![]() |
Nedim-Divan şairi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Nedim-Divan şairiNedim-Divan şairi (16811730), Divan şiirine yeni bir ses getiren Nedim İstanbullu'dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nedim Divan şiirinde ilk kez yaşamayı, dünya nimetlerinden olabildiğince yararlanmayı, doğayı öne çıkaran anlayışın öncülüğünü yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nedim'in etkisi Seyyid Vehbi, Enderunlu Fazıl, İzzet Molla, Enderunlu Vasıf, Osman Nevres gibi Divan şairleri yanında Ziya Paşa, Recaizade Mahmud Ekrem gibi Tanzimat dönemi şairlerinde açıkça görülür ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Nedim-Divan şairi |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Nedim-Divan şairiNedim " 18 ![]() ![]() Merzifonlu Mehmed Efendi'nin oğlu olan Nedim (asıl adı Ahmed), 18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lâle Devri şairi olan Nedim, neşeli şarkılar ve gazeller kaleme almış, eserlerinde sık sık aşk, şarap ve zevk mefhumlarını işlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadrazam Ali Paşa ve Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından korundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadrazam İbrahim Paşa aracılığı ile Sultan Üçüncü Ahmed'in bulunduğu toplantılara katılmaya başladı ![]() ![]() Nedim dinin bazı yasaklarına karşı çıkmış, bu da onu tasavvufi düşüncelerden uzaklaştırmıştır ![]() ![]() ![]() Başlıca eseri Nedim Divanı'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük şair, divan şiirinin katı kurallarına herkes gibi uysa da, bazı yenilikler yapmaktan geri durmamıştır ![]() ![]() Nedim divan şiirinde çığır açmış büyük bir şairdir ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|