10-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Durun Bu Nikah Kıyılamaz Bilim Size İzin Vermiyor
Durun Bu nikah kıyılamaz bilim size izin vermiyor
Evlenmek için doğru insanı arayanların imdadına bilim yetişti Psikiyatr Doç Dr Armağan Samancı bir bilgisayar programı sayesinde uygun eşi bulabileceğinizi iddia ediyor Samancı ‘İki kişinin birbiriyle uyumunu ölçmek bir matematik problemi Bu programla bunu çözüyoruz Size uygun olmayanları eleyip eşleme yapıyoruz ’ diyorESRA CENGİZ‘Evliliğin de bilimi mi olur?’ demeyin İlişkileri ve aşkı mercek altına alan bilim insanları, aynı zamanda ‘mutlu’ bir evliliğin nasıl olacağını, hangi yapıdaki eşlerin birbirine daha çok uyum sağlayabileceğini de uzun zamandır araştırıyor Ancak ilk kez bir bilim insanı uygun eş seçmenize yardımcı olmayı vadeden bir bilgisayar programı yaptı Bu isim Doç Dr Armağan Samancı 90’lı yıllardan beri evlilik ve aile terapileri üzerine çalışan Samancı, evlilik öncesi ve sonrası kendisine gelen çiftleri inceleyerek bir test geliştirdi Ancak testin amacını yanlış algılayan çiftler yüzünden uygulamaya ara verdi Bir süre önce internette en çok ziyaret alan sitelerden idefix, itiraf com ve siberalem’i kuran EBİ A Ş, Samancı’nın kapısını çalıp insanları bilimsel olarak eşleştirmenin mümkün olup olmayacağını sordu Matematikçiler, bilgisayar programcıları ve Samancı’nın uzun bir çalışma yapmasının ardından da ortaya Akıllı Eşleştirme Sistemi çıktı NİŞANLIMA TEST YAPINYaklaşık bir ay önce ise bu sistemi kullanarak eş seçmek isteyenler için evlilikmerkezi com adresli bir internet sitesi açıldı Siteye üye olanların sayısı sadece bir ayda 60 bine yaklaştı Peki nedir eş seçmenin bilimsel kriterleri? Doç Dr Armağan Samancı ile bilim-evlilik ilişkisini konuştuk: ‘Uzun yıllar hem evlilik planı yapan hem de evli olan çiftleri inceledim Bundan bir süre önce de çiftlerin uyumunu ölçmeye yarayan bir test sistemi oluşturdum Amacım evliliği planlayan çiftlerde problem alanlarını belirlemekti İleride evlilikte ne gibi sorunlarla karşılaşacaklar, bunları bu aşamada görüp çözsünler, çözemiyorlarsa en azından yol yakınken kararlarını versinler diye düşünüyordum İnsanlar testi yaptırsın, geçerse evlensin geçemezse ayrılsın diye hazırlanmadı bu test ama şöyle taleplerle karşılaşmaya başladım: ‘Nişanlımı getiriyorum testi yapın, ben de ona göre devam edip etmeme kararı alacağım ’ Bu benim amacıma tamamen tersti ve bu nedenle sistemi geri çektim ’ADETA MATEMATİK PROBLEMİO testlerde de site için geliştirdikleri Akıllı Eşleştirme Sistemi gibi kişilerin karakter özelliklerini tespit etmeye yarayan sorular olduğunu söyleyen Samancı ‘Sonuçta evlilik iki kişinin karakter özelliklerinin harmanlanması Belli unsurlar uyuşmazsa evlilik devam etmez Ama sadece kişilikten giderek de bir sonuca varamazsınız Bunu anahtar-kilit ilişkisi gibi açıklamak mümkün Karakterlerin aynı olması değil, tamamlayıcı olması önemli’ diyor Samancı her bilim dalında olduğu gibi psikiyatride de matematiğin önemli bir yeri olduğunu anlatıyor: ‘İki kişinin birbirleriyle uyumunu ölçmek bir matematik problemi Bunu böyle ele alıp birçok kategoriyi işin içine katarak bir bilgisayar programı haline getirdik Uygun olanı eşleştirme, olmayanı eleme sistemi Bilgisayarın insana göre avantajı çok daha detaylı hesaplamalar yapabilmesi Bugünkü yaşam koşulları çok sayıda insanla tanışma fırsatı veriyor Ama herkesi tek tek tanıyacak kadar vakit yok Sistem size bir kişi değil uygun bütün alternatifleri gösteriyor

|
|
|