![]() |
Kış Hazırlıkları-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kış Hazırlıkları-Yemek TarifleriDOMATES BİBERİ TURŞUSU 6 kg domates biberi yıkanıp çekirdekleri ayrılır ve her biri 5-6 parçaya bölünür 2 baş sarımsak ayıklanır Büyükçe bir tencereye 3 şişe sirke, 1 bardak tuz, 1 bardak şeker ve 1 bardak yağ konarak kaynatılır Kaynamaya başlayıca biberler ve sarımsaklar ilave edilir Tekrar kaynaması beklenir Ara sıra karıştırılarak 5 dk kadar kaynatılır ve sıcak sıcak kavanozlara doldurulur Aralarına maydanoz dalları serpiştirilir Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır Bu turşu her ne kadar kaynatılıyorsa da yumuşamıyor ve kıtır kıtır oluyor Tabii biberin özelliğinden Domates biberi ile yapmak lazım |
![]() |
![]() |
![]() |
Kış Hazırlıkları-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kış Hazırlıkları-Yemek TarifleriYaz domatesinin tadını kışın bulamıyoruz Bu yüzden bir miktar da domates konservesi yaptım Özellikle menemen, çeşitli soslarda hatta üzerine zeytinyağı döküp kahvaltıda dahi yiyebilirsiniz Domatesleri rendeleyin İstediğiniz miktarda yeşil biberi közleyip kabuklarını soyunuz, doğrayınız ve domateslere karıştırınız Kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatınız Büyük bir tencereye yerleştiriniz Kavanozların üzerini geçecek kadar su ilave ediniz 10 dk kaynatınız Kavanozları çıkardıktan sonra kapakları alta gelecek şekilde koyup sızıntı yapıp yapmadığını kontrol ediniz |
![]() |
![]() |
![]() |
Kış Hazırlıkları-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kış Hazırlıkları-Yemek TarifleriBu biberleri çok seviyorum Ne çok acı ne de tatlı Hafif hoş bir acısı var Yapılışı da kolay Biberler yıknıp ayıklandıktan sonra kavanozlara doldurulur Aralarına sarımsak konur 1 litre suya 5 kaşık kalın tuz hesabı ile turşu suyu hazırlanır Asitlenme olabilmesi için de 1 kaşık şeker ve 1 kaşık limon suyu ilave edilir Kavanozlar bu su ile doldurulup sıkıca kapakları kapatılır ve ilk bikaç gün güneş gören bir otamda bekletilir Daha sonra Serin ve karanlık bir yere kaldırılır TURŞU VE KONSERVEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Dikkat! Açık tencerede değil basınçlı kapta kaynatın Evde yapılan konservenin açık tencerede değil basınçlı kapta kaynatılması ve asit seviyesinin artırılması gerekiyor 1 Asit düzeyini artırın Zehir oluşturan bakteride asit düzeyi önemli Yani asitliği düşük olan gıdalar bakteri açısından daha riskli Bu nedenle domates hariç tüm sebzeler daha çok dikkat istiyor Sirke, limon suyu eklenmesiyle gıdada asitlik artırılabiliyor(turşu gibi gıdalar) Bazı domates çeşitlerinin de asitliği düşük olabildiği için, yine de asitliğin limon suyu, limon tuzu gibi eklemelerle artırılması öneriliyor 2 Basınçlı kaplar kullanın Kaynatma açık tencerede değil basınçlı kapta olmalı Normal bir tenceredeki kaynatma ile ocak ateşi ne kadar artırılırsa artırılsın bulunulan bölgenin rakımına da (deniz seviyesinden yükseklik) bağlı olarak kaynama sıcaklığı 100 dereceyi aşamaz Bu sıcaklık da Botulinum bakterisinin yok edilmesine yetmez 3 Isının derecesi ve süre bağlantısı önemli Özellikle yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, pancar, bamya, kabak gibi düşük asitli sebzelerin konservelenmesinde mutlaka basınçlı kaplar kullanılmalı 116-121 derece sıcaklık aralığında düşük asitli konserve gıdadaki bakterilerin yok edilmesi için gereken süre 20-100 dakika aralığındadır Evde konserve yapılırken gıdanın güvenli oluşunu sağlayacak olan en önemli husus şeker, tuz ve hatta aspirin ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak ısıl işlemin süresi ve sıcaklığıdır 4 Tadarak değil, gözle kontrol edin Konserve gıda tüketilmeden önce kontrol edilmeli Bu kontrol tadarak değil, kavanoz kapağının şişmesi veya kenarından sızıntı olması, sıvı kısmın kapağı açarken fışkırması veya doğal olmayan rengin veya kötü bir kokunun mevcudiyetinin kontrolüdür 5 Yemeden önce kaynatın Ek önlem olarak, konserve gıdalar tatmadan önce en az 10 dakika kaynatılmalıdır 6 Rakım yükseldikçe kaynama süresi artmalı Deniz seviyesinden her 300 metre yükseklik artışı için, 10 dakikalık kaynatma işleminin süresi 1 dakika daha uzatılmalı Örneğin 1500 metre rakımda bir bölgede yaşıyorsak, 15 dakika kaynatmak gerekir Kaynama sırasında köpüklenme varsa yemeden atılmalı |
![]() |
![]() |
|