|
|
Konu Araçları |
gaziantep, meşhur, tarifleri, yemekleriyemek |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriKIYMA KEBABI MALZEME; 400 gr kebaplık et 100 - 150 gr kuyruk yağı Arzuya göre kırmızı biber Karabiber ve tuz TARİFİ: Et kuyrukla birlikte zırhla kıyılır veya makinasında çekilir, İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur Bu karışım eşit olarak 6 - 7 parçaya ayrılır avuç yardımı ile şişe geçirilir Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir Sıcak sıcak servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriPATLICAN KEBABI MALZEME; 15 kg iri Kemer patlıcan 1 kg az yağlı kıyma 5-6 adet domates 5-6 adet yeşilbiber Karabiber Tuz TARİFİ; Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 25-3 cm uzunluğunda enine kesilirBu arada kıyma,tuz ve karabiber iyice yoğrulurCeviz büyüklüğünde parçalara ayrılırŞişlere bir patlıcan bir yuvarlanmış kıyma saplanır,elle biraz yassılaştırılır Domates ve biberler ayrı ayrı şişlere saplanıp orta harlı ve alevsiz mangal ateşinde çevrilerek pişirilirPişen patlıcanlar sırası bozulmadan düzgün bir şekilde tepsiye çekilirÜzerine pişmiş olan domates ve biberler konur ve ağzı kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir5-10 dakika sonra servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriGAZİANTEP USULÜ LAHMACUN MALZEME; 1 kg azyağlı kıyma 1,2 kg domates 5 bağ maydanoz 200 gr dolmalık yeşilbiber 100 gr sarımsak 1 yemek kaşığı biber salçası Karabiber,tuz TARİFİ: Taze maydanozlar yaprak yaprak ayrılır temizlenir Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılırTemizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılırElde edilen harç pide fırınında fırıncı tarafından yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriEKŞİLİ UFAK KÖFTE MALZEME; Çorbası için; 750 gr parça et 15 su bardağı nohut 1 yemek kaşığı domates Sal 3-4 diş sarımsak-1 yemek kaş biber salçası 2 limonun suyu-Yeterince su Köftesi için; 500 gr yağsız kıyma-500 gr simit 2 adet kurusoğan-Tuz,karabiber,kırmızıbiber Yağ,nane TARİFİ: Simit önce su ile biraz ıslatılırSoğanlar ufak ufak doğranırKarabiber,kırmızıbiber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur, (15-20 dk) içine kıyma ilave edilir,köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulurKöfteden bilye büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanırDiğer taraftan bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et ,halka şeklindeki soğan ile yumuşayıncaya kadar pişirilirSalçası ve ekşisi konur2-3 taşım kaynatılırAyrı bir tencerede kaynatılan suya tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılırPişen köftelerin suyu süzülürServis yapılacağı zaman köfteler,et ve nohutlu karışımın içine konur,biraz ısıtılır ve üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülüp servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriEZOGELİN ÇORBASI MALZEME; 500 gr mercimek 1 ilikli kemik yada 1tablet et suyu-1 kuru soğan 1 adet patates-8 bardak su Yarım limon suyu-Tuz Sos için;50 gr un 50 gr ince doğranmış soğan 25 gr dövülmüş sarımsak 50 gr domates salçası 20 gr pul biber-10 gr kuru nane Margarin-4 bardak su TARİFİ: Mercimekler iyice yıkandıktan sonra bir tencerede kemik yada et suyu,soyulmuş patates (bütün olarak),soyulmuş soğan (bütün olarak),limon suyu,tuz ve 8 bardak su ile ocağa alınır Kaynamaya yakın üzerine toplanan kefi alınır ve ağzı kapalı olarak 40-45 dk pişirilir Sosun Hazırlanması;Bir tencerede margarinle,ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulurÜzerine un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulurDaha sonra salça ve kırmızıbiber eklenerek kavrulmaya devam edilirKarışıma 4 bardak su ilave edilince sos hazır olurDiğer tencereye konarak 10-15 dk pişirilip servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriSÜZME MERCİMEK ÇORBASI MALZEME; 250 gr kırmızı mercimek 25 gr un 50 gr margarin 50 gr küçük doğranmış kızarmış ekmek 1 adet patates 1 adet soğan-1 adet limon 2 adet ilikli kemik 50 gr tereyağı 5 bardak su-Tuz,kimyon,kırmızıbiber Bir tencereye yıkanmış olan mercimek ve ilikli kemik konur Soyulmuş patates ve soğan tüm olarak ve tuz ile 5 bardak su ilave edilip ocağa konurKaynatılırken üzerindeki kefi alınır Kaynarken ara sıra çırpılırKarışım 45 dk piştikten sonra tel süzgeçten