10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kedikülümbe - Afyon Yöresi Yemek Tarifleri
KEDİKÜLÜMBE
MALZEME:
Kuyruk yağı 500 gr
Kesme şeker 500 gr
Iç yağı 500 gr
Yumurta 3 adet
Margarin Yarım paket
Karbonat 1 tatlı kaşığı
Ayçiçek yağı 2 su bardağı
Un Aldığı kadar
Yumurta 3 adet
Su 2 su bardağı
YAPILIŞI:
Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır Diğer taraftan kuyruk yağı, iç yağı ayrı ayrı eritilip süzülür ve sıvı yağ, margarin ilave edilerek hepsi karıştırılır Bu karışımdan bir su bardağı ayrılır Daha sonra soğuyan şerbet, yağ karışımına ilave edilerek rengi beyazlaşana kadar elle karıştırılır Elde edilen yağ ve şerbet karışımına kabartma tozu, yumurta ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur Bu hamur bir tarafta bekletilir Bu hamurun dışını sarmak için bir hamur daha hazırlanır Bunun için önceden ayrılan yağ karışımının içine 3 yumurta (yumurtaların bir tanesinin akı ayrılır) su ve aldığı kadar un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır ve parçalar yemek tabağı büyüklüğünde, 1,5 cm kalınlığında olacak şekilde oklava ile açılır Daha önce hazırlanan hazırlanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alınır ve elde sıkıştırılır, top haline getirilerek, açılan hamurun ortasına yerleştirilir Top şeklindeki hamurun yerleştirildiği dıştaki hamurun kenarları büzülerek biraraya getirilir Ters çevrilerek tepsiye dizilir Kurabiyelerin üzeri kedi külümbeye özel cımbız ile yer yer sıkıştırılarak, şekil verilir Bu işlem hem şekil vermek, hem de içteki hamurun güzel pişmesi amacıyla yapılır 200 dereceye kadar ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir
|
|
|