|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| ait, baklalı, ege, enginar, yöresine, zeytinyağlı |
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEge yöresine ait, zeytinyağlı iç baklalı enginar MALZEMELER: 5tane yaprakları açılmamış enginar 1 kg bakla, 1tane kuru 3-4 tane taze soğan sızma zeytinyağı 2 yemek kaşığı un 3-4 tane limon tuz 1tatlı kaşığı tozşeker yarım demet dere otu YAPILIŞI: Bir kabın içine su doldurun 1 yemek kaşığı unu koyun Bir limonu sıkın ,suyunu ilave edin Baklaları temizleyin Bu suyun içine koyun Başka bir kaba su koyun 1yemek kaşığı un ve 1limonun suyunu ekleyin Bunun içine de temizlenen enginarları koyun Enginarlaın taç yapraklarını kırılabildiği yere kadar kırın Üst sert kısımları bıçakla kesin, sap kısmını da ayırın sapların da kabuklarını soyun kesilebildiği yere kadar onları da kesin bir limonu kesin enginarı limonla iyice ovun bu işlemi bir kaç kez yapmanız gerekir Çünkü enginar çok çabuk kararır Enginarı dört parçaya bölün orta kısımları tüylüdür o tüyleri bir kaşık veya bıçak yardımıyla temizleyin iyice Limonla ovun ,unlu ,limonlu suyun içine bırakın Enginarlar bitene kadar bu işlemi yapın![]() Tencereye sızma zeytinyağı göz kararı koyun Kuru soğanı yemeklik doğrayın ,taze soğanları da ekleyin Baklaları sudan çıkarın süzgeç içine alın bir kez daha yıkayın soğanların üstüne yayın Enginarların suyunu süzün süzgeçe alın Üstünde kalan tüylerden arınıncaya kadar tek tek yıkayın suyun altında tüm enginarları İç baklaların üstüne ,iç kısımları alta gelecek şekilde yerleştirin 1tatlı kaşığı toz şeker, göz kararı tuz koyun Üstüne biraz daha zeytinyağ gezdirin 1tatlı kaşığı limon suyu koyun bol dereotu doğrayın Üstünü örtecek kadar su koyun Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin kapağını hiç açmayın arada bir tencereyi sallayın![]() Düdüklü kullananlar 1çay bardağı su eklesinler ve 10 dakika pişirşinler,yeterlidir ![]() |
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEgeyöresine aiti zeytinyağlı iç baklalı enginar EGE yöresine ait zeytinyağlı yer elması MALZEMELER: 2 adet kuru soğan 1tane havuç 1kg yer elması yeterince zeytinyağ Yarım limon suyu Yarım demet maydanoz 1tatlı kaşığı toz şeker 1,5 çorba kaşığı pirinç,tuz YAPILIŞI: Yer elmalarını soyup küp küp doğrayın bol suda yıkayın Zeytinyağında önce minik doğranmış soğanları sonra da havuçları soteleyin![]() Havuçlar yumuşadığında yerelmalarını ekleyin Pirinci,limon suyunu,tuzu şekeri katın Hiç karıştırmadan sebzelerin üzerini aşacak kadar sıcak su ekleyin Yerelmaları yumuşayıncaya kadar pişirin ,suyunu çekince soğuk olarak servis yapın ve üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin |
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEge yöresiine ait zeytinyağlı yemekler KIRLI KIZARTMASI(ÇIĞIRTMA) MALZEMELER: 1kg ince uzun kemer patlıcanı 300gr yeşil biber 1kg domates bir baş sarımsak tuz zeytinyağı yoğurt YAPILIŞI:Patlıcanları alacalı soyun Yukardan aşağı helozon şeklinde çok derin olmayan yarıklar açın Tuzlu suyun içine atın Acı suyu çıkınca ,patlıcanları suyunu iyice sıkaran alın sudan Zeytinyağını bolca doldurduğunuz tavanı,z biraz ısınınca patlıcanları atın içine Pembeleşinceye kadar kızartın, biberleri de kızartın bütün olarak![]() Domateslerin kabuklarını soyun, küp küp doğrayın Başka bir tavanın içine koyun domatesleri Biraz tuz ve zeytinyağ ile dövülmüş 5-6 tane sarımsak koyun domateslerin içine Domatesler yumuşayana kadar pişirin yağlarını alsın diye yağlı kağıt üzerinde beklettiğiniz patlıcanları geniş bir tencereye alın Aralarına soyulmuş sarımsaklar koyun üzerlerine kızarmış biberleri koyun pişen domates sosunu dökün, tuzunu ekleyin yettiği kadar Patlıcanların üstüne kapak kapatın domates suyunu çekene kadar pişirin yoğurtla servis yapın Bu yörede çok sevilen bir yemek çeşitidir afiyet olsun |