geçirilirTencereye yağ konur ve eritilirDaha sonra yağa un ilave edilip çırpılır,un hafif pembeleşinceye kadar kavrulurKavrulduktan sonra su ve hazırlanan mercimek aktarılırİçine kızarmış ekmek ve kimyonu ilave edilirAyrı bir tavada yakılan tereyağının üzerine kırmızıbiber atılıp buda çorbanın üzerine dökülürÇorba servise hazırdır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriMERCİMEKLİ PİLAV MALZEME; 500 gr mercimek 50 gr bulgur 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası 1 yemek kaşığı kırmızı biber Yarým su bardağı zeytinyaðý 2 lt su Biraz tuz Mercimek bol suda 5-6 kez yıkanırKaynamakta olan suya atılır 15 dk kaynatılırrSalça ve tuz ilave edilip 3-4 dk daha karıştırılarak pşirilir ,bulgur suyu çekene kadar kaynatılırAyrı bir tavada zeytinyağı kızdırılırYemeğe kırmızı biber ve yağ dökülerek karıştırılırTurşu,ayran,salata ile servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriMALTIHALI KÖFTE MALZEME; 6 bardak kırmızı mercimek 3 bardak simit (ince bulgur) 1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı domates salçası 2 tane kuru soğan 1 bardak sıvı yağ 2 demet maydanoz 250 gr yeşil soğan 250 gr yeşil sarımsak Tuz,karabiber,su TARİFİ: Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak geçecek şekilde su ile ocağa konurİçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılırPişmeye yakın salçalar ilave edilir ve simit eklenerek 2-3 dk daha pişirilirKuru soğanlar incecik doğranıp yağda kızartılır,ateşten alınarak kırmızıbiber ilave edilirDiğer tarafta sebzeler doğranarak bir tarafa konur Pişen mercimek ve simit karışımı biraz soğuyunca 5 dk kadar yoğrulurYağ ve soğan karışımı buraya boşaltılır ve karışana kadar yoğrulurDaha sonra maydanoz,soğan ve sarımsak katılarak küçük sıkmalar şeklinde yada kaşıkla yenecek şekilde tabaklara konularak servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriKISIR KÖFTESİ MALZEME; 1 yemek kaşığı domates salçası 2 su bardağı ince bulgur (simit) 2 su bardağı sıcak su 1 yemek kaşığı biber salçası 1 demet maydanoz 4 adet taze soğan,4 adet taze sarımsak 1 adet kuru soğan,1 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı nar ekşisi 1 tatlı kaşığı kuru nane,1 yemek kaşığı pul biber 1 su bardağı zeytinyağı,tuz TARİFİ: Kabın içine simit ve tuz konurKaynar su ile karıştırılarak üzeri kapatılır,10-15 dk dinlenmeye bırakılırDiğer tarafta kuru soğan ince ince bir kaba kıyılır,başka bir kaba yeşil soğan,sarımsak ve maydanoz incecik doğranırDinlenmeye bırakılan simidin içine salçaları,baharatları ve kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulurYoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış olan yeşil soğan,sarımsak ve maydanoz ile nar ekşisi,yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılırTabaklara konan köfte marul,turşu ve ayranla servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriYAĞLI KÖFTE MALZEME; 500 gr köftelik ince bulgur 1 adet kuru soğan,1-2 adet domates 4-5 diş sarımsak,2 adet yeşil biber 2 adet taze kırmızı biber 1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı domates salçası Yarım çay kaşığı yeni bahar,tarçın,karabiber Yarım yemek kaşığı tatlı toz biber 1 yemek kaşığı sade yağ veya margarin Yarım çay bardağı zeytinyağı,Az su ve tuz TARİFİ: Geniş bir kaba köftelik bulgur konurSoğan,sarımsak,yeşil ve taze kırmızı biberler doğranırDomateslerin kabuğu soyulup,küp şeklinde doğranırBir kısmı köftenin üzerine atılırDiğer malzeme (yağ hariç) ilave edilerek yoğrulurKöfte yoğrulurken suyu çekildikçe domates ilave edilirYumuşayıp yenecek gibi olunca yağ ilave edilirEn sonunda tuz ve yumuşaklığı az bulunursa su konarak kıvamlandırılırÇiğköfte gibi avuç içinde sıkılarak şekil verilirMarul,maydanoz gibi şeylerle süslenerek servis yapılır |
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşhur Gaziantep Yemekleri-Yemek TarifleriANTEP SALATASI MALZEME; 5 adet domates 3 adet kurusoğan 1 baş sarımsak 1 baş maydanoz 3 adet yeşilbiber 1 adet limon 1 adet salatalık turşusu Pulbiber,kuru nane,tuz,sumak ekşisi Nar pekmezi TARİFİ; Domates,kurusoğan,sarımsak,maydanoz ve yeşilbiber ince ince doğranırİçine tuz,limon,biber,nane,sumak ekşisi ve nar pekmezi konarak servise hazır hale getirilir --->: Meşhur Gaziantep Yemekleri frmacil sayfa 2iki --->: Meşhur Gaziantep Yemekleri |
|