Kadınlar Bilgisayara Alıştı |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kadınlar Bilgisayara AlıştıIntel ve KADER işbirliğiyle 2005 yılında hayata geçirilen 30 Mart Kadın ve Bilişim Günü üçüncü yılında “Hayallerim, Hayatım ve Bilgisayarım” temasıyla kutlandı Kadın ve Bilişim Günü’nde bir konuşma yapan Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, “Eğer Bilgi Toplumu olma vizyonumuzda samimiysek, önce toplumun teknolojiye en uzak kesimini oluşturan kadınlarımızı bilgisayar ve İnternet’le tanıştırmalıyız” dedi Dünyanın lider teknoloji şirketlerinden Intel ile KADER (Kadın Adayları Eğitme ve Destekleme Derneği) tarafından gelenekselleştirilen Kadın ve Bilişim Günü, bilgisayarla hayallerini gerçekleştiren ve bilgisayarla ilk kez tanışan kadınların buluştuğu, fikir ve deneyimlerini paylaştığı bir etkinliğe sahne oldu 30 Mart Kadın ve Bilişim Günü’nün fikren yeşermesinde ve gelenekselleşmesinde en önemli paya sahip olan Ayşegül İldeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer gerçek anlamda Bilgi Toplumu olmak istiyorsak, önce kadınlarımızı bilgisayar ve İnternet’le tanıştırmalıyız Zira ister kendi hayatlarına, ister çocuklarının eğitimine katkı yapmak amacıyla kadınlarımızı bilgisayarın nimetlerinden faydalanma konusunda cesaretlendirmezsek, bu konuda bir atılım yapmaktan bahsedemeyiz Bu nedenle 3 yıldan bu yana Kadın ve Bilişim Günü aracılığıyla istikrarlı bir şekilde bu mesajı toplumumuza yaymaya çalışıyoruz Başarı hikayelerini öne çıkararak, kadınlarımıza örnek göstermek ve yol açmak gibi bir yöntem benimsedik Toplumun her kesimindeki kadınlarımızdan gelen olumlu tepkiler ve talepler üzerine, Teknosa ve Bilge Adam ile ücretsiz temel bilgisayar eğitimi olan Kadın ve Bilişim Eğitimleri projesini gerçekleştirdik Benzer bir projeyi Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle daha geniş kitlelere ulaştırmak için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz Intel’in bu girişimi kadınlara yönelik birçok projeye daha ilham kaynağı oldu Bakırköy, Bayrampaşa, Ankara Büyükşehir gibi belediyelerimizin, Bilge Adam ve Bilimer gibi özel kuruluşların bu yöndeki girişimlerini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz Zira bu atılım, tek bir şirketin ya da sivil toplum kuruluşunun girişiminden ziyade toplumsal bir seferberlik olarak ele alınmalı” Kadınlar bilgisayar başına KADER Başkanı Seyhan Ekşioğlu ise, Kadın ve Bilişim Günü’nde yaptığı açıklamada, toplumun her alanında eşit temsil hakkı kazanması için kadınlarımızın bilgisayarı ve İnternet’i etkin kullanmaları gerektiğini kaydetti Ekşioğlu, şunları söyledi: “Bu amaçla KADER olarak Intel’in önderliğinde geliştirilen Kadın ve Bilişim Günü’ne destek vermekten gurur duyuyoruz Her fırsatta kadınlarımızı yaşamlarına yepyeni bir pencere açmaları ve dünyaya açılmaları için bilgisayar başına davet ediyoruz Ancak sadece davet etmekle olmuyor Kadınlarımıza, bilgisayar okuryazarı olmayı ve bilgisayarı hangi amaçla, nasıl kullanacaklarını öğretmemiz gerekiyor Kadın ve Bilişim Günü, bu yolda toplumsal bilinç yaratmak için çok önemli bir araç Ayrıca bu alanda özel sektör ve sivil toplum işbirliğine mükemmel bir örnek teşkil ediyor KADER olarak 3 yıldan bu yana Kadın ve Bilişim Günü’ne kesintisiz destek verdiği ve bu yolla kadınlarımızın hayallerini zenginleştirdiği Intel’e teşekkür ediyoruz” Bilenler bilmeyenlere anlattı Katılımın ücretsiz olduğu, her yaş, gelir ve iş grubundan kadınların rağbet ettiği Kadın ve Bilişim Günü, her zamanki gibi bilgisayar ve İnternet aracılığıyla kadınların yarattığı başarı öykülerine sahne oldu Etkinlikte Moderngelincom kurucusu Meltem Öksüm, Istanbulcom Genel Müdürü Canan Erdoğan ve Aile Tarihi Blogu kurucusu Müsemma Sabancıoğlu, bilgisayar ve İnternet kullanarak yaptıkları girişimleri diğer katılımcılarla paylaştılar Ayrıca öğretmenlerin bilgisayarı bir eğitim aracı olarak kullanmaları amacıyla yürütülen Intel Gelecek için Eğitim Programı kapsamında eğitim alan Eskişehir Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Öğretmeni Seril Savunlu, bilgisayar, çocuk ve eğitim ilişkisi üzerine yaşadığı deneyimleri aktardı Anneler için hayat kurtarıcı Intel ve KADER işbirliğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kadın ve Bilişim Günü kapsamında Milliyet Gazetesi Yayın Danışmanı Nurcan Akad’ın moderatörlüğünde bir de panel gerçekleştirildi Panele katılan Türkiye’nin tanınmış kadın figürlerinden Demet Kutluay da, bilgisayar ve İnternet’in kendi yaşamındaki rolü ile çocuk eğitimindeki yerine ilişkin görüşlerini açıkladı Demet Kutluay, kadınların bilgisayar ve İnternet fobilerini yenmeleri ve bu yolla teknolojiyi iyi bir araç olarak kullanmaları için gerekli olan bilinç yaratma çalışmalarına da bu yolla önemli bir destek vermiş oldu |
|