Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuk, helvacı

Helvacı çocuk

Eski 09-15-2009   #1
b@ron

Helvacı çocuk

Helvacı çocuk

Vaktiyle, cömertliği ile nam yapmış bir şeyh vardı Bu yüzden de daima borçluydu Dergahına gelen hiç kimseyi boş çevirmez, dertlerine derman olur, borçlarını öderdi

Bunu yapmak için de servet sahiplerinden onbinlerce altın dinar borç almıştıSevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) ne güzel buyurmuşlar:"Pazarda iki melek daima dua eder; Yâ Rabbi, sen cömertlere ihsan eyle, hasislerin malını da helak et!"Bu mübarek zatın alacaklıları, paralarını istediler, alamayınca, bir zaman sonra onu rahatsız etmeye başladılar

Hatta işi hakarete kadar götürdüler Bu yüzden mübarek, hastalanıp yatağa düştü Alacaklılardan dördü bunu duyunca; "Adam, bizim paramızı ödeyemeden ölecek

Hemen gidip paramızı alalım" diyerek evine geldiler Hasta yatağındaki mübareğe hakaretler etmeye başladılar Onlara hiç cevap vermedi

Bu sırada sokaktan, helva satan bir çocuğun "Helvacııı" sesi geldi Mübarek, hemen bir talebesini gönderip helvacıyı çağırttı

Çocuğa, "Helvanın hepsini kaça satarsın?" dedi Çocuk: "Yarım küsur dirhem" dedi Mübarek:"Küsurunu bırak, yarım dirheme ver ve hepsini misafirlere dağıt, ağızları tatlansın da gönülleri hoş olsun" dedi

Biraz sonra helvacı çocuk, helvanın parasını istedi Mübarek zat: "Evladım, param olsa burada bekleyen alacaklılara dağıtırdım Biraz bekle" dedi

Bunun üzerine çocuk ağlamaya başladı Ağlaması gittikçe yükseliyor, hıçkıra hıçkıra ağlıyor ve: "Ben şimdi ne yapacağım

Ustama ne cevap vereceğim Helvanın parasını götürmezsem beni parçalar" diyordu Öbür taraftan da alacaklılar: "Bu adamda hiç haya kalmamış

Bir sabiyi bile dolandırdı" demeye başladılarMübarek zat, gözlerini kapattı Ay yüzünü yorganın altına soktu

Tam bu sırada kapı çalındı ve Bir kimse, içeri gelerek elindeki para dolu tabağı o zatın önüne bıraktı

Tabakta dört bin dinar ve bir kenarında da yarım dirhem vardı Mübarek, alacaklı o dört kişiye: "Ne kadar alacağınız var? diye sordu Onlar:"Her birimizin biner dinar" dediler

Hepsine o paraları dağıttı ve o yarım dirhemi de çocuğa verdi Alacaklılar özür dileyerek helallık istediler Ayrıca bu işin hikmetini sual ettiler

Mübarek de:"Hepinize hakkımı helal ediyorum Bu işin hikmeti şudur ki, bu çocuk imdada yetişti Onun kalbi kırıldı, ağlamaya başlayınca rahmet deryası coştu

Bu günahsız sabî, merhamet-i ilahiyi celbetti" cevabını verdi

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com