![]() |
Bana Iyi Bir Elbise Yapıver |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
![]() Bana Iyi Bir Elbise YapıverBana iyi bir elbise yapıver Günlerden bir gün, yıllardan bir yıl, bir padişahın ganimet malından eline çok güzel ve tarif edilmez bir kumaş geçer ![]() Terzi başını çağırtıp o kumaşı eline verir ![]() ![]() Ve sanki hasta olur ![]() ![]() -Sultanım, bu kumaş kaftan olmaya el vermez, diye söyler ![]() Dörtte bir, çeyrek daha gerekir ki, hazret-i sultana layık bir kaftan olsun ![]() Padişah çaresiz: -Biraz dursun, der ve buna uygun parça bulunması için şehir ve vilayet aransın, diye emreder ![]() Her ne kadar şehir baştan başa aranır ve memleket boydan boya taranırsa da ona münasip kumaş ve o beze uyar bir yoldaş bulunamaz ![]() Padişah çaresiz kalıp bir başka terziyi davet eder: -Şu güzel kumaştan bana iyi bir elbise yapıver, diye söyler ![]() Usta terzi de :" Bismillah" deyip iki dizi üstüne gelir ![]() Kumaşı söyle bir tahmin edip sındısını eline alır, Padişahın nasıl gönlünden geçerse işte tam öyle, mükemmel bir elbise biçer ![]() Padişah överek ihsanlar eder ![]() ![]() Nice zaman sonra, bir gün padişah gezmeye çıkar ![]() Şehri dolaşırken bir oğlan çocuğunu o eşsiz kumaştan bir elbise ile görür ![]() Padişah hayret ederek elbisenin aslını teftiş edip araştırır ![]() Çocuğun, o elbisesini diken adamın oğlu olduğunu öğrenir ![]() Terziyi getirtip: -Usta, bu elbisenin parçasını nerede buldun? Terzi: -Sultanım size dikilen elbisenin artan parçasıdır ![]() Padişah: -Ya bizim terzi başı "Bu kumaştan bir kaftan çıkmaz" derdi ![]() Sen hem tam çıkardın hem de oğluna kaftan yaptın, nasıl oldu? der ![]() Terzi: -Sultanım onun oğlu büyüktü; kaftan çıkmaz demesi onun içindi, der ![]()
|