![]() |
Kül Ormanda Taziye |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Kül Ormanda TaziyeDinlediğimde tüylerim ürperdi ![]() ![]() Adam ailesiyle ormana pikniğe gitmiş ![]() Evden getirdiği kıymayı kenara koymuş ![]() ![]() Adam öyle öfkelenmiş ki mangal için yanında getirdiği benzini kedinin üstüne boca edip kibriti çalmış ![]() Alevler içindeki zavallı kedi can havliyle ormana koşmuş ve geçtiği her yeri ateşe vererek bir büyük felakete yol açmış ![]() Çanakkale’de bir orman yangını böyle başlamış ![]() * * * Bu korkunç öyküyü geçen gün Doğanbey’de bir ormancıdan dinledim; cehaletin, cinnetin, insafsızlığın vardığı boyuta hayret ettim ![]() Taziyeye gitmiştik Seferihisar’a ![]() ![]() ![]() Hayatımızda ilk kez bir ormana başsağlığına gelmiştik ![]() 10 Ağustos’un cehennem ormanı, artık bir kül deniziydi ![]() Yangında kabukları yanmış, ama gövdeleri yıkılmamış kor kütükler ayakta karşıladı bizi ![]() ![]() ![]() Aralarında 70-80 yaşında olan ağaçlar da vardı; henüz yaşını doldurmamış fidanlar da ![]() ![]() ![]() 700 hektara yayılmış koca bir aile, rüzgârla birbirini ateşleye ateşleye yok olmuştu ![]() Kavruk kollarını uzatmış hesap sorar gibiydiler ![]() * * * Hep “Yine ciğerimiz yandı” türünden başlıklarla geçiştiriyoruz bu tabiat yalazını ![]() ![]() ![]() Sonra yeniden ağaçlandırma faaliyeti başlıyor ![]() Lakin diken, yakanın hızına yetişemiyor ![]() Ama şimdi bir tesellimiz var: Bu kez Seferihisar, “Vah vah” demedi; fidan dikme kampanyasıyla kalmadı, “Biz yandık, siz yanmayın” bilinciyle yangına kafa tuttu ![]() Bildiğim kadarıyla ilk kez bir belediye bu “dikelim-yaksınlar-yeniden dikelim” sarmalından çıkmak için “Önce koruyalım” diye yola çıktı ![]() Seferihisar’ın çiçeği burnunda Belediye Başkanı Tunç Soyer, siyasetçileri, sanatçıları, yazarları yangın alanında yöre halkıyla buluşturup yapılması gerekenleri sıraladı: - Ormanı tel örgü içine almalıyız ![]() - Yol kenarındaki zemini temizlemeliyiz ![]() - Piknik yaptırmamalı; özel piknik alanları yaratmalıyız ![]() - Ormana acil müdahale imkânı veren su boruları, vanaları döşemeliyiz ![]() - En önemlisi, yeni kuşakları doğa bilinciyle yetiştirmeliyiz ![]() * * * Başlatılan yardım kampanyasıyla bu önlemler için adım atılırken bir yandan da Doğanbey’e “yangın müzesi” olacak bir kulübe kuruluyor ![]() Orada, şehit düşmüş fedakâr itfaiyecilerin fotoğraflarından, dağlanmış kaplumbağalara kadar yangının tüm vahşeti sergilenecek ![]() ![]() ![]() Devlet-belediye işbirliğiyle uzun vadeli, kalıcı bir korumanın temelleri atılacak ![]() Diğer belediyeler örnek alırsa, bu seferberlik yurt çapında yaygınlaşacak ![]() * * * Bir itfaiyeci anlattı: Ağaçlar yanarken çığlık atarmış ![]() Çatırdayan kabukları da gözyaşı dökermiş sessizce ![]() ![]() ![]() Doğanbey’den ayrılırken cehalet yangınında kül olmuş gövdelerin, kor olmuş kedilerin çığlıklarını duyduk sanki ![]() ![]() ![]() Kavrulmuş ellerini bize doğru uzatmış, “Biz yandık siz yanmayın” diyorlardı ![]() Can Dündar - Milliyet
![]() |
|