() Zaman ve Isı kontrolü • Yemek fırına verilmeden, gerekli ısıya gelmiş olmalıdır ![]() • Genelde fırınların en üst rafı daha sıcaktır, bu durumda gıdanın istenen pişme şekline göre yerleştirilmesi gerekir ![]() • Doğru zamanlama ve ısı kontrolü esastır ![]() Uygun besinler 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() Kullanılan Ekipmanlar Fırınlar, pasta fırınları, konveksiyon fırınlar, buhar enjektörlü ve özel fırınlar ![]() Anahtar noktalar • Zaman planlanırken bu yöntemin hazırlığının uzun süre alacağı unutulmamalıdır, soğuk servis edilecek yemeklerin soğutulma süreleri de düşünülmelidir ![]() • Fırının pişirme işlemi için yeterince sıcak olduğundan emin olunmalıdır ![]() • Kullanılan malzemelerin ölçülerine çok dikkat edilmelidir ![]() ![]() • Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir ![]() Dikkat edilmesi gereken hususlar • Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır ![]() • Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için üniforma kolları kıvrılmamalıdır ![]() • Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır ![]() • Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir ![]() Temel Teknikler • Kek ve pandispanya yapılırken tepsiler yağlanarak yapışma engellenir, bazı besinler için silikon kağıtlar kullanılarak bu problem halledilir ![]() • Birçok ürün özellikle hamur işleri ve mayalı ürünlerin pişirme öncesi üstleri yumurtalanır, böylece yemeğin rengi daha hoş olur ![]() • Fırında pişirme yöntemi için kabarma istenen bir olaydır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|