Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devletlerinde, vergi, vermekislam, öşür

Öşür Vermek-İslam Devletlerinde Vergi

Eski 09-07-2009   #1
Şengül Şirin

Öşür Vermek-İslam Devletlerinde Vergi

Öşür vermek-İslam Devletlerinde vergi

Birçok eski topluluk arasında ekinlerinin ya da mal varlıklarının onda birini tanrılarına sunmak bir gelenekti ve bu gelenek öşür vermek olarak bilinirdi Romalılar, Yunanlılar, Mısırlılar ve Babilliler'in hepsi de öşür verirlerdi İncirde kralların, insanları koyun ve üzümlerinin onda birini vermeye zorladıklarından söz edilmektedir Daha sonra Yahudiler din adamlarının geçimini sağlamak için öşür verdiler

Hıristiyanlık döneminde yasa zoruyla öşür ödemenin ilk örneği 765'te Fransa'da III Pepin'in (Kısa) hükümdarlığı sırasında görüldü Bunlar, piskoposlar, rahipler, kilise yapımı ve yoksul insanlar için yapılan ödemelerdi İngiltere'de ise öşür ödemekle ilgili yasalar 10 yüzyılda çıkarıldı Burada öşür yılda bir ödenirdi ve başlarda tahıl ya da tay, kuzu, yumurta gibi çoğalması olanaklı şeylerden oluşurdu Sonradan bunların yerini para aldı

Baş gösteren hoşnutsuzlukların ardından İngiltere'de öşür parlamentonun çıkardığı bir yasa ile 1936'da kaldırıldı Hükümet öşür sahiplerine büyük miktarda bir para ödedi ve öşür yükümlüleri bu parayı 60 yıllık bir dönem içinde geri ödediler
Öşür İslam devletlerinde de tarımsal üründen alınan temel vergiydi Osmanlı Devleti öşrü bölgelere göre onda birden beşte bire kadar çıkan farklı oranlarda uyguladı İltizam usulünün yaygınlaşmasıyla köylüyü ezen ağır bir vergi durumuna gelen öşür 1925'te kaldırıldı

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com