![]() |
Sancaktar Cafer Reis |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sancaktar Cafer ReisSANCAKTAR CAFER REİS 1571 yılı 30 Eylül günü Kıbrıs -Lefkoşeye ilk giren ve kaleye ilk Türk bayrağını çeken Larendeli Deeli Cafer, Yahut tarihe geçen adıyla Bayraktar Deli Cafer Paşa büyük deniz bilgini Piri Reis’in soyundan olup Piri Reis’in kız kardeşinin oğlu Sencivanoğlu Ali Reis’in yeğenidir ![]() Larendeli Cafer gözünü daldan budaktan sakınmayan ve pek genç yaşlarda Cezayir beylerbeyi Uluç Reisin filolarında görev yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Akdeniz’de, öteden beri türklik ve islam alemi için büyük bir kaygı yuvası olan Kıbrıs Adası’nın da hristiyanlar elişnden alınması zorunlu idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 45 günden beri zaman zaman hücumlara rağmen Lefkoşe’ye bir türlü giremeyen Lala Mustafa Paşa şaşkınlık içinde iken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Plana göre Lala paşa emrindeki Karaman taburları da Cafer reisin emrine verilecek bereberlerinde getirdikleri Malta kadırgalarındaki kesik başları ve sırıklara ters geçirilmiş şövalye bayrakları ve diri olarak esir alınan diğer şövalye komutanlar zincire bağlı olarak önden yürütülecek ve Malta şovalyeleri gemilerinin Uluç Reis korsanlarınca yakıldığı ilan edilerek arkadan da Mehter takımı yürüyüşe geçecek, daha arkadan da kadırgalrı serden geçti leventler ve Karaman taburu hareket edecekti ![]() Ertesi sabah şafak zamanı tertibat alındı ve harekete geçilerek üç dört saatlik bir uğraştan sonra Türk orduları Lefkoşeye girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deli Cafer iyice kükremiş, yarı çıplak elinde bir bayrak, bir elinde palası koşuyor, sağa sola pala sallayarak, Tanrının himayesi altında kalenin burcuna ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() <Ben ki; Sultan Selim bin Sultan Süleyman’ım: Buyurdum ki Korsan reislerinden Cafer Sencivanoğlu maharet, feraset ve kiyasetine itimadım bulunan bir yarar kulum olmakla kendisini, ehem ve mahrem vazifeye tayin eyledim ![]() ![]() ![]() yazıldı; kendisine verildi 5 Rebiül’ahır 975 (1567)
![]() |
![]() |
Kıbrıs'ın Fethi ve Karamanlı Cafer Reis |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kıbrıs'ın Fethi ve Karamanlı Cafer ReisKıbrıs'ın Fethi ve Karamanlı Cafer Reis Kıbrıs'ın Fethi Osmanlı padişahı 2 ![]() ![]() Kıbrıs, 1489'da Venediklilerin egemenliği altına girmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu seferin komutanlığına vezir Lala Mustafa Paşa , donanma komutanlığına da Piyale Paşa atandı ![]() ![]() 45 günden beri zaman zaman hücumlara rağmen Lefkoşe'ye bir türlü giremeyen Lala Mustafa Paşa şaşkınlık içinde iken ![]() ![]() Karamanlı Sancaktar Cafer Reis Karaman Larendeli Deli Cafer Reis , Yahut tarihe geçen adıyla Sancaktar Deli Cafer Paşa büyük deniz bilgini Karamanlı Piri Reis'in soyundan olup Piri Reis'in kız kardeşinin oğlu Sencivanoğlu Ali Reis'in yeğenidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hücum planı Zaten morali bozuk olan Lala Paşa Deli Cafer'in bu davranışına çok öfkelendiyse de sonradan öfkesi tavsadı ![]() ![]() ![]() ![]() Türk orduları Lefkoşeye girdi ![]() Ertesi sabah şafak zamanı tertibat alındı ve harekete geçilerek üç dört saatlik bir uğraştan sonra Türk orduları Lefkoşeye girdi ![]() ![]() ![]() ![]() Leventler ve Karaman erleri kaleyi yedi yönden kuşattı ![]() ![]() Cafer Reis iyice kükremiş, yarı çıplak elinde bir bayrak, bir elinde palası koşuyor, sağa sola pala sallayarak, Tanrının himayesi altında kalenin burcuna ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Sonralar paşalık ünvanı verilen Larendeli (Karamanlı) denizler komutanı Sancaktar Deli Cafer'in bu kahramanlıklarının kanıtı olarak padişah 2 ![]() ![]() Ben ki; Sultan Selim bin Sultan Süleyman'ım: Buyurdum ki Korsan reislerinden Cafer Sencivanoğlu maharet, feraset ve kiyasetine itimadım bulunan bir yarar kulum olmakla kendisini, ehem ve mahrem vazifeye tayin eyledim ![]() ![]() ![]() yazıldı; kendisine verildi (1571) (Kaynak : Araştırmacı-yazar D ![]() Cafer paşa Kıbrıs'ta kendi adı ile de anılan han , hamam ve camiler yaptırmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Konya ve Karaman'dan Kıbrıs'a Kıbrıs'a vali paşa olarak atanan Karamanlı Cafer Reis paşa Padişah'in izni dahilinde Karaman merkez ve köylerinden akrabaları da dahil 800'den fazla nüfusu Kıbrıs'a yerleştirmiştir ![]() ![]() ![]()
![]() |
|