10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Grida Buğulama - Antalya Yemek Tarifleri
GRİDA BUĞULAMA
MALZEME:
Grida 1 adet
Maydanoz sapı 1/2 demet
Patates 4 adet
Tane karabiber 5-6 adet
Havuç 2 adet
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Defne yaprağı 2 adet
Yumurta sarısı 2 adet
Limon 1 adet
Un 1,5 çorba kaşığı
YAPILIŞI:
Büyük bir tencereye yaklaşık 8-10 bardak su koyunuz ve orta ateşte kaynamaya bırakınız Kaynayan suya ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış patateslerle havuçları, defne yapraklarını, tane karabiberleri, iplikle bağlanmış maydanoz saplarını, tuzu katınız Yaklaşık 20-25 dakika kaynattıktan sonra tencereye iç organları ve galsamaları ayıklanmış grida balığını bütün olarak koyunuz Tencereyi kapağı açık, kısık ile orta ateş arası ateşte pişirmeye bırakınız Yaklaşık 10-15 dakika sonra kolayca çatal batacak kadar piştiğinde grida balığını tencereden, servis tabağına bütün olarak alınız Bu sürede patates ve havuçların pişmiş olmaları gerekmektedir Pişmemişlerse kaynatmayı sürdürünüz Patatesler ve havuçlar piştiğinde terbiyeyi hazırlayınız Bunun için çukur bir kapta yumurta sarılarını, unu, limon suyunu çırpınız pütürsüz bir bulamaç elde ediniz Azar azar kaynar haşlama suyundan katıp karıştırarak terbiyeyi ılıklaştırınız Tencerdeki bağlı maydanoz saplarını çıkartıp atınız Hazırladığınız terbiyeyi bir yandan tel süzgeçten geçirerek azar azar, haşlama suyuna katarken öte yandan karıştırınız Bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kısınız Un kokusu gidip çorba kıvamını bulununca, ocağın altını kapatınız Hem haşlanmış gridayı, hem çorbayı birlikte sofraya veriniz İki türlü servis şekli vardır Birincisinde tabaklara alınan çorbanın içine parçalanmış lop grida etleri konur İkincisinde önce çorba içilir Sonra haşlanmış grida üzerine zeytinyağı, limon gezdirilerek servise verilir Pişirme yöntemi haşlama olmasına rağmen yöre halkı adına grida buğulaması demektedir
|
|
|