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEge yöresine ait , zeytinyağlı iç baklalı enginar Ege yöresine ait zeytinyağlı yemekler -balıklar Asma Yaprağına sarılmış sardalya balığı ızgarası MALZEMELER: 1kg sardalya balığı 500gr taze asma yaprağı defne yaprağı biberiye, 1yemek kaşığı limon suyu tane karabiber, pulbiber 3-4 diş sarımsak 1çay bardağı zeytinyağ YAPILIŞI : Balıkları temizleyin, ortalarındaki kılçıkları çıkarın Suyunun süzülmesi içn süzgeçe alın Zeytinyağını derince bir kaba alın Sarımsakları dövün yağın içine koyun Pulbiber, tane karabiber, defne yapraklarını ekleyin limonsuyunu koyun sosu iyice karıştırın Biberiye dallarından 2-3 dal koyun Balıkları bu sosun içine yatırın Buzdolabında 3-4 saat bekletirseniz, sosu iyice çeker ve çok lezzetli olur![]() Asma yapraklarını yıkayın saplarını koparın kaynar suya atın çıkarın süzülmeye bırakınBalıkları asma yapraklarının içine koyun sarma sarar gibi sarın Izgaranız hazırsa ızgarayı zeytinyağla silin Asma yapraklarına sarılmış balıkları ızgaraya koyun yaprakların üstüne fırçayla zeytinyağ sürün 10 dakika bir tarafını, 10 dakika bir tarafını pişirin yaprakları temizleyin balıkları tabağa alın yeşilliklerle servis yapın![]() afiyet olsun |
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEge yöresine ait zeytinyağlı yemekler Mantar Güveç MALZEMELER: 16 tane orta boy kültür mantarı 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 2 çarliton biber 2 domates 1 diş sarımsak bi tatlı kaşığı biber 1 tatlı kaşığı domates salçası biraz tuz vae karabiber 2 çorba kaşığı zeytinyağ 1 tane soğan YAPILIŞI: Mantarları yıkayın bol limonlu suda bekletin Arzu eden üst kabuğunu alır ( ben alıyorum) Bir tavaya zeytinyağı koyun Soğanı halka halka doğrayın tavaya koyun Sarımsağı da ince kıyın, onu da koyun tavaya Hafif kavurun, ince kıydığınız biberleri de koyun Doğranmış mantarları atın içine Mantarlar suyunu çekince kabukları soyulmuş küp doğranmış domatesleri ekleyelim Bir kaç kez çevirerek pişirelim domates ve biber salçasını da katalım Sonra bir güveç içine koyalım Üstünü yağlı kağıtla kapatalım 20 dakika fırında pişirelim Çıkardığımız güveçin kağıdını alalım rendelediğimiz kaşar peynirini üzerine koyalım peynirler eriyene kadar fırında 2-3 dakika daha tutalım Pilav yanında mantarı servis yapalım |
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEge yöresine ait, zeytinyağlı iç baklalı enginar Ege yöresine ait zeytinyağlı yemekler Fasulye Pilaki MALZEMELER: 300gr kadar haşlanmış kuru fasulye 2 çay bardağı zeytinyağı bir adet havuç 4-5 diş sarımsak 2 çay kaşığı tozşeker 2 çay kaşığı tuz yarım demet maydanoz 2 adet domates 1 bardak sıcak su 1yemek kaşığı biber salçası YAPILIŞI: Soğanları yemeklik doğrayın ve zeytinyağında hafif çevirin İnce doğradığınız havuçları da ekleyin Rendelenmiş domates ve salçayı katın Soyulmuş sarımsak tozşeker tuz ve haşlanmış fasulyeleri koyun 1su bardağı sıcak su ekleyin Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin, soğuyunca kıyılmış maydanozla servis yapın |
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Yöresine Ait , Zeytinyağlı İç Baklalı EnginarEge yöresine ait ,zeytinyağlı iç baklalı enginar Ege yöresine ait zeytinyağlı yemekler Kırmızı Biberli Börülce yemeği MALZEMELER: Yarım kg taze börülce 1 Tane kuru soğan 3 -4 tane yeşil ve kırmızı biber 2 Domates 3-4 diş sarımsak yarım çay bardağı kadar zeytinyağı(daha az da tercih edebilirsiniz) tuz, 1 adet kesme şeker YAPIILIŞI: Börülceleri yıkayın ayıklayın Soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağında hafif çevirin Kıyılmış biberleri ekleyin Onları da çevirin hafif ateşte Kabukları soyulmuş minik minik doğranmış domatesi de koyun tencerenin içine Tuz ve 1 adet kesme şeker koyun dilerseniz pulbiber de ekleyebilirsiniz Ocaktan indirmezden 15 dakika önce sarımsaklarıiekleyin![]() Soğuk olarak yanında yoğurtla servis yapın ![]() Afiyet olsun |
|
|
|