09-15-2009
|
|
b@ron
|
Helvacı çocuk
Helvacı çocuk
Vaktiyle, cömertliği ile nam yapmış bir şeyh vardı Bu yüzden de daima borçluydu Dergahına gelen hiç kimseyi boş çevirmez, dertlerine derman olur, borçlarını öderdi
Bunu yapmak için de servet sahiplerinden onbinlerce altın dinar borç almıştı Sevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) ne güzel buyurmuşlar:"Pazarda iki melek daima dua eder; Yâ Rabbi, sen cömertlere ihsan eyle, hasislerin malını da helak et!"Bu mübarek zatın alacaklıları, paralarını istediler, alamayınca, bir zaman sonra onu rahatsız etmeye başladılar
Hatta işi hakarete kadar götürdüler Bu yüzden mübarek, hastalanıp yatağa düştü Alacaklılardan dördü bunu duyunca; "Adam, bizim paramızı ödeyemeden ölecek
Hemen gidip paramızı alalım" diyerek evine geldiler Hasta yatağındaki mübareğe hakaretler etmeye başladılar Onlara hiç cevap vermedi
Bu sırada sokaktan, helva satan bir çocuğun "Helvacııı![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) " sesi geldi Mübarek, hemen bir talebesini gönderip helvacıyı çağırttı
Çocuğa, "Helvanın hepsini kaça satarsın?" dedi Çocuk: "Yarım küsur dirhem" dedi Mübarek:"Küsurunu bırak, yarım dirheme ver ve hepsini misafirlere dağıt, ağızları tatlansın da gönülleri hoş olsun" dedi
Biraz sonra helvacı çocuk, helvanın parasını istedi Mübarek zat: "Evladım, param olsa burada bekleyen alacaklılara dağıtırdım Biraz bekle" dedi
Bunun üzerine çocuk ağlamaya başladı Ağlaması gittikçe yükseliyor, hıçkıra hıçkıra ağlıyor ve: "Ben şimdi ne yapacağım
Ustama ne cevap vereceğim Helvanın parasını götürmezsem beni parçalar" diyordu Öbür taraftan da alacaklılar: "Bu adamda hiç haya kalmamış
Bir sabiyi bile dolandırdı" demeye başladılar Mübarek zat, gözlerini kapattı Ay yüzünü yorganın altına soktu
Tam bu sırada kapı çalındı ve Bir kimse, içeri gelerek elindeki para dolu tabağı o zatın önüne bıraktı
Tabakta dört bin dinar ve bir kenarında da yarım dirhem vardı Mübarek, alacaklı o dört kişiye: "Ne kadar alacağınız var? diye sordu Onlar:"Her birimizin biner dinar" dediler
Hepsine o paraları dağıttı ve o yarım dirhemi de çocuğa verdi Alacaklılar özür dileyerek helallık istediler Ayrıca bu işin hikmetini sual ettiler
Mübarek de:"Hepinize hakkımı helal ediyorum Bu işin hikmeti şudur ki, bu çocuk imdada yetişti Onun kalbi kırıldı, ağlamaya başlayınca rahmet deryası coştu
Bu günahsız sabî, merhamet-i ilahiyi celbetti " cevabını verdi
|
|
|