![]() |
Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek TarifleriAlaca soymak: Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir ![]() Aperatif: Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir ![]() Aroma: Meyvelerdeki hoş kokuya denir ![]() ![]() Bağlamak: Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir ![]() ![]() Barsama: Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı ![]() Benmari: Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur ![]() ![]() ![]() Boca Etmek: Bir kerede hepsini dökmek ![]() Buket Garni: Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik ![]() Çentmek: Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak ![]() Çeşni: Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir ![]() Demlemek: Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması ![]() Fiske: Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır ![]() Flambe: İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır ![]() Fondan: Şekerleme haline gelmiş beyaz krema ![]() Füme: Kurutarak saklama yöntemlerinden biri ![]() ![]() Gato: Pastaların pandispanyasına verilen addır ![]() Göz göz olmak: Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir ![]() Gratine Etmek: Genellikle gratine edilecek yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serpilerek fırın ızgarasında kızartılması işlemidir ![]() Harç: Kullanılan malzemelerin doğranarak karıştırılması ![]() Islatmak: Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi ![]() Jelatin: Toz yada tabaka halinde satılan bir kıvam verici ![]() Karanfilli Soğan: Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır ![]() Kef: Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük ![]() Konkase Domates: Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur ![]() ![]() Közlemek: Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi ![]() Krim: Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım ![]() Kuzu Gömleği : Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı ![]() Labne: Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir ![]() ![]() Lapa: Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli ![]() Marinat: Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar ![]() Meyane (Beyaz): Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır ![]() ![]() Meyane (Kahverengi): Bu meyane de aynı biçimde yapılır ![]() ![]() Nektarin: Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve ![]() Özemek: Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak ![]() Pastörize: Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi ![]() Pembeleştirmek: Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak ![]() Plaki: Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü ![]() Poşe Etmek: Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir ![]() ![]() Silkme: Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek ![]() Soğan (Piyaz): Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() Sote Etmek: Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri ![]() Tavuk Ütüleme: Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi ![]() Terbiye Etmek: Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak; veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak ![]() Tuzlama: Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek ![]() Yedirmek: Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek karışımının sağlanması |
![]() |
![]() |
![]() |
Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek TarifleriYemek Tuzluysa ![]() ![]() ![]() ![]() Sutunuz Kaymak Tutarsa ![]() ![]() ![]() ![]() Sutun Tasmasini Onlemek ![]() ![]() ![]() ![]() Sogan Sarimsak Kokusu ![]() ![]() ![]() ![]() Kek Kalibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etleri Yumusatmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta Kirarken ![]() ![]() ![]() ![]() Tasan Yemekler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Firinda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Garnitür ![]() ![]() ![]() ![]() Patates ![]() ![]() ![]() ![]() Karnabahar, lahana, sogan ![]() ![]() ![]() ![]() Yesil Renkli Sebzelerin ![]() ![]() ![]() ![]() Makarnanin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pilav ![]() ![]() ![]() ![]() Bayatlamis ekmeklerinizi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek TarifleriMaydanoz ve dereotunu ![]() ![]() ![]() ![]() Sos hazirlarken ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve salatasi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karamel ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinc pilavi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kesik limonu ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kati Yumurta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Omletinizi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kus üzümlerini ![]() ![]() ![]() ![]() Lahananin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|